Matematyka [4312]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • mojra87

No właśnie - gdzie student matematyki może iść na praktyki?
    Otóż studiuję matematykę i co roku ze znajomymi zachodzimy w głowę, gdzie się zaczepić. Do wakacji jeszcze daleko, ale najwyższa pora się porozglądać za konkretnymi ofertami.

Większość znajomych wybiera banki... ale często są to godziny spędzone na kserowaniu czy robieniu kawy, a to mnie kompletnie nie interesuje... Już jedne wakacje spędziłam bezsensownie w PZU i więcej tego błędu popełnić nie chcę. Chciałabym mieć okazję wykorzystać swoją wiedzę, wykazać się kreatywnością... Może mam za duże wymagania?

Jakie Wy macie pomysły na praktyki?
  • Anonim

ja miałam w szkole, może sprecyzuj co dokładnie studiujesz?; )
  • beniamin

Jeśli podczas studiów skręcałaś w probabilistykę/statystykę, to niegłupim rozwiązaniem wydaje się analiza danych.
  • Dariusz Grala

Tak, analiza danych to niewątpliwie ciekawe zajęcie, niemniej jednak gdzie w Polsce student może jeszcze w trakcie studiów być traktowany poważnie? Zazwyczaj praktyki w zakresie "analizy danych" kończą się kserowaniem raportów i parzeniem kawy dla szefa :)
  • mojra87

Studiuję matematykę finansową. Stąd też wśród znajomych popularne są praktyki w banku...
    W szkole to w ogóle nie chciałabym mieć praktyk - nie czuję powołania do bycia nauczycielem; )

Statystyki ostatnio mam sporo... więc może ta analiza danych to niegłupi pomysł? Ale tak jak napisał Darek - to także może skończyć się parzeniem kawy, a tego nie chcę.

A gdzie Wy odbywaliście praktyki?
  • beniamin

E tam. Jak się ogarnia coś z pakietów statystyczno-ekonometrycznych (takich SPSS, Statistica, R, SAS, KXEN, Matlab, SAS) to wątpię, żeby wzięli takiego kogoś do parzenia kawy.
  • mojra87

no niestety jeśli chodzi o pakiety statystyczne, to moja uczelnia ogranicza się tylko do pakietu statistica... co dla mnie zresztą jest totalną porażką...
    dlatego też nie oglądam się na swoją uczelnię i sama chciałabym się czegoś wartościowego nauczyć :)
  • dor

Polecam bardzo ciekawe praktyki na wakacje-

http://www.praktyki.ibspan.waw.pl

Byłam na takowych dwa lata temu, na pewno jedno z lepszych miejsc dla matematyków:)
  • beniamin

>mojra87 napisała:
    >no niestety jeśli chodzi o pakiety statystyczne, to moja
    >uczelnia ogranicza się tylko do pakietu statistica... co
    >dla mnie zresztą jest totalną porażką...
    >dlatego też nie oglądam się na swoją uczelnię i sama
    >chciałabym się czegoś wartościowego nauczyć :)

Statistica jest porażką, czy jej monopol na Twojej uczelni? Moim zdaniem Statistica jest przekozacka.
  • Ciastek Potwor

dor a mozesz cos wiecej napisac o tych praktykach?
  • mojra87

>beniamin napisał
    >>mojra87 napisała:
    >>no niestety jeśli chodzi o pakiety statystyczne, to moja
    >>uczelnia ogranicza się tylko do pakietu statistica... co
    >>dla mnie zresztą jest totalną porażką...
    >>dlatego też nie oglądam się na swoją uczelnię i sama
    >>chciałabym się czegoś wartościowego nauczyć :)
    >
    >Statistica jest porażką, czy jej monopol na Twojej
    >uczelni? Moim zdaniem Statistica jest przekozacka.

Statistica sama w sobie jest ok. Chodziło mi bardziej o sposób wykorzystania tego programu na mojej uczelni - dla mnie porażka... No ale może nie będę tu narzekać na swoją uczelnię; ) bo nie taki cel tego wątku.

A mieliście na jakiś praktykach możliwość nauczenia się obsługi różnych ciekawych programów?
  • Cooler

Polecam aktuariat.
  • pawel

Hej,

ja również polecam Letnie Praktyki Badawcze.

Tutaj możecie rzucić okiem na realizowane w ubiegłych latach projekty:
    http://www.praktyki.ibspan.waw.pl/p...

Ja w 2008 roku zajmowałem się w dużej mierze CKK. I miałem sporo fanu, jak naszym raportem się podpierali świadkowie na komisji hazardowej:)

• Anonim

Byłam na tych praktykach w zeszłym roku. Jeżeli ktoś chce poszerzyć swoje naukowe horyzonty, to praktyki w IBS PAN są do tego idealną okazją.
  • aga_sz

Trwa rekrutacja na VIII Letnie Praktyki Badawcze. Podobnie jak w latach ubiegłych, Praktyki odbędą się w Warszawie w miesiącach letnich (lipiec-wrzesień).

Pierwsze decyzje rekrutacyjne dotyczące udziału w VIII Letnich Praktykach Badawczych będą podejmowane już 19 maja!

Czasu coraz mniej! A szkoda było by nie skorzystać z okazji wzięcia udziału w projekcie zupełnie wyjątkowym w skali całego kraju.

Więcej informacji o Praktykach na stronie: http://www.praktyki.ibspan.waw.pl
  • Anna K.

Serdecznie polecam LPB. Jest to niesamowita okazja by połączyć nabytą wiedzę (niekoniecznie na uczelniach) z prawdziwymi problemami, by móc ją zastosować do czegoś, do czego naprawdę jest przydatna.
  • Marcin Bulkowski

Przyłączam się! Naprawdę miło wspominam zeszłoroczną edycję :)
  • Andrzej

Brałem udział w LPB w zeszłym roku. Fajne jest to, że niezależnie od kierunku studiów każdy może tam znaleźć coś dla siebie. Jedne projekty są ściśle matematyczne, inne wymagają wiedzy ekonomicznej, a niektóre umiejętności modelowania różnych zjawiska. Ale najważniejsze jest, aby mieć głowę na karku. Można się wiele nauczyć pod okiem specjalistów z różnych dziedzin.
| |

Królowa nauk. Najpięknijsza i najbardziej logiczna nauka. To grono jest dla tych, którzy kochaj..

Fotki

Miejsca grona (0)