Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

W tym wątku możecie zadawać pytania związane z maturą.

No więc ja zacznę: mam pytanie, czy jeśli nie zdało się w tym roku matury z matematyki to można za rok zdawać nie matematykę ale na przykład geografię?

Z góry dzięki za odpowiedź.
  • Martita

z tego co wiem to tak...
  • Anonim

czy juz coś wiadomo na temat zmian w maturze 2009?
  • Anonim

teoretycznie my nie możemy mieć zmian bo już chodzimy 2 lata do szkoły,zapoznaliśmy się z zasadami matury i nie mogą tak hop siup teraz coś zmieniać....choć wiadomo Polska potrafi :p heh więc nie wiem
  • Anonim

>Martuś napisała:
    >z tego co wiem to tak...

ok, dzięki; )
  • pawell

O planowanych zmianach w maturze 2009 i 2010 napisano w sprawozdaniu ogólnym z osiągnięć maturzystów w 2008 roku. Oto one:

"W 2009 roku będzie możliwość zdawania egzaminu maturalnego z filozofii, a przedmioty takie jak informatyka oraz język łaciński i kultura antyczna będą mogły być zdawane jako przedmioty obowiązkowe na poziomie podstawowym lub rozszerzonym"

(2010 pomijam - chyba, że ktoś chce?)

Więcej zmian być nie może. :)
  • Anonim

>Martuś napisała:
    >z tego co wiem to tak...

a może ktoś z was jest pewien odpowiedzi na moje pytanie, to jest dla mnie ważne; )
  • Ola

ja jestem i brzmi ona:

TAK TAK TAK
  • Anonim

to super! :))
  • Nacik

A ja mam pytanie dot kursow. Czy ktos jest z Wwy i wybiera sie na jakies?
    Interesuje mnie przede wszystkim matematyka.
    Slyszalam duzo o kursach prowadzonych na SGH, ale chcialabym uslyszec jeszcze jakies opinie; )
  • Kasia

O kursach z SGH też słyszałam dużo dobrego i zapewne zapisze się na ten rok :). A nie wie ktoś czy to zostaje czy to się zmieni fakt, że jeśli ktoś pisze poziom rozszerzony to tylko rozszerzony czy też będzie pisał podstawy i rozszerzony?
  • mryman

a ja mam pytanie odnośnie pomocy maturalnych, mówiąc ściślej o jakieś pomoce w wersji .doc czy .pdf.
    Macie może jakieś materiały z polskiego, wosu i rosyjskiego?
  • marta

> A nie wie ktoś czy to zostaje czy to się zmieni fakt, że jeśli ktoś pisze poziom rozszerzony to tylko rozszerzony czy też będzie pisał podstawy i rozszerzony?

tylko rozszerzony.
  • 0

ja mam pytanie co do ilości max. przedmiotów, z których zdaje się maturę. Ile ich jest? i czy to prawda, że przedmioty dodatkowe musze zdawać juz na poziomie rozszerzonym?
    że np, jako obowiazkową wybiorę biologię na poziomie rosz., ale chciałabym zdać na podstawowym historię sztuki i matematykę.
    z góry dzięki;)
  • just Annie

>Paulina wrote:
    >ja mam pytanie co do ilości max. przedmiotów, z których
    >zdaje się maturę. Ile ich jest? i czy to prawda, że
    >przedmioty dodatkowe musze zdawać juz na poziomie
    >rozszerzonym?
    >że np, jako obowiazkową wybiorę biologię na poziomie
    >rosz., ale chciałabym zdać na podstawowym historię sztuki
    >i matematykę.
    >z góry dzięki;)

3 przedmioty obowiązkowe, 3 przedmioty rozszerzone...co daje max 6 przedmiotów :) + do polskiego i języka trzeba doliczyc też ustne...
    DODATKOWE ZDAJESZ TYLKO W ROZSZERZENIU, obowiązkowe podstawa lub rozszerzenie

na obowiązkowych masz: polski, język obcy i JEDEN PRZEDMIOT DO wyboru przez Ciebie,
    czyli bio na roz radze wziac na dodatkowy (bo jeśli nie uzyskasz 3o % to i tak zdasz, bo to dadatkowy przedmiot :D) , a matme albo historie sztuki na obowiązkowy. Niestety tylko jeden z nich możesz zdac na poziomie podstawowym.

pozdrawiam :)
  • Anonim

a historia sztuki czasem nie musi jako przedmiot dodatkowy?
  • Ola

jako dodatkowy?? teraz to i ja sie zastanawiam bo chce ją zdawac i jezeli okaze sie ze jest jako dodatkowy to pech bo bede chyba musiala wybrac cos innego jako 3 przedmiot obowiazkowy... :/
  • Olenita

Historię sztuki możesz zdawać jako przedmot obowiązkowy, na poziomie podstawowym; )

Lista przedmiotów obowiązkowych do wyboru: biologia
    *chemia
    *fizyka i astronomia
    *geografia
    *historia
    *historia muzyki
    *historia sztuki
    *matematyka
    *wiedza o społeczeństwie
    *wiedza o tańcu

- od roku szkolnego 2008/2009 również:
    *język łaciński i kultura antyczna
    * filozofia
    * informatyka

Pozdrawiam serdecznie!
  • Ola

superowo:) dzieki za info:)
  • Anonim

hmm pomieszało mi się..

Czyli jak ja chcę zdawać (pomijając angielski i polski) biologię rozszerzoną- jako przedmiot obowiązkowy, a dodatkowy to chemia, to chemii nie mogę na podstawie?