-
Anonim
A co myslicie o tegorocznym Vademecum maturalnym z OPERONu?? Przymieżam się do kupna wiec, chciałbym znać Wasze zdanie; ) -
Anonim
>Kamil napisał
>A co myslicie o tegorocznym Vademecum maturalnym z OPERONu??
>Przymieżam się do kupna wiec, chciałbym znać Wasze
>zdanie; )
przegladalam to vademecum, ale nie wydaje mi sie niczym ciekawym, nie ma tam konkretnego podzialu na to co obowiazuje na maturze a czego nie ma i w zasadzie jest tam wiele tresci do samej matury niepotrezbnych:) chyba ze przymiezasz sie do politechniki to moze Ci się przydac w pozniejszych powtorkach, zeby cos znalezc w latwy i szybki sposob:)) -
Chii
>Abaddon napisał
>Owszem, możnaby uczniom
>liceum wprowadzić i całki, i rachunek różniczkowy, i
>zaawansowaną algebrę, i teorię chaosu, tylko jaki ma to
>sens? Tracą w ten sposób czas na uczenie się w klasie
>maturalnej rzeczy, które do matury nie są potrzebne. To
>raczej mało efektywne i z pewnością odbije się na
>wynikach z matury. Chyba zatem lepiej mieć pewne problemy z
>matmą na studiach, niż wcale się na te studia nie
>dostać.
Ja jestem w 3. klasie LO i właśnie przerabiam całki oznaczone. :P A wprowadzenie tego wszystkiego ma tylko taki sens, że uczniów przygotuje do olimpiady z matmy, która może ich zwolnić z matury. A poza tym, to uświadomić, jak straszliwie spada poziom nauczania i przygotować do studiów. Z samym zdawaniem matury nie ma nic wspólnego.
Z podręczników polecam:
Pawłowskiego, Krysickiego i Krycha (nie wiem czy jeszcze można zdobyć). Do rachunku prawdopodobieństwa - miły, czerwony zbiorek zadań Edwarda Stachowskiego z krótkim teoretycznym wprowadzeniem do każdego działu. Poziom zadań jest dużo wyższy niż na maturze rozszerzonej, ale da się z niego bardzo dobrze przygotować i ma ciekawe zadanka. Oprócz tego - podręczniki, kompendia i zbiory zadań z lat 90. (przeterminowane, ale mają wysoki poziom). -
Guśi@ :)
-
-
Mała Mi
-
Sam sie PRDL :]
-
Anonim
-
Bartłomiej ...
czy może zna ktoś zbiór zadań, który odpowiadał by materiałowi zawartemu w pierwszej części "Analizy matematycznej" Krysickiego i Włodarskiego? -
Ryba
Po ubiegłorocznych perturbacjach związanych z cięciami budżetowymi w materiale do poziomu rozszerzonego polecam dla tych bardziej ambitnych zbiór PAzdry z zieloną okładką, a dla chcących się nauczyc w ramach pracy u podstaw Kiełbasę.Przyzwoity jest też zbiór zadań "Matematyka z sensem",ale jednak ustepuje wczesniej wspomnianym pod wzgledem poziomu trudnosci.
W przypadku obowiązkowej matury podstawowej proponuję po prostu porządne przeczytanie podręcznika od matematyki. -
♥ღ۞۵↓♂♀♪ஜJAN↔OLEK 17ஜ♪♀♂↓۵۞ღ♥®
ja proponuje zbiór zadań z matematyki na wyższe uczelnie B.Gdowski, E. Pluciński żadne zadanie z matmy nie powinno Cie zaskoczyc a i po za tym jest bardzo wysoki poziom:) -
zuźka
polecam matematyka 1 zakres podstawowy z rozszerzeniem matematyka z plusem Marcin Karpiński. Jest zaznaczone co obowiązuje na maturze rozszerzonej i podstawowej. Wszystko jest dokładnie wyjaśnione. Chce pisać rozszerzoną maturę i sama przerabiam matmę bo w szkole mam podstawę i podręczniki naprawdę super,nie sposób nie zrozumieć:)