-
sweet sixteen
praca magazyniera mnie rozwaliła ^^
Wymagana bardzo dobra znajomość podstaw matematyki (mnożenie, dzielenie, odejmowanie, dodawanie, ułamki). :DD -
sweet sixteen
niektóre prace dają rade trader też fajna praca jakiś analityk, można sie bawić coś chyba tam wymyślać ale jak czytam:
"bardzo ciekawą pracę w dynamicznym, rozwijającym się, młodym zespole z możliwościami rozwoju zawodowego."
to aż mnie ciarki przechodzą i widzę klatki programów na National Geographic o jakichś hienach tudzież innych ... ble ... dodatkowo 5 lat się męczyć żeby zostać narzędziem domu maklerskiego... fuj i jeszcze myśleć ze jest się zajebistym maklerem to już najgorzej ... :D -
frodo
>Michał napisał
>No tak, wyszukało 42 oferty pracy i prawie wszystkie mają
>wymagane wykształcenie wyższe w zakresie finansów, nauk
>ścisłych lub informatyki.
a ktore z powyzszych nie bazuje na matematyce?
>Czyli nie tylko matematycy
>będą się starać o te posady ale również ekonomiści i
>inni tacy, których wychodzi co roku najwięcej (z
>uniwersytetów, politechnik i wyższych szkół prywatnych).
nie wiem o co Ci tu chodzi. O te prace nie beda sie raczej ubiegac artysci, lekarze, sportowcy, ksiaza...
>Poza tym nie we wszystkich ogłoszeniach piszą, że chcą
>przyjąć matematyka, w niektórych, że ekonomistę z
>dobrą znajomością matematyki (czy jakoś tak).
jesli wybierasz specjalizacje teoretyczna (rownania rozniczkowe, algebra) to raczej (podkreslam raczej) nie myslisz o karierze biznesowej. Ale jest cala masa innych specjalizacji na kazdej uczelni gdzie jest matematyka, gdzie ucza praktycznych rzeczy, dajacych prace: finanse, aktuariat, statystyka, metody ilosciowe, biomatematyka.
-
Michał
>frodo napisał
>>Czyli nie tylko matematycy
>>będą się starać o te posady ale również ekonomiści
>i
>>inni tacy, których wychodzi co roku najwięcej (z
>>uniwersytetów, politechnik i wyższych szkół
>prywatnych).
>
>nie wiem o co Ci tu chodzi.
Przykro mi. Nie będę Ci tego tłumaczył - zbyt banalne. -
-
frodo
>Przykro mi. Nie będę Ci tego tłumaczył - zbyt banalne.
brak logiki to nie banal -
sweet sixteen
po matematyce jeszcze można jeździć po świecie i rozwiązywać/wymyślać problemy jak robił Erdős :) -
Malwina Www
-
nie3e!
-
.
>nie3e! wrote:
>Można jeszcze zwalczać terrorystów:
>
> http://www.sfora.pl/Matematyka-zwal...
>
>xD
Na dole artykułu jest genialny komentarz:
"Będą kazali złapanym terrorystom rozwiązywać równania różniczkowe, logarytmy i funkcje... To zbyt okrutne!"
Po takiej karze każdy będzie się bać i już więcej nie będzie terroryzować :P -
"niezły karluś" ®
>Tomajev napisał
zawsze
>jednak trzeba mieć CO liczyć.
przepraszam za mój nie takt ale ty chyba nie koniecznie wiesz co to jest matematyka. Matematyka to nie liczenie, liczy sie tylko przy okazji. ja np. nienawidzę liczyć a matematyka jest boska. Matematyka to nauka wymagającą logicznego myślenia. nauka dostarczająca narzędzi do otrzymywania ścisłych wniosków z przyjętych założeń. Ponieważ ścisłe założenia mogą dotyczyć najróżniejszych dziedzin myśli ludzkiej, a muszą być czynione w naukach ścisłych, technice a nawet w naukach humanistycznych, zakres matematyki jest szeroki i stale się powiększa
-
Anonim
Największą zbrodnią, jaką czyni się podczas nauczania w szkole jest wmawianie, że matematyka polega tylko i wyłącznie na liczeniu.
Niestety sam tego doświadczyłem, ale poszedłem na studia i teraz o wiele bliżej mi do takich zagadnień, gdzie typowego liczenia jest bardzo mało lub wcale; ) -
Żyromir Dziadek
Na studiach poznasz czym jest w istocie matematyka, ale nie koniecznie dowiesz się jak ją stosować. Jak nie będziesz miał w CV jakieś wpisu dowodzącego, że miałeś już wcześniej kontakt z czymś praktycznym to Cię nie wezmą albo będzie trudno. Tyle, że jakiś praktyk czy warsztatów dotyczących matmy w Polsce jest ogólnie nie wiele, chociaż za parę tygodni odbędzie się w Polsce ESGI (takie warsztaty dla głównie matematyków). Wygląda dosyć interesująco, praktyczne problemy od firm, poprzednie ESGI w Dani były niezłe, problemy okazały się być znacznie trudniejsze (i przez to ciekawsze) niż większość matematyków przypuszczała. No i organizatorzy zapewniają jakieś wyro na te kilka dni i żarcie w Wawie. -
Paweł
>Żyromir Dziadek napisał
>Na studiach poznasz czym jest w istocie matematyka, ale nie
>koniecznie dowiesz się jak ją stosować.
Na PW też?; ] no właśnie.
>Jak nie będziesz
>miał w CV jakieś wpisu dowodzącego, że miałeś już
>wcześniej kontakt z czymś praktycznym to Cię nie wezmą
>albo będzie trudno.
Wezmą. Coś praktycznego to np odpowiednie oprogramowanie.
>Tyle, że jakiś praktyk czy
>warsztatów dotyczących matmy w Polsce jest ogólnie nie
>wiele
eee? Można spokojnie sobie załatwić praktyki.
-
krzysztof
-
Aga_math
Szukać inicjatyw jak Letnie Praktyki Badawcze. Kończę studia matematyczne i udział w tych praktykach był strzałem w dziesiątkę. Polecam poczytać więcej na: http://www.praktyki.ibspan.waw.pl/
Pomimo zakończenia rekrutacji i zebrania odpowiedniej ilości zgłoszeń, ciągle można przesyłać swoje aplikacje i wziąć udział w tegorocznej edycji Praktyk.
-
bogumilspiryd
Po matematyce mozna robic matematyke. Nie szukajcie praktycznych rozwiazan matematyki. Po prostu ją róbcie i cieszcie się z tego tak jak malarz, który maluje obrazy. On nie szuka praktycznych rozwiazan.... -
bartkiller
>bogumilspiryd napisał
>Po matematyce mozna robic matematyke. Nie szukajcie
>praktycznych rozwiazan matematyki. Po prostu ją róbcie i
>cieszcie się z tego tak jak malarz, który maluje obrazy.
>On nie szuka praktycznych rozwiazan....
I pamiętajcie przy tym, żeby nauczyć się odżywiać powietrzem i energią słoneczną !; 0 -
Natalia MAdura
http://www.knmf.im.uj.edu.pl/cpm
Zapraszamy do uczestnictwa w spotkaniach "Co po matematyce?" gdzie spotykamy się z ludźmi, którzy na to pytanie odpowiadają. Więcej na stronie wydarzenia http://www.knmf.im.uj.edu.pl/cpm lub na http://www.facebook.com/copomatemat...
Zaprasza Koło Naukowe Matematyki Finansowej UJ