LOŻA SZYDERCÓW [8084]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • A to Pan Cygaro właśnie

Czy ktoś czytał list Lecha Wałęsy? Czy ktoś słyszał jego wypowiedzi w radiu? Zrobił na mnie wrażenie, naprawdę. Po raz pierwszy od bardzo wielu lat Lech Wałęsa nie robi z siebie pajaca, tylko zajmuje się czymś naprawdę sensownym - walką z Radiem Maryja.
    Ale czy ma szanse?

velo
  • Old School

z moherową armią - nikt nie wygra; -)

też sądzę, że nie ma wielkich szans. na pewno żadnych na zwycięstwo, ale może udałoby mu się choć trochę popchnąć sprawę na przód.

velo
  • Anonim

a moze linka jakiegos czy cos zebym sie mogla ustosunkowac? :)
    co powiedzial Lech?

przepraszam, że od razu nie zamieściłem, oto link:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomo...

velo
  • Anonim

w sumie racja; szkoda ze wiecej o tej audycji nie powiedzieli ale cos w tym jest ze "rydzykowi" to takie maciwody sa :)

cos jest? to czysta prawda!
    ale fajne i nowe jest to, że ktoś wreszcie zdecydował się (odważył może po prostu) dosrać tym draniom. powiedzieć "to są świry", "to są kłamcy".
    taka szczerość nie jest częsta w polityce. pamietam moją radość, kiedy kilka miesięcy temu czytałem artykuł Niesiołowskiego w GW. Niesiołowskiego nie lubię, ale gęba mi się sama uśmiechała, kiedy czytałem jak pisze o Samoobronie. że chamy, że przestępcy, że warchoły. że do więzienia, w pole, do obory, a nie na salony. od tego czasu bardziej pana N. szanuję.
    teraz wzrósł mój szacunek do Wałęsy, którego dotychczas szanowałem bardzo jako bohatera, ale już tylko przeszłości i wolałem, żeby nie otwierał ust i się bardziej nie ośmieszał.
    uff...
    alem się rozpisał.
    w każdym razie - brawo, Lechu!

velo
  • Anonim

rozumiem o co ci chodzi ale ja bym wolala z calym szacunkiem dla osob ktore pietnuja przejawy debilizmu w polskiej polityce i zyciu spolecznym zeby zamiast jechac po innych sami cos zaczeli robic bo krytykowac to kazdy moze

ale fakt ze przeciwko rydzykowi nie kazdy by sie odwazyl...

swoja droga ciekawe czy teraz w TRWAM wyemituja jakis paszkwil na Walese? :)
  • Old School

well..., taka naprawde, to kwestia 2 spraw:

1) wizji politycznej
    2) ilości grupy docelowej

ad.1
    wizja jest dość jasna - słuchacze RM w przewadze osoby starsze (definiuje tą grupę jako 65+, z przewagą niewiast) są osobami z jednej strony przedstawicielami poglądów:

a) konserwatywno-narodowych w sprawach polityczno-religijno-obyczajow ych,

b) z drugiej jednak strony z przewagą socjalistycznych poglądów dotyczących gospodarki...

c)kolejnym elementem łączącym tą grupą jest jasno określony eurosceptyzm - co ciekawe jest to jedno z nielicznych środowisk politycznych jasno precyzujących swoją postawę wobec UE i zyskujących przez to poparcie w sondazach badania opinii publicznej

Na podstawie tych trzech składowych co i dla kogo oznacza zwycieństwo ?

- dla komunistów/lewakow - ograniczanie wpływów co do punktu a) i c);

- dla środowiska tzw. grubej kreski (UW,PO) - ograniczanie wpływów co do wszystkich punktów (choc, w przypadku b) jest wiele podobieństw z UW np. w sprawie służby zdrowia),

- dla środowisk prawicowych - przede wszystkim ograniczanie punktu b), lecz również istotną różnicą stanowi dla pewnych środowisk stosunek do UE czy też kwestia, moim zdaniem również błędu politycznego w postaci, możliwości kształtowania rzeczywistości politycznej przez przedstawicieli dawnego KORu na polityke Solidarnosci w latach 80-81, czy tez udziału w strajkach 88 i ustaleniach Okraglego Stołu.

ad.2

Ilość zwolenników tego środowiska, powoduje walkę, jak spiewal W.Mlynarski, inzynierów dusz o zmniejszenie wpływu srodowiska RM w najbliższych wyborach parlamentarnych czy też prezydenckich.

