-
Dudi
Jak powyżej. Może ktoś z Was rozważa taką opcję? Jeżeli tak to gdzie chcielibyście studiować? -
Яша
-
Anonim
a ja rozważam bardzo poważnie studia za granicą mojego powiatu czyli w Warszawie :P -
Jeanne-Nadège
-
-
Michał
-
Jeanne-Nadège
To zależy w jakim kraju chcesz studiować, ale napewno musisz mieć dyplom albo certyfikat potwierdzający znajomość języka no i nieźle zdaną maturę (niekoniecznie międzynarodową, bo z polską też można się normalnie starać o przyjęcie na zagraniczną uczelnię). -
Anonim
albo egzamin wstepny z ang np w londku zdroju nie trzeba miec ani FCE ani IELTSA i innych gowien -
Mirek
Ja kiedys myslalem nad studiami w Anglii, ale sie rozmyslilem.
Po pierwsze zdac musicie IELTS na min 5 punktow a najlepiej na 6
Do tego musicie miec zdana mature(roz) na 60% plus dwa przedmioty rozszerzone rowniez na 60%. Do tego ocena z matmy C.
To trzeba spelnic by dostac sie na sredni uniwersytet w hudderfield.
Pieniadze tutaj nie graja roli.
W USA musiscie przygotowac 20-30 tys $ za rok. z czego pracowac mozecie tylko na terenie kampusu kilka godzin w tyg. -
Anonim
podsumowujac; chujowo :)
ale za to dla kreatywnych szkolka slawna Arts London poleca i zaprasza wszytskich delikwentów ktorzy zechca tam w ogole wyslac teczki z pracami swoimi
przerozne kierunki i ogolny spoko czil
jedyny minus przy zeszlorocznej rekrutacji- polowa teczek polakow nie doszla :D -
Anonim
ja szykowałam sie do Paryża,
nasłuchałam się jak trudno jest załatwić tam papierkową robotę, umowy, mieszkanie, telefony, ubezpieczenie i setke innych waznych rzeczy + ze jest naprawde drogo
i odechciało mi się.. -
Jeanne-Nadège
No niestety, Paryż własnie słynie z tego, że wszystkie papierkowe sprawy to milion lat stania w kolejkach i i tak jeszcze łaskę robią, że cię obsługują. No ja też jeszcze muszę wszystko dokładnie przemyśleć, ale myślę, że jednak warto:)
Kurczę, to rzeczywiście do dupy z tymi studiami w Anglii i USA...:/ -
Mirek
Z anglia to prosta sprawa, trzeba po prostu zdac dobrze mature, reszta spraw takie jak pozyczka pieniedzy to prosta sprawa. -
Dudi
-
Anonim
-
Anonim
wcale nie
nie trzeba miec IB
na niektorych uczelniach w stanach w ogole nie maja takiego przelicznika
wiec
whateva -
Czarna Inez
Mhm studia za granicą.
Znajoma studiuje Biologię w Edynburgu.
Przez pierwszy rok nie robiła praktycznie nic, bo materiał tam przerabiany miała w liceum. Ogólnie mówi, że bardzo niski poziom. Trudno się dostać a potem już tylko z górki. Teraz jest na 3 roku i też się pewnie będzie opierniczać, z przerwami na sesję czy co tam mają.
Za to kierunki artystyczne - marzenie. Nieskrępowane umysły, materiały, możliwości itp. itd. (wystarczy przejść się po Londynie) Niestety znajomych na takowych kierunkach za granicą nie mam. Rzeczywistość i tak zawsze wygląda inaczej. :/
Ja przynajmniej pozostaje w Polsce. -
-
>> Znajoma studiuje Biologię w Edynburgu.
Ale na UOE czy Herriot-watt?
Ja planuję studia w Szkocji - bo jest więcej możliwości rozwoju, abstrakcyjnie cudowne kierunki, których w naszej szarej PL nie uświadczysz (np. ekonomia + studia iberystyczne międzywydziałowo z rokiem na uniwersytecie w Barcelonie!!) szansa na usamodzielnienie się i poznanie się ze światem:)
Pragnę zauważyć, że Anglia jest droga, ale tuż obok jest Szkocja, nie ustępująca poziomem, ze swoim SAASem i 'darmowymi' czesnymi za studia dla EU Citizens:) -
marcino
Zajrzyjcie na http://www.studiujwdanii.pl jest dobrze bo - studia sa bezplatne, nie trzeba miec certyfikatow, samych 6tek; -) nie trzeba miec, w miare blisko do Polski, a studia praktycznie przygotowuja do pracy w zawodzie w przyszlosci - jest kilka uczelni do wyboru. Siostra w tym roku wlasnie wyjechala na jednak z tych uczelni. -
Czarna Inez
>Ag napisała:
>>> Znajoma studiuje Biologię w Edynburgu.
>
>Ale na UOE czy Herriot-watt?
Na UOE
-
pamparampam