-
Anonim
Witam serdecznie. Zauważyłem, że brak jest takiego wątku na tym forum, a za to jest setki innych pt: "Pomóżcie", "Zadania do rozwiązania", "Jak to rozwiązać", itp.
Proponuję Z zadaniami zgłaszać się na jeden wątek, ktoś może rozwiąże... I raczej więcej ludzi przejrzy jeden wątek, niż 5,10 oddzielnie...( ja bynajmniej tak mam) :)
I UWAGA:
Ja nie gwarantuję rozwiązania,ale będę się starał w miarę wolnego czasu i wiedzy... Proszę każdego kto wie/podejrzewa jak rozwiązać dane zadanie to niech pomaga.
Z góry dziękuję za poświęcony czas i podzielenie się wiedzą... i zadaniami oczywiście... :) -
nie3e!
Z mojej strony pewien problem.
Załóżmy, że dobry napastnik strzela gola w każdym starciu 1v1 z bramkarzem.
Dobry bramkarz obroni każdką piłkę w starciu 1v1.
Co będzie, jeśli spotka się dobry napastnik vs dobry bramkarz? :> -
Anonim
>ghost/ nie3e! napisał
>Z mojej strony pewien problem.
>Załóżmy, że dobry napastnik strzela gola w każdym
>starciu 1v1 z bramkarzem.
>Dobry bramkarz obroni każdką piłkę w starciu 1v1.
>
>Co będzie, jeśli spotka się dobry napastnik vs dobry
>bramkarz? :>
pójdą na piwo
/ale mi śmieszny żarcik wyszedł, uahahahaaha :D -
Justyna.
piłka wpadnie do przeciwnej bramki:) Bramkarz obroni napastnik wstrzeli:) -
-
sylwina;)
Pilnie potrzebuję na jutro:
Jeden robotnik wykonuje pracę w ciągu a godzin, drugi w czasie o 2 godziny krótszym, trzeci w czasie 2 razy krótszym. Napisz wyrażenie algebraiczne opisujące, w jakim czasie pracownicy wykanują tę pracę, gdy będą pracować jednocześnie.
Ja myślę, że tak licznik:1
mianownik:1/a+1/(a-2)+2/ a
Z góry wielkie dzięki:) -
Anonim
>pskierczy napisał
>Proponuję Z zadaniami zgłaszać się na jeden wątek
według mnie to głupi pomysł. -
Phuc
a według mnie nie. mniej tu bedzie spamu i chaosu. dokladnie taki temat jest na forum chemicznym i tam dobrze działa -
Chłopak swojej dziewczyny
|2|x|+1|<=x oraz to samo tylko że |2|x|+1|=5 ?????????
Jakie wyniki powinny byc ?? -
megablasta von bigshoot'a
>szef (marto!) napisała:
>>pskierczy napisał
>>Proponuję Z zadaniami zgłaszać się na jeden wątek
>
>według mnie to głupi pomysł.
zgadzam się, to glupi pomysł. celem tego grona w 90% jest pomoc. nie lubie kombinatoryki, wiec jak ktos będzie potrzebowal pomocy z tego i tak zatytułuje temat, to nawet nie będe wchodził, inaczej sprawa się ma np. geometrią, czy pewnymi zagadnieniami z prawdopodobieństwa (zmienne losowe, centralne tw. graniczne itp.). tutaj, jak każdy będzie umieszczać swoje problemy, to zrobi sie wielki syf (tak jak na gronie fizyki za przeproszeniem, gdzie do jednego kotla termodynamika z elektromagnetyzmem idzie, fuj..) -
Sapromind
Hm..
a) Będzie kilka przypadków:
1) x>=0:
|2x+1|<=x
2x+1<=x
x<=(-1) (sprzeczność)
2) x<0:
|-2x+1|<=x
-2x+1<=x (Opuszczasz wart. bezwzgl. bez zmiany znaku, bo wyrażenie pod nią jest zawsze dodatnie)
-3x<=-1
x>=(1/3)
Również sprzeczność. Chyba nierówność nie ma rozwiązania..
b)
1) x>=0:
2x+1=5
x=2 (może być)
2) x<0:
-2x+1=5
-2x=4
x=-2 (też pasuje)
Czyli x=2 lub x=-2. -
Anonim
Szczerze to się z wami nie zgadzam... owszem, bedzie syf, ale tylko dla ludzi, którzy szukają już gotowych rozwiązań, tzn: szukają podobnego zadania i rozwiązania do niego... ale dla potencjalnych osób które chcą pomóc jest to o tyle komfortowe, ze wchodzą na jedno forum i widzą np. 3 NOWE zadania, jedno z prawdopodobieństwa, drugie dajmy na to z trygonometrii, a trzecie to jakaś całka potrójna i GGO... Pierwszego nie lubie-nie rozwiązuje, drugie umiem-pomagam(jak mi się chce), w ogóle nie wiem o co chodzi w trzecim-nie ruszam, ew. sprawdzam później czy ktoś rozwiązał, może pytam na privie o co chodzi...
Według mnie nie jest to pomysł idealny, ale nie jest też najgorszy...
Owszem, nie każdemu się podoba, ale nie każdego można zadowolić...
Pozdrawiam sceptyków... :P -
quelores
-
Anonim
-
Anonim
a ja ma takie zadanko:
'Woda morska zawiera 4.5% soli. Ile kilogramów wody słodkiej należy dodać do 24kg wody morskiej, aby zawartość soli wynosiła 1,5%?'
i powinno wyjść 48 kg, tylko nie wiem jakim sposobem... -
Norbert
Oblicz ile masz w pierwotnym roztworze soli następnie skorzystaj ze wzoru Cp=Ms*100%/( Ms+MH2o) i wylicz z tego masę H2o wstawiając ms wyliczoną z poprzedniego równania i stężenie procentowe jakie ma mieć końcowy r-r -
Norbert
Ms to masa substacji ( soli) w roztworze, oczywiste jest żemasa roztworu to masa wody w nim zawartej + masa sybstancji rozpuszczonej ( tak przynajmniej mi się wydaje :P ) -
baszak
Mam problem z równaniami drugiego stopnia z 3 niewiadomymi...
Jak rozwiązać coś takiego?
b^2=ac
a=c-2b-16
(b+8)^2=a(c+64) ???
czy mógłby mi ktoś podać jakiś schemat rozwiązania? -
Norbert
-
Anonim
>Norbert napisał
>Oblicz ile masz w pierwotnym roztworze soli następnie
>skorzystaj ze wzoru Cp=Ms*100%/( Ms+MH2o) i wylicz z tego
>masę H2o wstawiając ms wyliczoną z poprzedniego równania
>i stężenie procentowe jakie ma mieć końcowy r-r
no cóż... nie wychodzi... -
baszak
tak, to chodzi o układ równań.. błagam, nie prosze o rozwiaznie, tylko o wytlumaczebie;)))