- 1
- 2
-
Anonim
24 klasztory Meteory w Grecji. Tylko 6 dostpnych da turystów, ale dla chccego nic trudnego :)
To moje takie prywatne marzenie. -
Anonim
aaa wiem o co chodzi... sa wspaniale
"Patrząc na ustawione na smukłych wysokich skałach klasztory łatwo uwierzyć w legendę, która mówi, że św. Atanazy, założyciel Wielkiego Meteoru, najstarszego monastyru, wzniósł się na szczyt przy pomocy orła..."
ciekawe, ile w tym prawdy :) -
Anonim
-
the ugly one
-
-
Anonim
-
Anonim
spoko. choc tłumy turystow i dziesiatki autokarow troche burzą wrażenie i umniejszaja urok. -
Kami
Byłam na wycieczce w ostnie wakacje! mysle ze sam widok na meteory jest cudowny krajobraz niezapomniany! to trzeba poprostu zobaczyc! -
Anonim
powiem tak nigdy w zyciu czegos tak pieknego nie widzialam . wspaniale urokliwe miejsce. tego nie da sie opisac bo to trzeba zobaczyc i dosiwadczyc :) -
Kasia
ja byłam w meteorach jako "turysta indywidualny niezmotoryzowany". o godzinie 12.30 w miasteczku, z któregu rusza się do meteorów powiedziano nam, że ostatni autobus tego dnia właśnie odjechał i żeby się tam nie pchać, bo jak dojedziemy, to i tak wszystkie klasztory będą już pozamykane. pojechaliśmy stopem z bardzo miłymi ludźmi, zwiedziliśmy razem jeden klasztor (jak dla mnie wystarczy - widok z zewnątrz zapiera dech w piersiach) i objechaliśmy całą okolicę. turystów było baaardzo mało. czyżby ze względu na późną (sjestową) porę? był sierpień... -
Anonim
na meteorach jest wspaniale. kiedy staje się na jednym z nich i ogląda miasteczka w dole lub spogląda się wprost w dół z ogromnej wysokości patrząc na prowizoryczną windę, którą kiedyś mnisi wozili towar...
niestety ta cisza przyszłości gubi się troche w zgiełku teraźniejszości i tłumach turystów... -
Anonim
Powiem wam tak, wszyscy walą do tego największego i przez to nie ma tam wogóle klimatu. Stoi się w długich kolejkach w strasznym słońcu, a jak już się wejdzie to nic się nie chce. Polecam natomiast ten który jest na najwyższej górze. Tam jest dopiero klimat, mało ludzi bo większość się zmęczyła tym gdzie wszyscy idą; -) Dla tych co nie byli foto:
http://www.deviantart.com/deviation...
http://www.deviantart.com/deviation... -
aNIA
Juz nie mogę się doczekać!!!! :D
W poniedziałek wylatuję do Grecji i obowiązkowo zwiedze Meteory!!! :)
Po powrocie napiszę coś więcej, może wkleję też, jakieś fotki :) -
aNIA
No to sobie pozwiedzałam :((( Wycieczkę do Macedonii odwołali.. :((( tragadia...
No cóż, ale i tak było cudownie :)
Grecja jest przepiękna!!! :D -
>>Adri<<
a bylam i widzialam z Malinka i Aga :-) duzo schodkow trzeba pokonoac aby sie dostac na szyty...:P -
Anonim
jak bylam tam pod koniec maja nie bylo turystow. bylismy jedyni :) zwiedzilismy Varlaam, zas ten najwiekszy Mega Meteor byl zamkniety, niestety... ale za to poszlismy spcerkiem do Agias Stefanou (zenskiego) mijajac inne klasztory; stad jest swietny widok na Kalambake. Spod Agias Stefanou roztacza sie piekny widok na rownine Tesalska :) -
padusia
piekne widoki przede wszystkim :] bylam w Wielkim Meteorze i zaluje ze nie zdazylam do innych zagladnac :] -
Martyna
-
Anonim
Fakt...bardzo ladne miejsce....tez mi sie podobalo....ale fajnie tam musialo byc kiedys jak nie bylo turystow. .. -
Anonim
Meteory cos nie wyobrazalnie pieknego,niewiarygodne jak to zbudowano. -
Anonim
rzeczywiście Meteory to coś pięknego... żadne zdjęcia nie oddadzą czaru tego miejsca, bez zobaczenia ich na własne oczy nie zrozumie się znaczenia nazwy ("Meteora" = "zawieszony w powietrzu").
Rzeczywiście przeszkadzają tłumy turystów i ilość pomieszczeń udostępnionych do zwiedzania nie zawsze jest satysfakcjonująca, ale te skały, widoki z tarasów klasztornych...
Dla mnie najbardziej magiczne okazało się odnalezienie ścieżki, która zawiodła nas na skałki. Widok rozpościerający się przed oczami i uczucie jakiego doświadcza się stojąc krok od niezabezpieczonej krawędzi skały, na wysokości, z której droga na dole wydaje się wstążką są bezcenne... Aż ciśnie się na usta: "za wszystko inne zapłacisz kartą Mastercard" ]:->
- 1
- 2