Matematyka? To nie dla mnie. [6687]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Lypa

>Łoś superktoś napisał
    >Zgadzam się z tamtymi dwoma. Tacy ludzie robią nam złą
    >opinię za granicą. Powinni zostać pozbawieni
    >obywatelstwa. Korwin-Mikke dojdzie do władzy to ich
    >załatwi.

Eee, Korwin-Mikke wcale nie jest przeciwko takim ludziom (wiem coś o tym) - różnorodność! Różnorodność!

Sam nie każę np. kobietom uczyć się matematyki, bo raczej się do niej nie nadają.
  • N A T A L I A

no i dobrze ciesz sie ze ty sie nadajesz:/
  • Lypa

>◄Natalka► napisała:
    >no i dobrze ciesz sie ze ty sie nadajesz:/
    >

No rzeczywiście się cieszę, nie wiem tylko, po co ta emotikonka na koniec. :P
  • Sandruś

Hmm no to ja mam takie zadanko (juz możecie się smiać ze jest ono banalne) Długo w szkole nie byłam no i mam taki mały problem:
    Czy pole powierzchni bocznej stożka może być równe polu powierchni podstawy tego stożka? Uzasadnij odpowiedź
  • Lypa

Nie może.

Dowód: Załóżmy, że może.

Pb=(Pi)*r*l
    Pp=(Pi)*r^2

Pb=Pp => (Pi)*r*l=(Pi)*r^2 =>

=> l=r, skąd H=0 - i mamy sprzeczność z definicją stożka.
  • Anonim

wiecie co nasza zrobi nam po feriach do konca roku? TYLKO naszej klasie; /
    4 razy w tyg. mat. -> codziennie kartkowki po 1 pezykladzie czy cos takiego. na + i na -
    4 + 5
    3 + 4
    2 + 3
    1 + 2
    0 + 1
    :/ w ogole nie mam siły na nic; /
  • Lypa

Hę? No miejcie litość. Mam nadzieję, że to nie było na poważnie.
  • Anonim

no niestety na powage; /
  • Lypa

No to wybacz, ale w takich przykładach to ja pomagać nie będę. Są granice.
  • Łoś superktoś

>ēм napisała:
    >wiecie co nasza zrobi nam po feriach do konca roku? TYLKO
    >naszej klasie; /
    >4 razy w tyg. mat. -> codziennie kartkowki po 1 pezykladzie
    >czy cos takiego. na + i na -
    >4 + 5
    >3 + 4
    >2 + 3
    >1 + 2
    >0 + 1
    >:/ w ogole nie mam siły na nic; /

OMG LOL!!!!!!!!
    Czy ty jesteś poważny człowieku? Czy może sobie jajca robisz?
  • Anonim

straszne upokorzenie :] Takie przykłady to niech mi daje codziennie.; ] w której Ty klasie jestes?
  • Pauline

łos superktos i ktos tam jeszcze. odczepcie sie. przeciez wczesniej pisalam ze z ukladow rownan to ja jestem noga. a jak sie chodzi w czasie lekcji na jakie sporypane zebrania itp. to tak jest. albo jak sie jedzie gdzies.;/ lub sie nie jest na lekcji;/
    zreszta (moze w odroznieniu od was) nie jestem alfa i omega z matmy;/. i tak dla waszej wiedzy:
    1. nie jestem z invitro (chyba wy, bo moja porypana katechetka uwaza ze dzieci z in vitro sa obciazone genetycznie chorobami psychicznymi)
    2. ojciec sie mna nie "zabawial" jak to ujal ktos
    3.pisu nie znosze
    4. a korwin-mikke moze sie wypchac
  • Krzychu-po-kielichu

Agresji mówimy nie... bo przyjdzie wściekła pani moderator, co wspiera czyjeś prace magisterskie, zupełnie jakby to kogoś obchodziło (wiem, wiem, też miałem kiedyś kilkanaście lat i wydawało mi się, że pomagam ludziom), i - o kurcze pieczone - skasuje posty, albo w ogóle pojedzie z grubej rury i bana nam wszystkim zasadzi; ]
  • Monika Piotrowska

:P
  • Last Legal Drug

Hej :)
    Biorę udzial wraz z moja drugą polową w gronowym konkursie walentynkowym i ogromnie proszę Was wszystkich o pomoc! Zbieramy głosy anonimowych gronowiczów. Jesli chcecie mi Nam pomóc- wystarczy kliknąć to śliczne serduszko przy moim nicku, a potem "zagłosuj". Każdy głosik jest bardzo ważny i będę Wam ogromnie wdzięczna. Nic nie tracicie, a możecie zyskać dobry uczynek na dzisiaj :P :)
    Pozdrawiam cieplutko i z góry dziękuję!
    Mika
  • Krzychu-po-kielichu

<rzyga>
  • hej. czy ktoś potrafi rozwiązać te zadania z zastosowaniem układu dwóch równań:

1. Droga wędrują dwaj turyści. jeden z nich stawia kroki o 10% krótsze, ale jednocześnie o 10% częściej od drugiego. który z nich idzie szybciej i ile razy szybciej?

2. Statek płynie z Krakowa do Gdańska 3dni, a z Gdańska do Krakowa 4 dni. Ile dni płynie żeglarz na tratwie z Krakowa do Gdańska?
  • jestem marian

s-dlugos kroków drugiego
    t-czestotliwosc kroków drugiego(jak dlugo stawia krok)
    v(2)-predkosc drugiego(pierwszego)

v=s/t

v2=90%*s/90%*t=s/t=v

po skróceniu widać że obaj ida z taka sama predkościa.

Apropo drugiego, nie ma bezposredniego połączenia Kraków-Wawa, chyba ze przez Zatokę Gdańska lub kanał zalewu Wiślanego.
    Pozatym wg mnie jest za mało danych, przydałaby sie chociaż odległość, predkość statków/tratwy, ich stosunek etc.

mam nadzieje ze pomoglem.
  • dziękuje; ]
  • Moda

mam problem. :/ z tym zadaniem...
    Graniastoslup prawidlowy ma w podstawie prostokat ktorego szerokoscjest rowna dlugosci boku kwadratow o polu powierzchni 36cm kwadratowych ..dlugoscjest o 2cm wieksza a wysokosc jest rowna sumie dlugosci i szerkosci podstawy.
    Oblicz pole przekroju tego graniastoslupa placzszyznezawierajaca przekatna podstawy i wysokosc graniatoslupa....
    Jezeli ktos mi to zrobi..to stawiam piwko :D:D
| |

*Matematyka (gr. mathēmatik z máthēma – poznanie, umiejętność) – nauka skupiona na rozum...

Fotki

Miejsca grona (0)