maluję, rysuję i tworzę [1462]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Pytanie w temacie?
  • Anonim

Myślę, ze wystarczy pójść dla plastycznego i powiedzieć babce, ze potrzebujesz gruntu do płyty pilśniowej aby móc malować akrylami lub olejnymi i Ci da odpowiedni grunt.
  • Anonim

Tak myślicz że to wystarczy? Na innym forum słyszałam ze trzeba przetrzeć gładką stronę papierem ściernym potem po obu stronach pomalować roztworem żelatyny. Na koniec po stronie gładkiej gruntem. Sama nie wiem w końcu jak?
  • Anonim

Szczerze: zaufaj tamtej osobie xD ja nie jestem aż taką profesjonalistką, aby się na tym znać...
  • Anonim

Dzięki za szczerość a przejść się do plastyka i tak nie zawadzi trzeba kupić trochę pędzli i przy okazji zapytam się pani o grunt do płyty pilśniowej.
    Pozdrawiam:)
  • madziad5

oprócz tego co wyżej ja polecam także fugę.Jak zrobisz ją na gładko to akryl przystanie!Pozdrawiami życzę natchnienia...
  • Anonim

Dzięki, a jak się robi tą fugę bo mam zamiar po żelatynie zagruntować gruntem i na to fugę jeszcze ? hymm..... pytam i czepiam się szczegółów bo pierwszy raz będę malować na płycie wcześniej tektury i bejtramy.
  • Anonim

Ponieważ też zamierzam spróbowac na płycie, a i też zielonego pojęcia nie mam czym zagruntować, mam pytanko czy może udało Ci się coś ustalić, choć myślę, że do tej pory już z pewnością.
  • Anonim

a więc...Płyta pilśniowa zdarza sie, ze jest troche oleista, wiec przed malowaniem lub gruntowaniem należy usunąć olej, przecierajac obie strony plyty szmatka umoczona w denaturacie..

gdy malujesz na gladkiej stronie plyty - chcac uzyskac bardziej szorstkie podloze szlifujesz cala powieszchnie delikatnym lub srednio szorstkim papierem sciernym.

Chcac uzyskac biała powieszchnie, nakladasz podklad akrylowy lub gesso.
    (podklad akrylowy-
    prosty roztwor akrylowy.Może byc uzywany jako grunt pod akryle i farby olejne;nakladany bezposrednio na podloze bez warswy kleju;mozna do niego dodac troche pigmentu i stworzyc kolorowy podklad;akryl am w sobie jest przezroczysty ,nie zmienia koloru podloza ,dodaje cieplych odcieni

Gesso-
    sklada sie z miekkiej kredy wymieszanej z kleje skornym.nakladany bezposrednio na podloze nie wymaga zadnych dodatkow.

Jeżeli chcesz malowac po szorstkiej stronie plyty...hm wsiaka w nia wilgoc, trudno jest na niej malowac i nakladac na nia kilka warstw, poza tym bardzo niszczy pedzel. Pomimo tych wad mozna takze sprobowac,...
    mozna ja takze zagruntowac, nanoszac kilka warstw akrylowego podkladu, wypelniajac i wygladzajac w ten sposob nierowna powieszchnie.

Płyta pilsniowa łatwo sie deformuje, szczegolnie wtedy gdy nanosi sie na nia materialy na bazie wody.Mozesz tego uniknac, nakladajac po obu stronach plyt grunt(na powieszchni mniejszej niz 60cm).Wieksze plyty mozesz usztywnic listwami po bokach lub na ukos.
    no i to to tyle co moge pomoc...
    pozdr i powodzenia czekam na wyniki pracy:)
  • Anonim

dzięki wielkie za info:)
    z pewnością wynikami się pochwale:))
  • cookie

>Mylene napisała:
    >Pytanie w temacie?

a na której stronie chcesz malować ?
  • Anonim

Na gładkiej.
  • Krysia

Jest kilka sposobów na gruntowanie płyty pilśniowej. Czasem przydaje się faktura płyty, można dzięki niej uzyskać dość ciekawe efekty. Mówię tu o tej szorstkiej stronie, która jest bardzo chłonna.
    Na to też jest sposób.
    W chwili obecnej dostępne są preparaty służące do gruntowania chłonnych powierzchni min. płyt pilśniowych, płyt karton-gips, gipsów, tynków itp. Dostępne są w sklepach budowlanych. Mogą być stosowane pod różnego rodzaju farby (przede wszystkim pod akryl).
    Przykładowo- grunt uniwersalny- UNIGRUNT.
    Tworzą cienką przezroczystą powłokę, która zabezpiecza przed wilgocią, znacznie zmniejsza chłonność farby i zwiększa jej przyczepność do podłoża. Trzeba pamiętać, że czas prawidłowego schnięcia takiej powłoki wynosi min.24h (aby miała odpowiednie właściwości).Np. pod akryl można dodatkowo pokryć powierzchnię płyty (po uprzednim zagruntowaniu) farbą podkładową (w tym przypadku można użyć rzadszej (rozcięczonej) farby akrylowej (najlepiej białej, dobrze kryjącej - nie musi to być farba, ze sklepu plastycznego, która przeważnie jest droga, przecież nie zależy nam, aby przetrwała wieki- wystarczy np. śnieżka lub podobna i tak przetrwa bardzo, bardzo dużo lat, a zmniejszymy koszty).
    Kolor farby podkładowej jest dowolny, jednak ze względu na rodzaj użytego barwnika mogą być problemy z późniejszym mieszaniem kolorów (do wyrobu barwników używane są różne związki chemiczne i wskazane jest używanie ich jednego rodzaju, ponieważ mogą zachodzić między nimi reakcje wytrącające jeden z użytych barwników i pojawią się w pracy niechciane przebarwienia).
    Polecam więc biały podkład- przynajmniej na początek.
    Farbę podkładową nanosimy cienką warstwą, aby nie niszczyć faktury płyty i czekamy do wyschnięcia.
    Teraz już tylko należy wykonać właściwy obraz.

Życzę udanych prac.
    Pytania- w wiadomościach na moim profilu.
| |

Rysowanie, malowanie, szkicowanie, wszelka forma twórczości, może zostać tu przez Ciebie zapreze...

Fotki

Miejsca grona (0)