Pozwolę sobie, jeszcze od siebie na kilka słów komentarza co do atakow dotyczacych moich pogladow (mam już wyrobiony poglad, co do osób prezentujących pewien poziom merytoryczny).

Jestem zdecydowanym zwolennikiem pogladow konserwatywno-republikanskich, dlatego tez, wszelkiego rodzaju próby ataku na różne partie prawicowe od UPRu począwszy, poprzez PiS, a na skończywszy na LPRu czy też środowiska RM będą powodowały moją obronę tych środowisk.

Wynika to przede wszystkim z tradycji rodzinnej (od śmierci moich bliskich na Syberii, czy też w wileńskich obozach dla żołnierzy AK, poprzez to co działo się w 3mieście w grudniu 1970, az do moich doswiadczen ze stanu wojennego, lat 82-88, czy też początku lat 90),
    jak również moich pogladów co do szkodliwości i zakłamaniu środowisk związanych z Gazeta Wyborcza (od slynnego stwierdzenia Michnika cyt. "...odpieprzcie się od Generała", poprzez wspólnym jego liście z Cimoszewiczem, czy też ostatnio obiadu z Urbanem), Unii Demokratycznej (nie mam zaufania do srodowisk tzw. warszawskich salonow - mialem, watpliwą przyjemnosc poznac ta grupe wzajemnej adoracji) czy tez osob z dawnego KLD, na czele z Panem Tuskiem, Merklem czy tez Lewandowskim.

Zdaję sobie sprawę,że dla wielu osób tu zgromadzonych nic to nie znaczy i mają na to "wyjebane".

Jednakże jestem zdecydowanie zwolennikiem tzw. chorwackiego podejścia "czarno-biały świat".
    Chorwaci manifestują na każdym kroku swoje narodowe poglądy min. poprzez wywieszanie swoich barw narodowych, ale przede wszystkim stałość w swoich pogladach na zycie.

Jako zwolennik Miltona Friedmana, dla mnie zwyciestwem bedzie doprowadzenie do bardzo radykalnych reform gospodarczych (na wzór Chile), które to reformy będą przede wszystkim odsuwały przedstawicieli lewakow i srodowisk dawnego KORu, a organizowane będą przez moherową armię; -)))

Anyway, nalezy byc dumnym,iż ma się poglady zupełnie przeciwne niz spadkobiercy Imperium Zła
  • Kinga

ktoś oglądał "Prosto w oczy" w TVP1? z Kaczyńskim i Tuskiem to się Wałęsa raczej nie zgodził-wręcz przeciwnie...
    powiem, że dobrze że się ktoś w końcu wziął za "rydzykowych" ale wydaje mi się że to jest walka z wiatrakami bo skoro taki kaczka mówi że to czesć polskiej historii to nie widze tego w kolorowych barwach... a szkoda bo ja osobiście podpisuję się pod wołaniem Wałęsy i również przyznaję że urósł w moich oczach...

wyemitują, mamy to jak w banku. podaję propozycje.
    Wałęsa jest:
    - Żydem,
    - współpracownikiem SB,
    - na pasku Brukseli,
    - na pasku Moskwy,
    - pedałem,
    - cyklistą,
    - wędkarzem,
    - głupi,
    - satanistą.

o czymś zapomniałem?

to było do Pat, rzecz jasna. :-)

velo
  • Anonim

old school - duzo napisales ale wlasciwie nie wiadomo o co ci chodzi...

jakbys mogl tak jasniej i zwięźlej to ja chetnie podyskutuje :)

wytłumaczę Ci.
    oldschool jest prawicowcem (to skrót telegraficzny).
    oldschool jest prawicowcem i lubi PiS i LPR, a nie lubi GW (to skrót mniej telegraficzny).
    oldschool jest prawicowcem i lubi PiS i LPR, a nie lubi GW, więc ja, który mam odwrotnie, jestem dla niego imperium zła, bo Syberia i tak dalej (to już streszczenie).

