-
G.lolem jestem :)
hej !; )
mam mały kłopot bo nie wiem :
*Gdzie i na jakie studia mogłabym iść po maturze rozszerzonej z chemii i matematyki?? + kim mogę po tym zostać??
*Koniecznie muszę zdawać do tego Fizykę?
podstawową/ rozszerzoną
jest jeszcze taki problem, że kompletnie nie wiem co chce i czym mogłabym zajmować się w przyszłości;/ (na pewno coś związanego z chemia i matematyką)..
dziękuję za poświęcenie chwili czasu.. każda wypowiedz jest dla mnie ważna; ) -
megablasta von bigshoot'a
Biotechnologia? Poligrafia? tu masz dokładniej (Politechnika Warszawska)
http://www.pw.edu.pl/portal/page/po... -
najlepiej odwiedź strony uczelni i zobacz na jakie kierunki co musisz zdawać. Ewentualnie popytaj kim możesz zostać po danym kierunku.
-
Norbert
>... .mów do mnie Gosiu :). ... napisała:
>hej !; )
>mam mały kłopot bo nie wiem :
>*Gdzie i na jakie studia mogłabym iść po maturze
>rozszerzonej z chemii i matematyki?? + kim mogę po tym
>zostać??
>*Koniecznie muszę zdawać do tego Fizykę?
>podstawową/ rozszerzoną
>
>jest jeszcze taki problem, że kompletnie nie wiem co chce i
>czym mogłabym zajmować się w przyszłości;/ (na pewno
>coś związanego z chemia i matematyką)..
>
>dziękuję za poświęcenie chwili czasu.. każda wypowiedz
>jest dla mnie ważna; )
Heh .. dziewczyno masz dziesiątki możliwości co do wyboru kierunku , tylko ja jeszcze szczerze mówiąc wybrał bym fizykę bo na jakie studia techniczne nie pójdziesz to fizykę mieć będziesz ( chemia, medycyna , biotechnologia, inżynierja procesowa, technologia chemiczna, petrochemia, ........) możesz być kim zechcesz pracować w szkole po wyrobieniu odpowiednich uprawnień pedagogicznych , pracować w jakimś wypasionym labie projektować leki kosmetyki , pracować na uczelnie i tworzyć nowe metody teorie , nowe procesy przemysłowe....projektować nowe materiały wytwarzać je......... 10^n różnych możliwości :) -
-
Norbert
>*Koniecznie muszę zdawać do tego Fizykę?
>podstawową/ rozszerzoną
Nie musisz ale dla własnego dobra powinnaś ją wybrać , bo matematyka jest dla tego w przemyśle potrzebna że jest językiem fizyki która tworzy technikę :)a jak mawiał Rutheford chemia jest to fizyka zewnętrznych powłok elektronowych
>
-
tak tylko, że jestem w II klasie liceum a nie mam nawet przerobionej połowy książki z I klasy... pomijam już nawet fakt, że jestem na fizyce rozszerzonej a więcej umieją ci z podstawowej z równoległych klas... więc z takimi zaległościami nie mam co startować ze zdawaniem fizyki na maturze....;/ -
to masz jeszcze prawie 1,5 roku do matur O.o kupa czasu żeby wszystko nadrobić. Dla chcącego nic trudnego.
-
to jest tylko 1,5 to bardzo szybko zleci..... a poza tym sama nie nadgonię materiału...
-
Piotrek
Może to Cię zainteresuje:
http://rekrutacja.uw.edu.pl/index.p...
Albo MISMaP, wtedy decyzję będziesz mogła podjąć później :)
http://www.mismap.uw.edu.pl/ -
Norbert
>to jest tylko 1,5 to bardzo szybko zleci..... a poza tym
>sama nie nadgonię materiału...
>
Tak tylko jak zostawisz swoją fizykę na takim poziomie na jakim masz i pójdziesz na studia to gwarantuję ci że właśnie przez tą fizykę będziesz musiała zmienić kierunek albo powtarzać rok , a na maturę z fizyki jest dobry sprawdzony sposób rekomendowany przez wydział fizyki :)
bierzesz podręcznik . dajmy na to akademia wsip fizyka i astronomia zakres rozszerzony do 1 klasy autorami są Blinowski Zielicz oraz zbior zadań no. Kruczek , Jędrzejewski Kujawski , czytasz podręcznik ze zrozumieniem i robisz w nim zawarte zadania które są niezbędne do zrozumienia tematu , jeśli zrobisz te zadania maturę masz w kieszeni , no ale watro swoją wiedzę pogłębić więc wypadało by przerobić przynajmniej część zadań z kruczka ( nie wszystkie bo jest ich dużo i niektóre nie są łatwe) wtedy jełsi przynajmniej częściowo wypełnisz taki założenia maturę z fizyki masz na 100 % Z dfużym prawdopodobieństwem :)
-
Doman
>Norbert napisał
>możesz być kim zechcesz pracować w szkole po
>wyrobieniu odpowiednich uprawnień pedagogicznych ,
>pracować w jakimś wypasionym labie projektować leki
>kosmetyki , pracować na uczelnie i tworzyć nowe metody
>teorie , nowe procesy przemysłowe....projektować nowe
>materiały wytwarzać je......... 10^n różnych
>możliwości :)
Niestety spora część z tego co wymieniłeś to tylko za granicą :/ -
Dorota
A może Inżynieria Materiałowa na Politechnice Warszawskiej... Trzeba mieć matmę + chemię lub fizykę...
Kierunek ciekawy polecam; ) Jeśli masz jakieś pytania to pisz na priv a ja z miłą chęcią odpowiem; ) -
Dragon
Jak ja zaczynałem studiowac to na PW był taki kierubnek jak Technologia chemiczna. Miedzy innymi dotyczyl kosmetykow i innych.
A oprocz tego zgadzam sie ze MISmap sie dobrze wpisuje o ile nie masz obiekcji co do biologii.
Poza tym masz czysta matme i czysta chemie. Ale genralnie jak poszukasz to znajdziesz cosla siebie:) -
aga a
Mam pytanie:
jakie studia mogę wybrać po maturze z matematyki rozszerzonej i chemii podstawowej?