Magiczne miejsca [1691]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Przemyślany architektonicznie, śliczne kamieniczki poobrastane bluszczem, wąskie uliczki. Nocą - ślicznie oświetlony.
    Można łazić i łazić i w ogóle nie czuć zmęczenia! :)
    I co najważniejsze - TĘTNI ŻYCIEM!
    Can't wait to see it again!
  • magamama

polece teraz filmowo ale to prawda, ze PARYZ W KWIETNIU jest jedyny w swoim rodzaju...
  • kasia

o kazdej porze roku Paryz jest inny i ciekawy. jesli chodzi o magiczne zakatki to polecam nieodkryte male uliczki na Montmartre, okolice Notre Dame (dzielnica łacińska, spacer wzdłuz Sekwany).... :)
  • M B

kejt, zapraszam na stary mokotow, akurat jak sie teraz robi cieplo, nie wiem czemu, moja okolica mi przypomina cos miedzy klimatami francuskimi a hiszpanskimi... niezrozumiale, a jednak :)
  • Anonim

Byłem 2 razy w Paryżu, ale nigdy na długo tak żeby pomieszkać. Bardzo fajne miejsce, ale prawdę mówiąc troszkę przereklamowane i wydaje mi się, że to właśnie te legendy o romantyzmie i magii budują nastrój, a nie same miasto. Dużo bardziej podoba mi się Rzym, w którym też byłem krótko, ale robi większe wrażenie, szczególnie wieczorem i nocą.
  • home sweet home

A ja uważam, że Paryż najpiękniejszy jest w maju, kiedy cale miasto pachnie konwaliami :). W tym mieście naprawdę jest jakaś magia (nawet jeżeli wynika ona w dużej mierze z legend...) - ja się tam czuję naprawdę świetnie (a Rzym, który też bardzo lubię, jest jednak dla mnie zbyt hałaśliwy)
  • fl0r

Paryż jest piękny kwestia tylko opuszczenia głównych turystycznych miejsc. Wszystko robi wrażenie, od gwarnych targów ze wszystkim co można sobie tylko wyobrazić, aż po przeurocze poukrywane kafejki ze stolikami na ulicach. Nic innego tylko usiąść z kawą, dobrym pain au chocolat czy croissantem i godzinami oglądać przechodzących ludzi... Właśnie na tym polega dla mnie Paryż

Oczywiście pomijając możliwość pojechania stamtąd TGV na północ do Bretanii, która rzuca na kolana i jest bez wątpienia jednym z najpiękniejszych miejsc na świecie...
  • Anonim

...a może macie jakieś konkretne propozycje?
    tzn. gdzie koniecznie t r z e b a pójść będąc już tam...?

bo wybieram się w te wakacje i szukam inspiracji (:

pytam oczywiście o miejsca, których w przewodniuku nie znajdę... hm?
  • Anonim

Będąc w Paryżu przejdź się tymi różnymi uliczkami centrum... No wiesz, centrum Paryża = zabytki... Pełno tam gotyckich budowli itp. Dla mnie super... :)

Tylko nie patrz na Centre Pompidou, bo Ci się niedobrze zrobi... Jest wybitnie NIE w "naszym typie" droga Klee...
  • mangusia

ja wybieram się w grudniu i tylko na 5 dni, więc pewnie ograniczę się tylko do spacerowania i picia gorącej czekolady, ale już się nie mogę doczekać :)
  • Anonim

Ja wolę przedwojenny Paryż Północy czyli Wawę...
    a Paryż sam w sobie jest tylko ładny jeśli się nie patrzy pod nogi... bo inaczej zaobaczymy kupę śmieci, syf i psie gówna. Do tego wiele miejsc śmierdzi.
    To na pewno nie jest magiczne miejsce.
  • Anonim

Jeszcze nigdy się nie spotkałam z tak absurdalną wypowiedzią na temat Paryża !!!
    Ty tam w ogóle byłeś? Widziałeś to miasto? Z tego co napisałeś wynika, że raczej nie...
  • Justyna

Heh...dokładnie...
    Paryż jest romantycznym miejscem...
    Widać że kolo bardzo wielbi naszą stolicę
  • inysm

najmilej wspominam rejsik po sekwanie.. noca oczywisie :)) cudownie po prostu ehh..
  • Anonim

