-
Fretka!
>nie ma uprzywilejowywanych narzędzi do tworzenia sztuki.
>
>Natomiast różnica między suchymi a olejnymi tkwi m.in. w uzyskanej barwie - olejne bardziej >intensywne, grubości kreski (chociaż tu można polemizować; jednak do szkiców zazwyczaj wybiera się >suche), ścieralności - olejne nierozcieralne, suche rozcieralne, kruche - jeszcze lepiej rozcieralne itd.
Laura, jak kto się uprze, to nawet olejne są rozcieralne:)
El: jesli już, to suche są trudniejsze. chociażby dlatego, że jeśli choć odrobina zostanie Ci na rękach, to możesz ją przenieść na inne miejsce i zniszczyć prawie skończony obraz...
Ja zawsze miałam sentyment do pasteli olejnych, może dlatego, że na nich się uczyłam... -
laura~
>Laura, jak kto się uprze, to nawet olejne są
>rozcieralne:)
potem kupa na palcu, kupa na kartce, wszędzie kupa
-
Anonim
pastele suche do rysunków nieba (bardzo dobrze wychodzą przejścia kolorów na niebie), ołówki i węgiel :D -
Shiro
-
-
śkiewiczmonikao
wielbie miękkie ołówki i akwarele
po za tym nieźle radze sobie pastelami i farbami olejnymi
-
Izabela Czubek
Kiedyś malowałam pejzaże, martwą naturę i takie tam. Dużo kopiowałam, a ponieważ jestem samoukiem dawało mi to możliwość nauki techniki. Bardziej zależało mi na opinii oglądającego niż własnej satysfakcji. Nadal bardziej doceniane są "jelonki nad strumieniem" niż np. abstrakcja. W obawie przed krytyką malowałam tylko obrazy, które przedstawiały coś konkretnego. Mimo, że obrazy podobały się widzom, mnie nie przynosiły radości, bo wydawało mi się, że jestem słaba- gdzież mi np. do Vermera! Naśladowanie, czy kopiowanie nie ma najmniejszego sensu poza tym, że można nabrać techniki.
Sztuka Vedic Art wyzwala od często stosowanych sformułowań typu: nie umiem, nie dam rady, nie mogę, ośmieszę się. Pozwala na wydobycie z siebie wielu talentów i to nie tylko jeśli chodzi o sztukę, ale też życie.
Polecam swoją stronę internetową : http://www.warsztaty-vedicart.pl -
Łukafek
-
Anonim
-
monstrum w paski
-
agraFka
grafika (tusz -piórko, ewentualnie patyk; ] )
malowanie na drewnie- akryl, akwarela -
Shiro
czegoś tu nie rozumiem. jak można rysować na komputerze? w ogóle jak to się robi i gdzie? chyba efekt nie jest tak ladny jak prawdziwe rysowanie na kartce? i czy to nie jest przypadkiem trudniejsze? -
agraFka
>Msh napisała:
>czegoś tu nie rozumiem. jak można rysować na komputerze?
>w ogóle jak to się robi i gdzie? chyba efekt nie jest tak
>ladny jak prawdziwe rysowanie na kartce? i czy to nie jest
>przypadkiem trudniejsze?
istnieje coś takiego jak tablet, po którym można rysować specjalnymi rysikami imitującymi końcówki konkretnych narzędzi ( np. ołówek, pędzel ), więc właściwie rysuje się odręcznie; )
potem można taki rysunek dodatkowo udoskonalić w photoshopie np. i gotowe;)
Tablety występują w formacie od A6 nawet do A0 o ile mi wiadomo, więc można poszaleć że tak powiem :D
-
Shiro
-
Mateusz Siedlecki
zapraszam na tę stronę można pouczyć się rysować. musze ten adres zapisac w troche sziwny sposób; ) rysowaniedlakazdego[kropka]blo gspot[kropka]com [kropka]="."