-
mojra87
No właśnie - gdzie student matematyki może iść na praktyki?
Otóż studiuję matematykę i co roku ze znajomymi zachodzimy w głowę, gdzie się zaczepić. Do wakacji jeszcze daleko, ale najwyższa pora się porozglądać za konkretnymi ofertami.
Większość znajomych wybiera banki... ale często są to godziny spędzone na kserowaniu czy robieniu kawy, a to mnie kompletnie nie interesuje... Już jedne wakacje spędziłam bezsensownie w PZU i więcej tego błędu popełnić nie chcę. Chciałabym mieć okazję wykorzystać swoją wiedzę, wykazać się kreatywnością... Może mam za duże wymagania?
Jakie Wy macie pomysły na praktyki? -
Anonim
-
beniamin
Jeśli podczas studiów skręcałaś w probabilistykę/statystykę, to niegłupim rozwiązaniem wydaje się analiza danych. -
Dariusz Grala
Tak, analiza danych to niewątpliwie ciekawe zajęcie, niemniej jednak gdzie w Polsce student może jeszcze w trakcie studiów być traktowany poważnie? Zazwyczaj praktyki w zakresie "analizy danych" kończą się kserowaniem raportów i parzeniem kawy dla szefa :) -
-
mojra87
Studiuję matematykę finansową. Stąd też wśród znajomych popularne są praktyki w banku...
W szkole to w ogóle nie chciałabym mieć praktyk - nie czuję powołania do bycia nauczycielem; )
Statystyki ostatnio mam sporo... więc może ta analiza danych to niegłupi pomysł? Ale tak jak napisał Darek - to także może skończyć się parzeniem kawy, a tego nie chcę.
A gdzie Wy odbywaliście praktyki? -
beniamin
E tam. Jak się ogarnia coś z pakietów statystyczno-ekonometrycznych (takich SPSS, Statistica, R, SAS, KXEN, Matlab, SAS) to wątpię, żeby wzięli takiego kogoś do parzenia kawy. -
mojra87
no niestety jeśli chodzi o pakiety statystyczne, to moja uczelnia ogranicza się tylko do pakietu statistica... co dla mnie zresztą jest totalną porażką...
dlatego też nie oglądam się na swoją uczelnię i sama chciałabym się czegoś wartościowego nauczyć :) -
dor
Polecam bardzo ciekawe praktyki na wakacje-
http://www.praktyki.ibspan.waw.pl
Byłam na takowych dwa lata temu, na pewno jedno z lepszych miejsc dla matematyków:) -
beniamin
>mojra87 napisała:
>no niestety jeśli chodzi o pakiety statystyczne, to moja
>uczelnia ogranicza się tylko do pakietu statistica... co
>dla mnie zresztą jest totalną porażką...
>dlatego też nie oglądam się na swoją uczelnię i sama
>chciałabym się czegoś wartościowego nauczyć :)
Statistica jest porażką, czy jej monopol na Twojej uczelni? Moim zdaniem Statistica jest przekozacka. -
Ciastek Potwor
-
mojra87
>beniamin napisał
>>mojra87 napisała:
>>no niestety jeśli chodzi o pakiety statystyczne, to moja
>>uczelnia ogranicza się tylko do pakietu statistica... co
>>dla mnie zresztą jest totalną porażką...
>>dlatego też nie oglądam się na swoją uczelnię i sama
>>chciałabym się czegoś wartościowego nauczyć :)
>
>Statistica jest porażką, czy jej monopol na Twojej
>uczelni? Moim zdaniem Statistica jest przekozacka.
Statistica sama w sobie jest ok. Chodziło mi bardziej o sposób wykorzystania tego programu na mojej uczelni - dla mnie porażka... No ale może nie będę tu narzekać na swoją uczelnię; ) bo nie taki cel tego wątku.
A mieliście na jakiś praktykach możliwość nauczenia się obsługi różnych ciekawych programów? -
Cooler
-
pawel
Hej,
ja również polecam Letnie Praktyki Badawcze.
Tutaj możecie rzucić okiem na realizowane w ubiegłych latach projekty:
http://www.praktyki.ibspan.waw.pl/p...
Ja w 2008 roku zajmowałem się w dużej mierze CKK. I miałem sporo fanu, jak naszym raportem się podpierali świadkowie na komisji hazardowej:)
-
Anonim
Byłam na tych praktykach w zeszłym roku. Jeżeli ktoś chce poszerzyć swoje naukowe horyzonty, to praktyki w IBS PAN są do tego idealną okazją. -
aga_sz
Trwa rekrutacja na VIII Letnie Praktyki Badawcze. Podobnie jak w latach ubiegłych, Praktyki odbędą się w Warszawie w miesiącach letnich (lipiec-wrzesień).
Pierwsze decyzje rekrutacyjne dotyczące udziału w VIII Letnich Praktykach Badawczych będą podejmowane już 19 maja!
Czasu coraz mniej! A szkoda było by nie skorzystać z okazji wzięcia udziału w projekcie zupełnie wyjątkowym w skali całego kraju.
Więcej informacji o Praktykach na stronie: http://www.praktyki.ibspan.waw.pl -
Anna K.
Serdecznie polecam LPB. Jest to niesamowita okazja by połączyć nabytą wiedzę (niekoniecznie na uczelniach) z prawdziwymi problemami, by móc ją zastosować do czegoś, do czego naprawdę jest przydatna. -
Marcin Bulkowski
-
Andrzej
Brałem udział w LPB w zeszłym roku. Fajne jest to, że niezależnie od kierunku studiów każdy może tam znaleźć coś dla siebie. Jedne projekty są ściśle matematyczne, inne wymagają wiedzy ekonomicznej, a niektóre umiejętności modelowania różnych zjawiska. Ale najważniejsze jest, aby mieć głowę na karku. Można się wiele nauczyć pod okiem specjalistów z różnych dziedzin.