Uważam, że cała "magia" jaką posiada Paryż to tylko kolejna legenda, która powtarzana bez przerwy staje się faktem. Fakt: miasto jest pełne starych budynków i zielonych bulwarów z drzewami ciętymi pod linijkę ale poza tym nie różni się niczym od innych dużych metropolii - hałas, korki, smród, bezdomni - bez tego to faktycznie byłoby romantyczne miasto a tak jest dla mnie tylko produktem, rozreklamowaną marką. Jadąc tam miałem, oczekiwania zobaczenia czegoś wyjątkowego, niestety nic z tego o czym się mówi nie znalazłem. Jedyna rzecz, którą polecam wszystkim to muzeum historii kanałów (ścieków) nad Sekwaną - tam można się zetknąć z prawdziwym Paryżem...
  • Anonim

:))))))))))))))))))))))
    Hałas, korki, smród czy bezdomni? A wyobrzażasz sobie w dzisiejszych czasach miasto w którym tego nie ma?
    I właśnie tym sie różni Paryż od innych metropolii że "jest pełne starych budynków i zielonych bulwarów z drzewami ciętymi pod linijkę" oprócz tego mosty, cmetarze, fontanny, muzea w których mozna się spotkać z największymi dziłami w historii sztuki. Te "stare budynki" to perełki architektoniczne cenione i rozpoznawane na całym swiecie. To wszystko sprawia że Paryż jest i zawsze był prawdziwą mekką dla koneserów sztuki.
    Ale to nie wszystko, miejsca gdzie sie spotyka młodzież z całego świata, dzielnice antykwariuszy, bukiniści, teatry- kawiarnie. Mieszkańcy paryża grający w kule czy szachy w parkach.
    można wymieniac bez końca...
  • Me back!

Paryż jest jedną z najbardziej mi bliskich europejskich stolic :) Pierwszy raz gdy tam byłam - przez 10 dni uskuteczniałam zwiedzanie... od rana do wieczora z przewodnikiem w ręku - odwiedziłam większość znanych miejsc w Paryżu i w jego okolicy... ale także mniej popularnych placyków, uliczek... Paryż ma swój specyficzny urok... i z czystym sercem mogę powiedzieć, że jest w nim jakaś magia :))
    Fakt, że są w Paryżu również i takie miejsca, które zdecydowanie odpychają od tego miasta... ale przecież nic nie jest idealne... Mnóstwo najróżniejszych rzeczy... tworzy klimat danego miejsca (wydarzenia, historia, ludzie)... i tak już zostanie; ))
  • Me back!

A jeżeli chodzi o Francję w ogóle... to mnie zdecydowanie urzekła północna część, a dokładnie Le Mont Saint Michel - gotyckie opactwo, które znajduje się wyspie regularnie zalewanej przez największe morskie pływy w Europie. Szczerze... cudowny widok :)))
    Dla mnie jak na razie króluje Normandia i Bretania; ))
  • Anonim

Elektra, masz rację, że Paryż to na swój sposób wyjątkowe miejsce, na które wpłynęła historia i ludzie. Natomiast wszelkie wrażenia jakie ze sobą niesie nie sprostały moim oczekiwaniom. Zwyczajnie nie znalazłem w tym mieście obrazu malowanego przez media, filmy, książki i opowieści, mimo że szukałem go przez 3 tygodnie. Stąd w moich wypowiedziach na temat Paryża nie ma zachwytu.
  • Error

Tu masz rację, Paryż został rozreklamowany przez media tak bardzo, że wiekszość turystów wyobraża sobie, że spotka się tu z czymś niewiarygodnym. A to jest poprostu wielkie miasto, przepiekne, pełne fascynujących kontrastów, owiane artystyczna mgiełką, ze wspaniale zachowanymi zabytkami. Jadac tam nie można zapomniec, że jest się także narażonym na spotkanie z szarą żeczywistaścią. Ja jak wylądowałem na dworcu centralnym w Warszawie i przeszedłem się alejami czy marszałkowską też nie miałem dobrego zdania o Warszawie, dopiero dzień po dniu po mału poznawałem jej urocze zakadki.
    Fab mówisz że byłeś w Paryżu 3 tygodnie, to wcale nie jest długo, to miasto poznaje sie latami, a w jego klimatem przesiąka sie po mału, z dnia na dzień.
  • 1
  • 2
| |

wszystkie magiczne miejsca na swiecie ktore odwiedziliscie, ktore pragniecie odwiedzic, o ktorych us...

Fotki

Miejsca grona (0)