maluję, rysuję i tworzę [1462]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Hoppipolla

Mam pytanie i zarazem prośbę, otóż zawsze skupiałam się raczej na rysunku a ostatnio zaczęłam zabawę z farbami olejnymi na płótnie - zabawę bo widzę i czuję że brakuje mi technicznej wiedzy i tu prośba do was. Chciałabym wiedzieć co muszę wiedzieć :)

tzn. 1. - gruntowanie : ile warstw gruntu trzeba położyć żeby było dobrze? czy to trzeba w jakąś określoną stronę pędzlem poruszać?
    2. : używam to rozcieńczania farb terpentyny ale słyszałam że jest jeszcze jedna metoda, jaka? i czy ta cała terpentyna nie jest szkodliwa, bo jak się tego nawdycham to po kilku godzinach głowa mnie boli.
    3. : jakiej marki farby są waszym zdaniem najlepsze i jakie pędzle się najlepiej do tej techniki nadają?
    4. : jak czyścić pędzle? ja je zwyczajnie polewam terpentyną a później wodą - nie wiem czy dobrze to robię....może powinny się w niej trochę pomoczyć?
    5. : czym mogę później zabezpieczyć obraz ?

+ inne rzeczy, o których nie mam pojęcia a generalnie lepiej żebym wiedziała :)

Wiem...wiem...śmiać się chcę, że można o takie rzeczy pytać :) ale jak mawiają jak człowiek pyta, to jest ignorantem tylko do momentu, do którego go nie oświecą. :)
  • Hoppipolla

ponad tysiąc osób na forum i nikt mi nie odpowie? choć zdanie jedno.... :)
  • Anonim

>endorphin napisała:
    >ponad tysiąc osób na forum i nikt mi nie odpowie? choć
    >zdanie jedno.... :)

no ja bym chętnie Ci odpowiedziała gdybym się znała na rzeczy, a że się nie znam(chociaż tam coś nie coś słyszałam) to wolę się nie wypowiadać żeby głupoty nie palnąć:)
  • d_b

1 - może na początek kup już zagruntowane płótno, podobrazie do malarstwa olejnego lub akrylowego.
    Jesli jednak masz już surowe płótno rozpięte na blejtramie, to przed gruntowaniem trzeba je "przekleić", tzn. "zamalować" je klejem kostnym na ciepło. Kiedyś można było kupić taki klej, nazywał się "Perełka". Nie wiem czy jest jeszcze w sprzedaży. Może są jakies inne o podobnym działaniu, powiedzą Ci w sklepie.
    Następnie kładziesz grunt, kilka warstw, minimum 2. Wałkiem lub pędzlem, najpierw z lewej na prawą, potem z góry na dół, "w kratkę". Wałek da Ci bardzo cienkie warstwy, faktura płótna bedzie widoczna. Pędzel nieco złagodzi fakturę płótna, bedzie widać jego ślady, w rezultacie obraz bedzie miał troche inną fakturę. Możesz też nałożyć grunt szpachlą, tworząc własną, wymyślną fakturę. jeśli nałożysz grubą warstwę gruntu (najlepiej Gesso), wystarczy jedna warstwa.

2 - rozcieńczaj farby olejem lnianym, z dodatkiem terpentyny. Takie medium przygotuj sobie w stosunku 3:1 (3 części objętościowe oleju do 1 części terpentyny). Olej daje połysk, terpentyna mat. Balansując stosunkiem tych składników uzyskujesz pożądany efekt.
    Możesz też używać medium olejno-żywicznego, także z dodatkiem terpentyny.
    Chcąc przyspieszyć schnięcie, możesz dodać sykatywę, ale niewiele, około 3% objętości.
    Można być uczulonym na terpentynę, ale jest to najlepszy rozpuszczalnik do farb olejnych. A benzyna lakiernicza nie pachnie tak ładnie... :) Dodając terpentyny do oleju mniej się jej nawdychasz, i nie będzie aż tak intensywnego zapachu.

3 - moim zdaniem Talens, Winsor & Newton, Rowney też są dobre... nie polecam chińskich. Mają inne kolory, no i nie wiadomo jaki skład.
    Pędzle twarde, szczeciniaki (ze świnek). Płaskie lub okrągłe, w zależności od tego jaki efekt chcesz uzyskać.

4 - pędzle wycieram bawełnianą szmatką nasączoną terpentyną, a następnie myję pod bieżącą ciepłą wodą mydłem (używam szarego)

5 - wyschnięty obraz pokrywa się werniksem. Nakładasz go miękkim pędzlem, albo sprayem, jeśli obraz nie ma mocnej faktury. Werniks jest matowy lub błyszczący. Płaskie obrazy zazwyczaj pokrywa się błyszczacym, te z urozmaiconą fakturą lepiej wyglądają pokryte matowym. Najważniejsze, żeby obraz był już suchy.

To chyba tyle, na początek :)
    Powodzenia!
  • Hoppipolla

dziękuję wybawco :)

pozwolę sobie skorzystać z Twojej wiedzy jeśli będę miała jeszcze jakieś wątpliwości, jeżeli oczywiście nie będziesz miał nic przeciwko :)

ps
    http://grono.net/gallery/4953258/6/ --- wspaniały :)
  • d_b

Ależ prosz bardzo :)
    Dzięki!
  • Magda.

korzystając z wątku......jak mogę zabezpieczyć obrazek rysowany węglem? no bo podobno lakier do włosów wystarczy. A może jest coś profesjonalnego? Jeśli tak,to bardzo proszę o podanie marki itp. z góry bardzo dziękuję za odp :)
  • Anonim

no pastele się utrwala lakierem albo fiskatywą i chyba węgiel też można ale nie wiem nie próbowałam^^
  • Hoppipolla

mam jeszcze jedno pytanie - po jakim czasie można obraz malowany olejami zabezpieczać? generalnie wiem że wtedy gdy wyschnie farba; ) ale może jest jakiś czas średni....nie wiem... ok miesiąca ?
  • a

do zabezpieczania prac malowanych węglem, najlepszy produkt który do tego służy to fixatywa firmy Winsor & Newton.
  • a

Prace olejne powinno sie zabezpieczać po wyschnięciu farby. czyli ok. 6 miesiecy od pomalowania. Można użyć przyspieszacza schnięcia farby: sykatywy (spray) używa się jej po namalowaniu obrazu, albo mieszając farbe w trakcie malowania z liquinem firmy W&N.
| |

Rysowanie, malowanie, szkicowanie, wszelka forma twórczości, może zostać tu przez Ciebie zapreze...

Fotki

Miejsca grona (0)