-
× ₦¡ʞⱥ ×
Witajcie,
chciałabym Was zaprosić do dyskusji na temat rowerów. Wiem, że jest kilka wątków ale chciałabym to na jakiś czas poprowadzić w tym wątku, ponieważ jest mi to bardzo potrzebne.
Na początku chciałabym popytać Was co myślicie o:
1. całym przygotowywaniu się przed kupnem - na co zwracacie uwagę, co jest dla was ważne, jakie modele/typy wam się podobają,
2. ubiorze na rower, wszystkich akcesoriach rowerowych
3. jeździe na rowerze jako sposobie na zdrowie, nudę, ogólną rekreację
4. jeździe w mieście, może macie też jakieś ulubione trasy rowerowe?
5. wycieczkach rodzinnych, o czym pamiętać, co zabrać
6. rowerze jako prezencie na święta, lub akcesoriach jakie można kupić, może kupowaliście?
Serdecznie zapraszam do dyskusji, opowiedzcie o waszych doświadczeniach pomysłach, przemyśleniach.
Pozdrawiam; ) -
>× ₦!ʞ! × napisała:
>Na początku chciałabym popytać Was co myślicie o:
>1. całym przygotowywaniu się przed kupnem - na co
>zwracacie uwagę, co jest dla was ważne, jakie modele/typy
>wam się podobają,
Użyteczność jest najważniejsza. Stąd też kupując preferowałbym mieszczucha lub trekinga, lub coś podobnego do nich (np atb z dodanym bagażnikiem i błotnikami). O ile nie uprawiasz spotrów ekstremalnych, odradzałbym różne maszyny typu BMX, góral z pełnym zawieszeniem itp - do codziennej jazdy nie są najlepsze.
Ale ostatnich moich rowerów nie kupowałem. Jeden złożyłem, a drugi zbudowałem od zera. W ten sposób są jeszcze lepiej dopasowane do moich potrzeb.
>2. ubiorze na rower, wszystkich akcesoriach rowerowych
Zwykle przydają się, ale (poza oświetleniem) nie są wcale konieczne do życia. Coś konkretnego masz na myśli?
>3. jeździe na rowerze jako sposobie na zdrowie, nudę,
>ogólną rekreację
Zdrowie, uroda i dobre samopoczucie - to na pewno. Jeżdżę rowerem od lat, przez cały rok. Grypę znam głównie z opowieści znajomych. Nie mogę przytyć, niezależnie od tego ile jem. Nie mam problemu z ewentualnym podbiegnięciem do autobusu, czy zadyszką na schodach. I nie tracę kasy na siłownie, czy inne tam aerobiki i baseny. Jedno jest istotne - codzienny krótki wysiłek (np dojazd rowerem do pracy) jest dla organizmu lepszy niż ekstremalny wielogodzinny wysiłek raz w tygodniu w weekend.
Na nudę nie cierpię, więc trudno mi się wypowiadać; -)
Rekreacja na rowerze to super sprawa. Spróbuj, to się sama przekonasz!
>4. jeździe w mieście, może macie też jakieś ulubione
>trasy rowerowe?
Tak. Moja ulubiona trasa, którą jeżdżę prawie codziennie to dom-uczelnia-dom; -)
>5. wycieczkach rodzinnych, o czym pamiętać, co zabrać
Rodzinę zabrać. Bez niej to nie będzie wycieczka rodzinna; -)
Reszta rzeczy jest fakultatywna i czy warto je brać, zależy od tego co planujesz, jak długa będzie wycieczka i gdzie planujesz jechać. Np jeżeli planujesz pojechać do Nieporętu na plażę, to przydadzą się: ręczniki, koc, stroje kąpielowe itp. A jeżeli jedziesz do Powsina do ogrodu botanicznego, to trzeba mieć zabezpieczenia rowerowe, nieco kasy i coś do picia (w okolicy mało sklepów).
Ważne jest by nie zabierać za dużo - to wszystko trzeba wieźć. Bierz tylko to, co potrzebne; -)
>6. rowerze jako prezencie na święta, lub akcesoriach jakie
>można kupić, może kupowaliście?
Nie kupowałem "na święta", nie mam przemyśleń. Kupuję, gdy jest potrzebne. Także bliskim prezenty daję zwykle bez okazji, a nie "na gwizdek" wtedy gdy wypada i gdy dają wszyscy.
Ale rynek zarówno rowerów, jak i akcesoriów jest bardzo szeroki i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie lub bliskiej osoby. Najważniejsze jest to by gadżet był użyteczny dla danej osoby i by osoba jeszcze go nie miała - drugi licznik rowerowy, czy zestaw papierowych map dla kogoś, kto ma GPS, będzie na pewno kiepskim prezentem. Tutaj, jak przy każdym prezencie, liczy się znajomość potrzeb danej osoby. Zawsze można go/ją zapytać!
