Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Wydaje mi się,że deklarację wstępną trzeba złożyć do 30,a potem można dokonywać jakieś zmiany...
  • kasia_kiwi

Do Rafał:
    ad.1 chyba nie trzeba pisać żadnego podania tylko zanieść deklarację po prostu.
    ad.2 Jeżeli napiszesz gorzej, albo z takim samym wynikiem to nawet tego nie napiszą. Na tym świadectwie z wynikami piszą tylko jeżeli uda Ci się uzyskać lepszy wynik, czyli jeżeli poprawiłeś maturę.
  • A A

>Michał napisał
    >Mam pytanie odnośnie podwyższania wyniku maturalnego.
    >Chciałbym w maju poprawiać maturę i nasunęło mi się
    >pytanie. Czy można poprawiać maturę w innej szkole niż
    >się ukończyło? Będę studiował w innym mieście i nie
    >wiem jak będzie w maju, czy będę mógł dojechać do
    >starej szkoły...

Nie można poprawiać matury w innej szkole niż ta, którą się ukończyło. Jedyna możliwość to taka, gdy Twoja szkoła macierzysta została zlikwidowana lub przekształcona. Jeżeli jednak będziesz studiować w innym mieście, to musisz być w nim zameldowany. Wtedy, po napisaniu podania do dyrektora CKE, (lub nie, nie jestem pewna co do podania) możesz uzyskać zgodę na zdawanie matury w innej szkole niż Twoja macierzysta. Innych powodów w praktyce nie rozpatruja (np. niezadowolenie z wyniku ustnego itp.)
  • Dorota

gdzie znaleźć numer konta, na który musze wpłacić pieniądzę za legitymacje (UW)?
  • pec.

Pisałam w maju 2009 maturę, nie udało mi się z matmą, w sierpniu na poprawce również. Wie ktoś czy jest możliwość zmiany przedmiotu? Albo gdzie dzwonić/pisać żeby się dowiedzieć?
  • Anonim

>Dorota napisała:
    >gdzie znaleźć numer konta, na który musze wpłacić
    >pieniądzę za legitymacje (UW)?

na stronie uw i w zasadzie na str kazdeog wydzialu.a do teog na IRKu:) jak juz dostalas sie,to bedzie tam podany nr konta
  • fiufiufiu

nie ma możliwości zmiany przedmiotu obowiązkowego (wiem to z formularza deklaracji maturalnej)
  • ♥^_^Magda^_^♥

>Pisałam w maju 2009 maturę, nie udało mi się z matmą, w sierpniu na poprawce również. Wie ktoś czy jest możliwość zmiany przedmiotu? Albo gdzie dzwonić/pisać żeby się dowiedzieć?

jest możliwość zmiany przedmiotu... nawet na deklaracji jest to napisane
    tu masz deklaracje:
    http://www.cke.edu.pl/images/storie...

radze się spieszyć ze składaniem bo jest czas tylko do 30.09
  • pec.

Ale czy lepiej zadzwonić i się dowiedzieć?
    Bo w mojej szkole nikt nic nie wie :/
  • ♥^_^Magda^_^♥

na deklaracji masz dokładnie wszystko napisane tylko wystarczy ja dokładnie całą przeczytać... tam jest coś takiego jak

"informacje do poprawnego wypełniane deklaracji

Absolwent, który nie otrzymał świadectwa dojrzałości – nie zdał egzaminu maturalnego
    może zadeklarować:
    1. przystąpienie do niezdanych egzaminów obowiązkowych, zmianę poziomów egzaminów z tych przedmiotów lub zmianę przedmiotu na inny, jeśli nie zdawał go wcześniej jako przedmiotu dodatkowego,
    2. poprzednio wybrany temat prezentacji lub nowy z aktualnej szkolnej listy tematów w części ustnej z języka polskiego i języka mniejszości narodowej,
    3. podwyższenie wyników zdanych egzaminów obowiązkowych i egzaminów dodatkowych (absolwenci klas dwujęzycznych także części zdawanej w języku obcym),
    4. nowe przedmioty dodatkowe (maksymalnie trzy w danym roku),

nie może zadeklarować:
    1. jako obowiązkowego przedmiotu zdawanego wcześniej jako przedmiot dodatkowy,
    2. przystąpienia do egzaminu na poziomie podstawowym, jeśli z danego przedmiotu zdał egzamin na poziomie rozszerzonym."

i wydaje mi się że jest to jasno napisane (przynajmniej jak dla mnie) i nie trzeba nigdzie dzwonić żeby się dowiadywać....
  • pec.

No jest jest, ale jak byłam w szkole po wyniki poprawki i jak się dowiedziałam, że dupa to nie czytałam. Tym bardziej, że dyrektorka powiedziała, że nie ma możliwości zmiany i że jeszcze będę pisała nową matmę; / wtedy mi było wszystko jedno.

Ale skoro jest możliwość to nie będę się z tą matmą męczyła tylko jadę jutro zmienić deklarację.
    I musiałam się upewnić, dlatego tak pytałam :P Dzięki :)
  • ♥^_^Magda^_^♥

bo oni sami pewnie o tym nie wiedzieli ja też jak się zapytałam w sekretariacie czy mogę zmienić przedmiot na inny to nie potrafiła mi pani odpowiedzieć na to pytanie ale znalazłam deklaracje i sama sobie doczytałam... też miałam taki sam problem jak Ty też nie zdałam matmy i teraz zmieniam na geografie i zastanawiam się jeszcze nad WOS-em...
  • pec.

Ja mam dylemat między biologią, a geografią :P Żadnych dodatkowych nie mam zamiaru już pisać :/
    A w ogóle dziwi mnie to, że w szkołach nikt nic nie wie na ten temat...
  • ♥^_^Magda^_^♥

no mnie też bo w końcu od tego są żeby nas poinformować co i jak... a jak ktoś się zapyta to oni nic nie wiedzą... właśnie waham się nad tym WOS-em i stwierdziłam że ewentualnie zmienię później na razie jako wstępna składam tylko ze zmiana z matmy na geografie...
  • pec.

W sumie nie głupie, żeby jeszcze później zmienić jak coś :D
    Czyli normalnie w deklaracji wpisać w przedmiotach obowiązkowych np.
    biologia; pisemna; podstawowy; b) z przedmiotu matematyki
    ?
  • ♥^_^Magda^_^♥

tak tak trzeba wpisać :)
  • Anetka:) !!!

Mam pytanie nie zdałam matury w poprzednim roku zabraklo mi punktow natomiast teraz musze napisac podanie o to aby móc zdawać egzamin w swojej szkole nie wiem co tam trzeba zawrzec ponieważ nigdy tego nie pisałam nie moge znalezć nic na ten temat pomocy !!! :(