Matura 2009 [3321]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Dudi

Jak powyżej. Może ktoś z Was rozważa taką opcję? Jeżeli tak to gdzie chcielibyście studiować?
  • Яша

Ja rozważam całkiem poważnie studia w USA
  • Anonim

a ja rozważam bardzo poważnie studia za granicą mojego powiatu czyli w Warszawie :P
  • Jeanne-Nadège

A ja całkiem poważnie rozważam studia we Francji:D
  • Michał

A co trzeba zrobić, żeby studiować za granicą??
  • Jeanne-Nadège

To zależy w jakim kraju chcesz studiować, ale napewno musisz mieć dyplom albo certyfikat potwierdzający znajomość języka no i nieźle zdaną maturę (niekoniecznie międzynarodową, bo z polską też można się normalnie starać o przyjęcie na zagraniczną uczelnię).
  • Anonim

albo egzamin wstepny z ang np w londku zdroju nie trzeba miec ani FCE ani IELTSA i innych gowien
  • Mirek

Ja kiedys myslalem nad studiami w Anglii, ale sie rozmyslilem.
    Po pierwsze zdac musicie IELTS na min 5 punktow a najlepiej na 6
    Do tego musicie miec zdana mature(roz) na 60% plus dwa przedmioty rozszerzone rowniez na 60%. Do tego ocena z matmy C.
    To trzeba spelnic by dostac sie na sredni uniwersytet w hudderfield.
    Pieniadze tutaj nie graja roli.
    W USA musiscie przygotowac 20-30 tys $ za rok. z czego pracowac mozecie tylko na terenie kampusu kilka godzin w tyg.
  • Anonim

podsumowujac; chujowo :)

ale za to dla kreatywnych szkolka slawna Arts London poleca i zaprasza wszytskich delikwentów ktorzy zechca tam w ogole wyslac teczki z pracami swoimi
    przerozne kierunki i ogolny spoko czil
    jedyny minus przy zeszlorocznej rekrutacji- polowa teczek polakow nie doszla :D
  • Anonim

ja szykowałam sie do Paryża,
    nasłuchałam się jak trudno jest załatwić tam papierkową robotę, umowy, mieszkanie, telefony, ubezpieczenie i setke innych waznych rzeczy + ze jest naprawde drogo
    i odechciało mi się..
  • Jeanne-Nadège

No niestety, Paryż własnie słynie z tego, że wszystkie papierkowe sprawy to milion lat stania w kolejkach i i tak jeszcze łaskę robią, że cię obsługują. No ja też jeszcze muszę wszystko dokładnie przemyśleć, ale myślę, że jednak warto:)

Kurczę, to rzeczywiście do dupy z tymi studiami w Anglii i USA...:/
  • Mirek

Z anglia to prosta sprawa, trzeba po prostu zdac dobrze mature, reszta spraw takie jak pozyczka pieniedzy to prosta sprawa.
  • Dudi

Na jakie uczelnie nie trzeba mieć IELTS itp???
  • Anonim

trzeba zdać miedzynarodowa mature. sprawa prosta. i jedyna droga.
  • Anonim

wcale nie
    nie trzeba miec IB
    na niektorych uczelniach w stanach w ogole nie maja takiego przelicznika
    wiec
    whateva
  • Czarna Inez

Mhm studia za granicą.
    Znajoma studiuje Biologię w Edynburgu.
    Przez pierwszy rok nie robiła praktycznie nic, bo materiał tam przerabiany miała w liceum. Ogólnie mówi, że bardzo niski poziom. Trudno się dostać a potem już tylko z górki. Teraz jest na 3 roku i też się pewnie będzie opierniczać, z przerwami na sesję czy co tam mają.

Za to kierunki artystyczne - marzenie. Nieskrępowane umysły, materiały, możliwości itp. itd. (wystarczy przejść się po Londynie) Niestety znajomych na takowych kierunkach za granicą nie mam. Rzeczywistość i tak zawsze wygląda inaczej. :/

Ja przynajmniej pozostaje w Polsce.
  • -

>> Znajoma studiuje Biologię w Edynburgu.

Ale na UOE czy Herriot-watt?

Ja planuję studia w Szkocji - bo jest więcej możliwości rozwoju, abstrakcyjnie cudowne kierunki, których w naszej szarej PL nie uświadczysz (np. ekonomia + studia iberystyczne międzywydziałowo z rokiem na uniwersytecie w Barcelonie!!) szansa na usamodzielnienie się i poznanie się ze światem:)

Pragnę zauważyć, że Anglia jest droga, ale tuż obok jest Szkocja, nie ustępująca poziomem, ze swoim SAASem i 'darmowymi' czesnymi za studia dla EU Citizens:)
  • marcino

Zajrzyjcie na http://www.studiujwdanii.pl jest dobrze bo - studia sa bezplatne, nie trzeba miec certyfikatow, samych 6tek; -) nie trzeba miec, w miare blisko do Polski, a studia praktycznie przygotowuja do pracy w zawodzie w przyszlosci - jest kilka uczelni do wyboru. Siostra w tym roku wlasnie wyjechala na jednak z tych uczelni.
  • Czarna Inez

>Ag napisała:
    >>> Znajoma studiuje Biologię w Edynburgu.
    >
    >Ale na UOE czy Herriot-watt?

Na UOE
  • pamparampam

a ja w Egipcie :)