Matematyka [4312]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ma jor

>jaś napisał
    >Na pograniczu informatyki: "Lemat o pompowaniu", "Maszyna
    >Turinga z wyrocznią"

to są co zabawniejsze lematy o pompowaniu JĘZYKA xD
  • sweet sixteen

kiełki, snopy, wiązki, liście, pole aksjalne, ogniska, siodło, węzeł, wir,ujście , źródło, basen, ślad, foliacja, ortodroma, podera lub krzywa spodkowa, propagator, komutant, dywergencja, separatrysa, orbita homo/heterokliniczna, soliton podwójny inaczej dublet kink-antykink lub "oddech", łańcuch singularny, podział simplicialny, układ dyssypatywny i konserwatywny, bifurkacja, równanie diofantyczne, bilard w wieloboku
    pozdróffki :P
  • Kropla

Ad ktoregos posta (postu?) wyzej, to mowi sie 'superponowanie'; )
  • Wąż

ee beznadziejne są te nazwy. że humaniście w pięty pójdzie to niewątpliwe, ale takiemu to wystarczy powiedzieć całka i też mu w pięty pójdzie. mnie sie podobają staropolskie nazwy funkcji trygonometrycznych.
    tyczna, dotyczna, stawa, dostawa
  • Jakub Batog

A propos... dla Nich ostatnio najbardziej zakręconą nazwą jest wyróżnik trójmianu kwadratowego, maja z nim duże problemy, a w kalkulatorach nie umieją zmieniać ustawień na obliczanie równań kwadratowych podając tylko a,b,c -.-; żal -.-;
  • .

Ostatnio miałem coś takiego:
    Cyrkulacja wektora wzdłuż konturu zamkniętego równa się strumieniowi rotacji przez powierzchnię ograniczoną tym konturem.
    Strumień wektora przez powierzchnię zamkniętą równa się całce potrójnej z dywergencji pola po obszarze ograniczonym tą powierzchnią.
  • Joisana

>Croolick napisał

>Lemat o doklejaniu rączek

Hahaha, świetna nazwa! ; )

Moje ulubione to: hipotrochoida, hipocykloida wydłużona, liczby zaprzyjaźnione. Podoba mi się też całe nazewnictwo związane z drzewami: przodek, potomek, ojciec, rodzic, brat, syn, dziecko, korzeń, liść, las :D
  • Kamil

wronskian, jakobian (może powinno się to pisać z dużych liter...:)
  • ♫♪[ PROPERO ]♪♫

Wysoki stan stanów wysokich.

Niski stan stanów niskich :)
  • adrian

morfizmy słabo odbijające domknięcia w dół
  • mojra87

Twierdzenie o niemożliwości zaczesania :D
  • Anonim

Twierdzenie o przeliczalności przeliczalnej sumy zbiorow przeliczalnych
  • Antek Laczkowski

Nilpotentne jądra zdegenerowanych homomorfizmów
  • Michał ...

ciało doskonale czarne, ciało doskonale sztywne z fizyki
  • Szafa

generator infinitezimalny dla półgrup operatorów
| |

Królowa nauk. Najpięknijsza i najbardziej logiczna nauka. To grono jest dla tych, którzy kochaj..

Fotki

Miejsca grona (0)