velo
  • Kinga

jak najbardziej zgadzam sie z Pat... wiesz czytało mi się tego posta jak jakąś specjanie niezrozumiała umowę o kredyt w banku- a wiadomo że są tak pisane celowo... więc jasno i do rzeczy proszę... :)
  • Anonim

ale przeciez bycie prawicowcem nie zobowiazuje do tego zeby
    a: lubic WSZYSTKIE partie prawicowe ( tak jak bycie lewicowcem nie znaczy ze uwielbiasz SLD a nad lozkiem masz foto Putina - mam wrazenie ze mowie rzeczy oczywiste ale to tak dla 100% jasnosci)
    b: i naprawde bycie katolikiem i prawicowcem nie znaczy ze masz bronic Rydzyka jak niepodleglosci bo ona robi ludziom wode z mozgu - no nie mozna udawac ze tak sie nie dzieje!

mam wrażenie, że oldschool nie broni Rydzyka jak niepodległości, ale we w miarę merytoryczny sposób przypomniał nam o tym, że słowa "zwycięstwo" i "porażka" zmieniają znaczenie w zależności od miejsca siedzenia. dla mnie zwycięstwem byłoby zatkanie gęby wszelkim Rydzykom, dla kogoś z prawicy nie.
    przy okazji rozpisał się oldschool na temat swoich poglądów, opluł tych i owych, co z naszym tematem ma niewiele wspólnego, stąd jego post zrobił się tak długi i niezrozumiały.

velo
  • Old School

odpowiadajac Pat

ad. a)

w Polsce nie ma partii prawicowej, pod której progamem mogę się podpisać - jednakże w zalewie propagandy przeciw prawicy , w zwiazku ze zblizajacymi się wyborami, nalezy bronic takich pogladow, mając na uwadze ciągle promowanie pogladow znanych juz elit politycznych od PPSu poczawszy na PO skonczywszy

ad. b)

nie zgadzam sie z pogladami gospodarczymi RM, jednakze niektore z nich sa mi bliskie, szczegolnie nastawienie do UE,

ciagle zastanawia mnie,ze wszyscy sie boja, ze RM robi wode z mozgu - porownac mozna to tylko do obawy jak sie poczuja Tajni Wspolpracownicy - obie tezy jak zwykle propagowane przez GW i media o zblizonych pogladach - dlaczego tak sie dzieje? proste, obawa przed brakiem mozliwosci glosow, ktore zostana oddane na prawice
  • Anonim

widzisz dla mnie to nie jest obawa przed glosami oddanymi na prawice tylko raczej przed tym ze ja sie zwyczajnie boje np: faszyzujacej mlodziezy wszechpolskiej i lpr i innych tego typu "fundamentalistow" ktorzy nie pozwalaja innym na prawo do wlasnych wyborow drogi zyciowej i nie sa w stanie zaakceptowac tego ze ktos moze miec wlasne , inne od niego zdanie i obaj moga miec racje
  • Old School

odpowiadajac Pat

podstawowe zasady związane ze zniszczeniem przeciwników politycznych z jednej strony, a zdobyciem nowego elektoratu z drugiej strony to :

- wywołanie poczucia zagrożenia/strachu (szczególnie ważne w formułowaniu komunikatów do Niewiast - naturalne zachwianie poczucia bezpieczeństwa),

- udowadnianie braku przygotowania merytorycznego po stronie przeciwnika politycznego,

- ośmieszanie, wyszydzanie przeciwnika politycznego,

- stawianie tez o tzw. różnego rodzaju odchyleniach od normalnej poprawnosci (przykładowo mnie oskarżono o wypowiadanie swoich pogladow pod wplywam drug'ow),

Jednakże podstawą jest konsekwetne powtarzanie tych wszystkich elementów.

Gdy słyszymy non-stop, ze przedstawiciele prawicy są źli, przypomina mi się słynne powiedzenie oficerow NKWD "dajcie mi czlowieka, paragraf sie zawsze znajdzie".

Gdzie jest prawda? Jak zawsze po srodku, nalezy jednak sie schylic i to sprawdzic.

Ze względu,ze z natury ludzie sa leniwi, najbardziej smiesza mnie osoby, ktore slepo wierza w to, co przeczytaly w Gazecie.

Kult na pierwszej swojej plycie, mial kawałek pt. "Konsument" - polecam uwadze

| |

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Le...

Fotki

Miejsca grona (0)