-
Anonim
Zadanie 1
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(10+m)x-1 jest stała?
Naszkicuj wykres tej funkcji dla y=<-4,4)
Zadanie 2
Dana jest funkcja f(x)=-2x^2+5x-3
a) Naszkicuj wykres tej funkcji i podaj zbiór wartości
b) Podaj miejsca zerowe i przedziały monotoniczności tej funkcji
Zadanie 3
Funkcja f:R->R jest określona wzorem f(x)=(x-3)^2+3
Rozwiąż nierówność f(x)-19<0
Bardzo proszę o pomoc -
Anonim
1.Funkcja jest stała, gdy przy x współczynniki są równe 0, czyli 10+m=0
2. zbiór wartości: należy obliczyć współrzędną Y wierzchołka: y(w)=-delta/4a. Jako, ze ramiona paraboli są skierowane w dół, to zbiór wartości funkcji: y€<-oo; y(w) ).
miejsca zerowe:
x(1)=(-b+sqrt(delta))/2a, x(2)=(-b-sqrt(delta))/2a.
Przedział monotoniczności: granicą jest wierzchołek, czyli musisz znależźć współrzędna x wierzchołka: x(w)=-b/2a. funkcja jest rosnąca w przedziale: x€(-oo, x(w)> a malejąca: x€<x(w),+oo).
3. f(x)=x^2-6x+12, czyli do rozwiązania jest nierówność x^2-6x-7<0.
Obliczasz miejsca zerowe i bierzesz odpowiedni przedział (w tym wypadku przedział zawarty między miejscami zerowymi) -
Norbert
podpowiedz do 1 ) A kiedy funkcja jest stała ? kiedy przyjmuje stałą wartość niezależnie od argumentu ---> teraz chyba sobie poradzisz ?
2) zrób sobie tabelkę wartości funkcji w zależności od x znajdz miejsca zerowe i ciachnij wykres , następnie znajdz watrośc najwięszą/ najmniejszą zbiór watrości odczytasz wtedy bezproblemu ( chyba) P
3) podobnir jak w 2 zrób wykres fuznkcji tym razem f(x) - 19 i zobacz kiedy y jest dodatnie
>Ja i mój lolo... napisał
>Zadanie 1
>Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(10+m)x-1 jest
>stała?
>Naszkicuj wykres tej funkcji dla y=<-4,4)
>
>Zadanie 2
>Dana jest funkcja f(x)=-2x^2+5x-3
>a) Naszkicuj wykres tej funkcji i podaj zbiór wartości
>b) Podaj miejsca zerowe i przedziały monotoniczności tej
>funkcji
>
>Zadanie 3
>Funkcja f:R->R jest określona wzorem f(x)=(x-3)^2+3
>Rozwiąż nierówność f(x)-19<0
>
>Bardzo proszę o pomoc
-
Anonim
Jak mam narysować wykres do pierwszego zadania? Bo juz zrobilem wsjo, tylko nie wiem jak mam narysowac tę pierwszą funkcję z pierwszego zadania:D -
-
Misza
to troche bez sensu ... bo skoro to funkcja stala.. to jej wykresem jest o ile dobrze pamietam prosta przechodzaca na osi OY przez punkt -1 i przyjmujaca wszystkie wartosci na OX.. zatem czy na pewno wykres ma przedsawiac yc<-4,4) czy moze x?? -
aleksandra krawiec