Matematyka [4312]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • G.lolem jestem :)

hej !; )
    mam mały kłopot bo nie wiem :
    *Gdzie i na jakie studia mogłabym iść po maturze rozszerzonej z chemii i matematyki?? + kim mogę po tym zostać??
    *Koniecznie muszę zdawać do tego Fizykę?
    podstawową/ rozszerzoną

jest jeszcze taki problem, że kompletnie nie wiem co chce i czym mogłabym zajmować się w przyszłości;/ (na pewno coś związanego z chemia i matematyką)..

dziękuję za poświęcenie chwili czasu.. każda wypowiedz jest dla mnie ważna; )
  • megablasta von bigshoot'a

Biotechnologia? Poligrafia? tu masz dokładniej (Politechnika Warszawska)

http://www.pw.edu.pl/portal/page/po...
  • Szpieg z krainy deszczowców

najlepiej odwiedź strony uczelni i zobacz na jakie kierunki co musisz zdawać. Ewentualnie popytaj kim możesz zostać po danym kierunku.
  • Norbert

>... .mów do mnie Gosiu :). ... napisała:
    >hej !; )
    >mam mały kłopot bo nie wiem :
    >*Gdzie i na jakie studia mogłabym iść po maturze
    >rozszerzonej z chemii i matematyki?? + kim mogę po tym
    >zostać??
    >*Koniecznie muszę zdawać do tego Fizykę?
    >podstawową/ rozszerzoną
    >
    >jest jeszcze taki problem, że kompletnie nie wiem co chce i
    >czym mogłabym zajmować się w przyszłości;/ (na pewno
    >coś związanego z chemia i matematyką)..
    >
    >dziękuję za poświęcenie chwili czasu.. każda wypowiedz
    >jest dla mnie ważna; )

Heh .. dziewczyno masz dziesiątki możliwości co do wyboru kierunku , tylko ja jeszcze szczerze mówiąc wybrał bym fizykę bo na jakie studia techniczne nie pójdziesz to fizykę mieć będziesz ( chemia, medycyna , biotechnologia, inżynierja procesowa, technologia chemiczna, petrochemia, ........) możesz być kim zechcesz pracować w szkole po wyrobieniu odpowiednich uprawnień pedagogicznych , pracować w jakimś wypasionym labie projektować leki kosmetyki , pracować na uczelnie i tworzyć nowe metody teorie , nowe procesy przemysłowe....projektować nowe materiały wytwarzać je......... 10^n różnych możliwości :)
  • Norbert

>*Koniecznie muszę zdawać do tego Fizykę?
    >podstawową/ rozszerzoną

Nie musisz ale dla własnego dobra powinnaś ją wybrać , bo matematyka jest dla tego w przemyśle potrzebna że jest językiem fizyki która tworzy technikę :)a jak mawiał Rutheford chemia jest to fizyka zewnętrznych powłok elektronowych
    >

tak tylko, że jestem w II klasie liceum a nie mam nawet przerobionej połowy książki z I klasy... pomijam już nawet fakt, że jestem na fizyce rozszerzonej a więcej umieją ci z podstawowej z równoległych klas... więc z takimi zaległościami nie mam co startować ze zdawaniem fizyki na maturze....;/
  • Szpieg z krainy deszczowców

to masz jeszcze prawie 1,5 roku do matur O.o kupa czasu żeby wszystko nadrobić. Dla chcącego nic trudnego.

to jest tylko 1,5 to bardzo szybko zleci..... a poza tym sama nie nadgonię materiału...
  • Piotrek

Może to Cię zainteresuje:
    http://rekrutacja.uw.edu.pl/index.p...
    Albo MISMaP, wtedy decyzję będziesz mogła podjąć później :)
    http://www.mismap.uw.edu.pl/
  • Norbert

>to jest tylko 1,5 to bardzo szybko zleci..... a poza tym
    >sama nie nadgonię materiału...
    >

Tak tylko jak zostawisz swoją fizykę na takim poziomie na jakim masz i pójdziesz na studia to gwarantuję ci że właśnie przez tą fizykę będziesz musiała zmienić kierunek albo powtarzać rok , a na maturę z fizyki jest dobry sprawdzony sposób rekomendowany przez wydział fizyki :)

bierzesz podręcznik . dajmy na to akademia wsip fizyka i astronomia zakres rozszerzony do 1 klasy autorami są Blinowski Zielicz oraz zbior zadań no. Kruczek , Jędrzejewski Kujawski , czytasz podręcznik ze zrozumieniem i robisz w nim zawarte zadania które są niezbędne do zrozumienia tematu , jeśli zrobisz te zadania maturę masz w kieszeni , no ale watro swoją wiedzę pogłębić więc wypadało by przerobić przynajmniej część zadań z kruczka ( nie wszystkie bo jest ich dużo i niektóre nie są łatwe) wtedy jełsi przynajmniej częściowo wypełnisz taki założenia maturę z fizyki masz na 100 % Z dfużym prawdopodobieństwem :)

• Doman

>Norbert napisał
    >możesz być kim zechcesz pracować w szkole po
    >wyrobieniu odpowiednich uprawnień pedagogicznych ,
    >pracować w jakimś wypasionym labie projektować leki
    >kosmetyki , pracować na uczelnie i tworzyć nowe metody
    >teorie , nowe procesy przemysłowe....projektować nowe
    >materiały wytwarzać je......... 10^n różnych
    >możliwości :)

Niestety spora część z tego co wymieniłeś to tylko za granicą :/
  • Dorota

A może Inżynieria Materiałowa na Politechnice Warszawskiej... Trzeba mieć matmę + chemię lub fizykę...
    Kierunek ciekawy polecam; ) Jeśli masz jakieś pytania to pisz na priv a ja z miłą chęcią odpowiem; )
  • Dragon

Jak ja zaczynałem studiowac to na PW był taki kierubnek jak Technologia chemiczna. Miedzy innymi dotyczyl kosmetykow i innych.
    A oprocz tego zgadzam sie ze MISmap sie dobrze wpisuje o ile nie masz obiekcji co do biologii.
    Poza tym masz czysta matme i czysta chemie. Ale genralnie jak poszukasz to znajdziesz cosla siebie:)
  • aga a

Mam pytanie:

jakie studia mogę wybrać po maturze z matematyki rozszerzonej i chemii podstawowej?
| |

Królowa nauk. Najpięknijsza i najbardziej logiczna nauka. To grono jest dla tych, którzy kochaj..

Fotki

Miejsca grona (0)