maluję, rysuję i tworzę [1462]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Fretka!

>nie ma uprzywilejowywanych narzędzi do tworzenia sztuki.
    >
    >Natomiast różnica między suchymi a olejnymi tkwi m.in. w uzyskanej barwie - olejne bardziej >intensywne, grubości kreski (chociaż tu można polemizować; jednak do szkiców zazwyczaj wybiera się >suche), ścieralności - olejne nierozcieralne, suche rozcieralne, kruche - jeszcze lepiej rozcieralne itd.

Laura, jak kto się uprze, to nawet olejne są rozcieralne:)

El: jesli już, to suche są trudniejsze. chociażby dlatego, że jeśli choć odrobina zostanie Ci na rękach, to możesz ją przenieść na inne miejsce i zniszczyć prawie skończony obraz...

Ja zawsze miałam sentyment do pasteli olejnych, może dlatego, że na nich się uczyłam...
  • laura~

>Laura, jak kto się uprze, to nawet olejne są
    >rozcieralne:)

potem kupa na palcu, kupa na kartce, wszędzie kupa

• Anonim

pastele suche do rysunków nieba (bardzo dobrze wychodzą przejścia kolorów na niebie), ołówki i węgiel :D
  • Shiro

głównie ołówki. ale czasem też pastele. rzadko farby
  • śkiewiczmonikao

wielbie miękkie ołówki i akwarele
    po za tym nieźle radze sobie pastelami i farbami olejnymi
  • Izabela Czubek

Kiedyś malowałam pejzaże, martwą naturę i takie tam. Dużo kopiowałam, a ponieważ jestem samoukiem dawało mi to możliwość nauki techniki. Bardziej zależało mi na opinii oglądającego niż własnej satysfakcji. Nadal bardziej doceniane są "jelonki nad strumieniem" niż np. abstrakcja. W obawie przed krytyką malowałam tylko obrazy, które przedstawiały coś konkretnego. Mimo, że obrazy podobały się widzom, mnie nie przynosiły radości, bo wydawało mi się, że jestem słaba- gdzież mi np. do Vermera! Naśladowanie, czy kopiowanie nie ma najmniejszego sensu poza tym, że można nabrać techniki.
    Sztuka Vedic Art wyzwala od często stosowanych sformułowań typu: nie umiem, nie dam rady, nie mogę, ośmieszę się. Pozwala na wydobycie z siebie wielu talentów i to nie tylko jeśli chodzi o sztukę, ale też życie.
    Polecam swoją stronę internetową : http://www.warsztaty-vedicart.pl
  • Łukafek

Zwykle długopis albo ołówek, czasem miękka pastela
  • Anonim

ołówek, farby olejne; ]
  • monstrum w paski

ołówek, kredki ołówkowe, i grafika komputerowa.
  • agraFka

grafika (tusz -piórko, ewentualnie patyk; ] )
    malowanie na drewnie- akryl, akwarela
  • Shiro

czegoś tu nie rozumiem. jak można rysować na komputerze? w ogóle jak to się robi i gdzie? chyba efekt nie jest tak ladny jak prawdziwe rysowanie na kartce? i czy to nie jest przypadkiem trudniejsze?
  • agraFka

>Msh napisała:
    >czegoś tu nie rozumiem. jak można rysować na komputerze?
    >w ogóle jak to się robi i gdzie? chyba efekt nie jest tak
    >ladny jak prawdziwe rysowanie na kartce? i czy to nie jest
    >przypadkiem trudniejsze?

istnieje coś takiego jak tablet, po którym można rysować specjalnymi rysikami imitującymi końcówki konkretnych narzędzi ( np. ołówek, pędzel ), więc właściwie rysuje się odręcznie; )
    potem można taki rysunek dodatkowo udoskonalić w photoshopie np. i gotowe;)
    Tablety występują w formacie od A6 nawet do A0 o ile mi wiadomo, więc można poszaleć że tak powiem :D
  • Shiro

wydaje mi się że to trudniejsze niż rysowanie w realu.
  • Mateusz Siedlecki

zapraszam na tę stronę można pouczyć się rysować. musze ten adres zapisac w troche sziwny sposób; ) rysowaniedlakazdego[kropka]blo gspot[kropka]com [kropka]="."
| |

Rysowanie, malowanie, szkicowanie, wszelka forma twórczości, może zostać tu przez Ciebie zapreze...

Fotki

Miejsca grona (0)