-
Marta
>Manuela napisała:
> I nie gadajcie, że wtedy biedni są
>poszkodowani. Bo po prostu mieliby więszke pobory, a o
>kosztach edukacyjnych można decydować samemu
Ok, może i nie są, ale ja słyszałam że ten program miał właśnie biednym pomoc, a ja nie widzę w jaki sposób.
Argument był taki że osoby studiujące dwa kierunki blokują miejsca. Ja uważam, że to drobna przesada. To brzmi tak jakby połowa miejsc była zajęta przez studentów studiujących drugi kierunek, podczas gdy jest tych osób znacznie mniej.
-
kot
W tym roku rozpoczynam studia, wybieram się na krakowskie AGH, Automatyka i Robotyka na eaiie, kierunek prestiżowy na który dostać się jest bardzo trudno, planowałem w trakcie studiów dorzucić sobie drugi kierunek typu: ekonomia bądź matematyka... no i teraz powstaje problem... Czy jest szansa na to by znaleźć się w 10% najlepszych studentów, jest lecz bardzo niewielka... jest tam 120 miejsc z czego pewnie ponad 20 zajmą laureaci różnych olimpiad przedmiotowych... i nawet wielu z nich nie będzie miało szansy na bezpłatne robienie drugiego fakultetu...
Większą szanse miałbym idąc np; na matematykę i dwa lata później mógłbym zacząć sobie ową automatykę... nie można brać poprostu 10 % najlepszych studentów, to jest troche nielogiczne... kierunek kierunkowi nie równy, tak samo jak uczelnie... 10 % najlepszych studentów jakiejś słabej uczelni którzy nigdy nie dostaliby się na lepszą uczelnie dostaną szansę na bardziej wszechstronny rozwój, natomiast tamci którzy lepiej napisali maturę i wybrali kierunki trudniejsze będą musieli płacić...
Jak dla mnie pomysł jest całkowicie poroniony...
Nie będzie mnie stać na opłacanie drugiego kierunku
Mam nadzieje iż projekt nie zostanie przyjęty... -
. madźaLena :D .
Odświeżę trochę temat. Szukam informacji czy ta ustawa w końcu wchodzi w życie z nowym rokiem akademickim, czyli 2010/2011? Znalazłam tylko info, że zakończyły się prace nad projektem ustawy i że ministerstwo ma "nadzieję", iż zacznie ona obowiązywać od października 2010. Jeśli ktoś wie coś więcej w tym temacie to proszę o info. :) Pzdr. -
......
-
-
wyjdź z szafy, chłopcze
skad masz takie pewne info? na stronie ministerstwa napisane jest ze ma wejsc najpozniej w pazdzierniku 2011.
pozdr
aa -
......
jakos w grudniu byl zjazd rektorow uczelni i ustalono,ze nastapi to okolo 2015r,potrzebny jest specjany system,ktory bedzie kontrolowal to wszystko,o zasiegu krajowym,Jednak ,aby to zrobic potrzeba czasu.Natomiast to co pisza na stronie ministerstwa to tylko domysly,ktore maja przekonac studentow,aby nie podejmowali sie kolejnych kierunkow i nie zajmowali miejsc dla maturzystow. A najsmieszniejsze jest to,ze wszyscy sie nabieraja mimo,ze uczelnie informuja,ze nie ma od tego roku platnego kierunku.Ale decyzja nalezy do Was,robcie jak chcecie:) -
wyjdź z szafy, chłopcze
mysle ze nikt nie uwaza ze oplaty za 2 kierunek wejda juz w tym roku:). to co mowisz ma jak najwiekszy sens (ze potrzeba czasu na stworzenie ogólnokrajowego systemu itd), natomiast nadal zastanawia mnie skad masz takie info, że uda sie taki system wprowadzic najwczesniej od 2015? czy wyczyalas cos takiego w gazetach/uslyszalas w tv? chodzi mi tylko o zrodlo tak wspanialej (jak dla mnie:P) informacji:)
pozdr
aa -
......
-
wyjdź z szafy, chłopcze