>Serdecznie zapraszam do dyskusji, opowiedzcie o waszych
>doświadczeniach pomysłach, przemyśleniach.
Skonkretyzuj pytania. To bardzo ważne jeżeli zależy Ci by mieć więcej odpowiedzi lepszej jakości. Teraz są tak ogólne, że w zasadzie nie wiadomo, o czym pisać; -)
-
× ₦¡ʞⱥ ×
Dziękuję za twoją wypowiedź; ) Milo mi, że poświęciłeś troszkę czasu na odpowiedź. Przepraszam jesli pytanie sprawiły kłopot przez złe sprecyzowanie. Postaram się poprawić; )
A co do dalszej dyskusji, nie zapominając o wcześniejszych kwestiach. Na pewno słyszeliście o marce Giant. Macie jakieś doświadczenia związane z tą firmą? Z czym ona Wam się kojarzy? -
>× ₦!ʞ! × napisała:
>A co do dalszej dyskusji, nie zapominając o wcześniejszych
>kwestiach. Na pewno słyszeliście o marce Giant. Macie
>jakieś doświadczenia związane z tą firmą? Z czym ona
>Wam się kojarzy?
Z rowerami. Mi szczególnie z rowerem Revive, jedynym półpoziomem na polskim rynku. Choć ich oferta jest oczywiście znacznie szersza. I jeszcze z serwisem na warszawskiej Spójni - jednym z dwóch, którym nie boję się oddać do serwisu mojego roweru.
Może Cię to zdziwi, ale marka roweru nie jest wcale taka ważna, jak się wielu osobom wydaje. Większość rowerów (poza konstrukcjami nietypowymi i drogimi modelami z gornych półek) ma aluminiowe ramy robione w tej samej lub bardzo podobnej technologii w tej samej fabryce w Chinach.
Osprzęt w podobnej cenie też zwykle jest podobny, niezależnie od producenta - zwykle są to te same modele Shimano lub SRAMa. Różnice są symboliczne i zazwyczaj jest to "coś za coś" - np lepsza tylna przerzutka za gorszy wkład suportu. Nie ma tak, że jedna określona marka wkłada w rower za określoną kwotę wszystko lepsze niż inna marka.
Rowery ostatecznie składa do jazdy i reguluje mechanik w konkretnym serwisie, a nie fabryka. Więc nie będzie też tak, że rower X będzie lepiej złożony niż Y. A raczej: jeżeli tak będzie, to będzie to różnica serwisów, w których rowery były składane po wyjęciu z kartonów. Nie zależy to od marki.
Warunki gwarancyjne rowerów poszczególnych marek tez się nie różnią od siebie drastycznie.
Zatem tak naprawdę od marki (czyli od producenta) zależy tylko i wyłącznie samopoczucie właściciela. Cała otoczka marketingowa, reklama, styl roweru (dostepne kolory ram i kształty). Wszystko to, co tworzy poczucie, że jeździ się rowerem "lepszym" lub "gorszym". Tylko i aż tyle.
* - oczywiście powyższe nie dotyczy wysokich półek cenowych. Tam faktycznie poszczególni producenci się różnią, czasem bardzo. Zwykle różnią się technologią wykonania ram (materiały, sposób użycia, technologia obróbki), sposobem rozwiązania zawieszenia tylnego roweru (o ile jest). Ale mało kto potrzebuje roweru aż takiej klasy, by rozwodzić się nad tym czy ramę wykonano w technologii monocoque, czy tube2tube oraz czy zawieszenie będzie wykonane tak, że będzie 6% straty na "bujanie" czy 5%. -
-
Drex
@× ₦!ʞ! ×
A ja wtrącę swoje trzy grosze, trochę nie w temacie (Raffi nie bij! xD).
Dobrze rozmawia się z Raffim, ale tutaj zapewne porozmawiasz sobie tylko z Nim. :P Tutaj zagląda już niewiele osób- po więcej zapraszam na nowe forum WMK, znajdujące się pod adresem http://forum.masa.waw.pl/
;) -
>Drex napisał
>A ja wtrącę swoje trzy grosze, trochę nie w temacie
>(Raffi nie bij! xD).
Nie biję, bo masz rację. Więcej osób faktycznie zagląda na oficjalne forum Masy i na pewno tak łaatwiej o odpowiedź.
Nie zgodzę się tylko, z tym, że tamto forum jest nowe. Taki przymiotnik to do Niego pasował jakiś rok temu, jak nie lepiej :-P
- Przeglądaj grona w kategorii Sport
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne