-
Anonim
siema wszystkim :) wie ktos moze cos o tej szkolce? co trzeba przyniesc na egzamin 01.06? i wogole jak tam jest? :P -
M.
Ja się tu uczę i jestem raczej zadowolona. Dużo nie mogę powiedzieć, bo chodzę tu dopiero od roku... Ale nie żałuję, że tu zdałam. ^^
A co do egzaminów to chyba powinny być podane jakieś informacje na ten temat. :P -
martynka
ja slyszalam ze w liceum plastycznym liczy sie tylko plastyka a po jego skonczeniu nie ma sie mozliwosci na jakas inna przyszlosc czy to prawda? -
M.
Jak olewasz wszystkie inne przedmioty, no to racja. xD Plastyczne są ważne (historia sztuki) ale pozostałe też...
Jeszcze szkoły nie skończyłam, to nie wiem jak z tymi możliwościami.; D Ale przecież wybiera się plastyka, bo chce się robić w przyszłości coś związanego ze sztuką, nie? :) Myślę, że jak ktoś się systematycznie uczy wszystkiego to jakoś da radę. -
-
Krysia
Szkołę bardzo polecam.
Egzaminy odbywają się wcześniej niż w innych, aby mieć możliwość startowania jeszcze gdzie indziej. Przeprowadzane są etapami.
Kiedyś na samym początku był "konkurs świadectw" i opinii o uczniu (jego zainteresowaniach i zdolnościach)- teraz ma się to troszkę inaczej.
Niezbędną rzeczą natomiast było okazanie się swoimi dotychczasowymi pracami. Dostawało się kilka tematów do opracowania + techniki jakimi miały być wykonane.
Pierwsze egzaminy to rysunek z natury, kompozycja przestrzenna i coś tam jeszcze.
Następne z ogólnych wiadomości o sztuce.
Potem tak jak w innych szkołach.
Pamiętam, że ogromne znaczenie miała tzw. rozmowa kwalifikacyjna.
Te wszystkie "progi" miały na celu sprawdzenie wrażliwości, dotychczasowych umiejętności i pewnych predyspozycji do wykonywania tego zawodu.
Jest to specyficzna szkoła i prawdę mówiąc wymaga większego zaangażowania, ale warto. Atmosfera też zawsze panowała tam niepowtarzalna.
Nie jest prawdą, że bagatelizowane są przedmioty poza plastyczne.
Natomiast tych zawodowych przedmiotów jest bardzo dużo.
Regułą też było, że na te przedmioty należało przygotowywać ogromne ilości prac (tym bardziej, jeżeli zależy nam na utrzymaniu pewnego poziomu) i czasem nauczyciele "dopasowywali" się trochę z terminami prac np.klasówek, czy z ilością zadanego materiału, ale wymagania są te same i taka sama matura. Dochodzi jeszcze obrona pracy dyplomowej.
Przedmioty zawodowe zmieniają się zależnie od semestru (jedne zastępowane są innymi), aby wyniesiona wiedza była dość szeroka.
Na pewno nie jest to łatwa szkoła i wymaga poświęcenia jej większości swojego czasu, ale jeszcze raz powtarzam- warto.
Co do znalezienia pracy po tej szkole.
Praca jest i to moim zdaniem bardzo ciekawa.
Forma pracy - zależy od twoich zainteresowań i rozwijanego kierunku.
Ilość pracy- zależy od twoich chęci i aktywności.
Zapłata za twoją pracę - zależy od twoich umiejętności i sumienności z jaką ją wykonujesz.
Ale te reguły dotyczą nie tylko absolwentów tej szkoły.
Ważne jest, aby umieć ją znaleźć.
A to jest pewnego rodzaju wolny zawód. -
Anonim
ja bardzo chciałam należeć do tej szkoły dostałam się ale niestety nie mam po prostu jak się w niej na co dzień znaleźć :(
ale szkoła fantastyczna -
Anonim
a ja bardzo bym się chciała dostać do tej szkoły :)
i są tam wszystkie moje zainteresowania, fotografia, plastyka, rzeźba - to co od małego lubię :)) -
Anonim
-
Anonim
ja też mam zamiar wybrać się do tej szkoły:) tylko trochę boję się tych egazminów;p -
...Rruda?^^
Ja też boję się tych egzaminów i ogólnie tego wszystkiego, bo ponoc sporo osób na jedno miejsce jest. A własnie - jaki jest próg punktowy? -
marta.
podpisuję sie pod pytaniem wyżej.
i jeszcze swoje dodam: jest tam jakieś spotkanie informacyjne tak jak w innych szkołach?
patrzyłam na stronie internetowej, ale nie doczytałam się owej informacji. -
Żet.
Z tego co wiem 100 pkt, lecz po egzaminach gimnazjalnych, które nie wypadły myśle najlepiej progi sie zmniejszą. -
Izka
też bym chciała pujśc do tej szkoły bo jest tam fotografia i plastyka . I to od zawsze lubię .
ale szanse mam małe bo słabo się ucze; ( a do liceum plastycznych i fotograficznych trzeba miec wysoką średnią; (
chodze do 2 gimnazium
mam talen plastyczny; ) -
Anonim
macie moze strone szkoly ?
i czy moglby ktos mi podac m/w progi punktowe zeszloroczne i czy wogole tu na to sie patrzy czy sa jakies egzaminy wstepne czy cos?
z gory dziekuje :D -
...Rruda?^^
Od tej smoczej to ja wolę swoje liceum, im. Jana Kilińskiego. Mają profil jubilerski :) -
Nathan
je zastanawiam sie nad sobieskim lub kilińskim, po kilińskim chetniej przyjmują na asp