Matematyka [4312]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • aniäł

rozważam pójście na studia na matematykę... warto? jeśli tak, to lepsza polibuda czy UW? co można po tym robić oprócz nauczania oraz rzeczy związanych z ekonomią?
  • nie3e!

>Aniäł napisała:
    >rozważam pójście na studia na matematykę... warto?

trudno powiedzieć - to zależy

>co można po tym
    >robić oprócz nauczania oraz rzeczy związanych z
    >ekonomią?

informatyka i ponoć matematyków chętnie się przyjmuje na stanowiska kierownicze
  • Sapromind

Dość popularny jest pogląd, że jeżeli matematyk nie ma umiejętności z jeszcze jakiejś innej dziedziny, to o kant dupy można potłuc jego umiejętności logicznego myślenia. Czy tak jest, to nie wiem. Osobiście jestem na drugim roku na uniwerku (w Gdańsku) i nie narzekam, a o perspektywach w ogóle nie myślę. Niewątpliwie po polibudzie byłbym bardziej pożądanym pracownikiem (jakby nie patrzeć - uczelnia praktyczna), ale jakoś dowodzenie twierdzeń (tym się tu z grubsza zajmujemy) intryguje mnie bardziej niż liczenie stu całek tego samego typu, tylko po to, żeby mieć tzw. fach w ręku. Nie żebym chciał urazić kolegów z polibudy. To rzemieślnicy, a my się opierdalamy, mówiąc przy tym, że jesteśmy myślicielami. Sama zdecyduj, co dla ciebie lepsze.
  • Ostry-DeXter

po za tym matematyk to ponoć najbardziej poszukiwany "zawód"
  • beniamin

>Aniäł napisała:
    >rozważam pójście na studia na matematykę... warto?
    >jeśli tak, to lepsza polibuda czy UW? co można po tym
    >robić oprócz nauczania oraz rzeczy związanych z
    >ekonomią?

Idź na matematykę, potem zrób doktorat z ekonomii albo pokrewnego kierunku i jesteś rozkurwiaczem.
  • Smolik

>beniamin napisał
    >>Aniäł napisała:
    >>rozważam pójście na studia na matematykę... warto?
    >>jeśli tak, to lepsza polibuda czy UW? co można po tym
    >>robić oprócz nauczania oraz rzeczy związanych z
    >>ekonomią?
    >
    >Idź na matematykę, potem zrób doktorat z ekonomii albo
    >pokrewnego kierunku i jesteś rozkurwiaczem.

Dokładnie.
    Sam jestem na ekonomii i uważam, że gdybym przynajmniej przestudiował pierwszy rok samej czystej matmy byłoby mi na ekonomii o niebo lepiej a przede wszystkim łatwiej.
    Matma a potem ekonomia czy obojętnie co na politechnice. Chociaż gdyby rok temu ktoś mnie do czegoś takiego namiawiał to pukał bym się w czoło "po co rok marnować?".
  • Anonim

Jako kierunek studiów matematyka wydaje się być przyjemna i lekka, bez żadnych pierdół. Mimo to, słyszałam same negatywne opinie od studentów matematyki. Podobno tylko pierwsze dwa lata są fajne, a później jedynie liczy się to czego się nie da policzyć i jest sama teoria (nie do zniesienia) a skończenie matematyki to makabra, natomiast dobry zawód po tym to rzadkość...
    Więc chyba bardziej na nie, niż na tak.
  • Lypa

>Milka napisała:
    >Jako kierunek studiów matematyka wydaje się być przyjemna

(!!) :D:D:D

>i lekka, bez żadnych pierdół.

(!!!?) :D

>Mimo to, słyszałam same
    >negatywne opinie od studentów matematyki. Podobno tylko
    >pierwsze dwa lata są fajne, a później jedynie liczy się
    >to czego się nie da policzyć i jest sama teoria (nie do
    >zniesienia) a skończenie matematyki to makabra, natomiast
    >dobry zawód po tym to rzadkość...
    >Więc chyba bardziej na nie, niż na tak.

Durne te opinie, z reguły. Robota: jest. W finansówce/niektórzy robią jako programiści (ale oni są zwykle dobrymi programistami "skądinąd"), do roboty z inżynierami też. Da się przeżyć, z tego co wiem.; )
  • aniäł

dzięki:)
    choć nadal nie wiem, co robić:P
  • mm

Dawaj na MIMUW

dziewczyn nigdy za wiele
  • Lypa

Dawaj na MiNI PW.; ) j/w.; )
  • Paweł

Lypa zobaczył gitare i sie podjarał :D Powiem wszystko IZIE :D:D:D
  • Jean-Paul

a u nas na fizyce UW dziewczyn zawsze było sporo - przynajmniej 1/3, w niektórych grupach nawet >1/2 :)
  • Paweł

a ładne chociaż? :D
  • Ostry-DeXter

>mm napisał
    >Dawaj na MIMUW
    >
    >dziewczyn nigdy za wiele
    >
    >Lypa napisał
    >Dawaj na MiNI PW.; ) j/w.; )

a co lepsze?;>
  • Jean-Paul

>a ładne chociaż? :D

rozkład normalny bym powiedział :)
  • Lypa

>Paweł napisał
    >a ładne chociaż? :D

A Ciebie co tak to interesuje? :D Powiem wszystko MONICE. :D:D:D

>Ostry-DeXter napisał
    >>mm napisał
    >>Dawaj na MIMUW
    >>
    >>dziewczyn nigdy za wiele
    >>
    >>Lypa napisał
    >>Dawaj na MiNI PW.; ) j/w.; )
    >
    >a co lepsze?;>

MiNI, oczywiście.; )
  • Ostry-DeXter

teraz poczekamy na odp MM; ]

a na PW się zapytaj co lepsze: czy MiNI czy EiTI..; p
  • Norbert

To ja może wypowiem się o MIMUW- polecam aczkolwiek są to ciężkie studia, można tak trafić że będzie masakra powiedzmy (WDI-Kiciak, analiza Szczechla :P ) studiowałem rok fizykę- zadania uważane za trudne na fizyce na matmie uważane są za łatwe( ot proste zadanko do przeliczenia)

Teraz dosyć intensywnie rozwijają się zastosowania matematyki np. w medycynie- równania różniczkowe cząstkowe, układy dynamiczne- ogólnie twarda hardcorowa matma, ale i jednocześnie stosowana, bo np. modelowanie rozwoju nowotworu, odpowiedzi immunologicznej na podanie leku .... A jeśli rozstrzygać czy uw czy pw to na pw na mini też zapewne dowodzi się twierdzeń no nie ? tylko specjalizacje są chyba inne.
  • Norbert

>Milka napisała:
    >Jako kierunek studiów matematyka wydaje się być ...
    >i lekka,

O_o przejdź się na jakieś na MIMUW i potem się wypowiadaj :P, matma to są najcięższe studia jakie można sobie wyobrazić
| |

Królowa nauk. Najpięknijsza i najbardziej logiczna nauka. To grono jest dla tych, którzy kochaj..

Fotki

Miejsca grona (0)