MEDIA [2560]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • kasia

czy nikt nie wie nic o pracy dla dziennikarzy, narazie mam praktyki w radiu, ale nie wiecznie a pracy nie widac..chyba
  • magda

dobrze ze robisz praktyki, to czasami pomaga!rob w roznych redakcjach, moze dzieki temu uda Ci sie znalezc te w ktorej zostaniesz. To jedyna droga. Dal dziennikarza wazna jest praktyka, tylko po studiach nikt Cie nie przyjmie do pracy :( wiem ze ciezko jest teraz o prace!Powodzenia
  • kasia

dajcie spokoj, ile mozna robic za darmo..no na siebie,ale zyc tez trzeba!
    jak macie jakies pomysly to dawajcie :-)
  • magda

polecam link....jesli szukasz dzienniakrza!:)
  • anкa_

Studia dziennikarskie są bez sensu, nie wiem jak można sobie tak 5 lat życia zmarnować. Przecież dziennikarz musi mieć specjalizację... Rozumiem dwa kierunki, dziennikarstwo jako drugi, zaocznie... Humaniści, jak ja wam współczuję... To nie te czasy kiedy się dziennikarzem mogło się zostać od tak...
  • Anonim

Dziennikarz przede wszystkim musi być wszechstronnie wykształcony- i to studia dziennikarskie dają. Wazna jest uczelnia; dobra, z dobrymi wykladowcami, fachowcami, w tym zawodzie tylko uczac sie od najlepszych samemu mozna cos osiagnac. Nie jest to 5 zmarnowanych lat, aczkolwiek zgadza się- dobrze mieć skończony jakis drugi kierunek. no i chyba najważniejsze : praktyka!!! ja najwczesniej, jak najwiecej wspolpracowac z mediami. czesto za friko albo za marne grosze, ale kontakty i doswiadczenia wtedy zdobyte procentuja w przyszlosci. nie wspolczuj humanistom, to w wiekszosci ludzie, ktorzy maja w zyciu wiele pasji, dla ktorych nie kasa jest celem, ktorym chce sie cos robic :)
  • Zielak

A co to jest "wszechstronne wykształcenie" Katarzynko?
  • Anonim

Moim zdaniem studia na takim UW np. malo daja...Ucza tam za przeproszeniem stare pierniki :) ktorzy zatrzymali sie w dziennikarstwie na czasach PRL; ) (wiem cos o tym - gdy chcialam przenosic sie na UW i poszlam na rozmowe kwalifikacyjna ... to jak zaczelam charakteryzowac wybrany dziennik to panowie byli lekko w szoku :) Skomentowali tylko..."skad Pani to wszystko wie?" no comments :) )
    Poza tym nie zgadzam sie z teoria ze dziennikarzem nie mozna zostac ot tak... Owszem, mozna... jako stazysta moze zaczac kazdy niemal...tyle ze 90 proc. tych co przychodzi na staz do redakcji sie nie nadaje ( tak bylo w red. w ktorej ja pracuje). I studia tu nic nie pomoga.

Katarzynka pewnie miala na mysli , ze na dziennikarstwie uczysz sie wszystkiego po trochu. I to prawda.

Pozdrawiam
    Magda
  • anкa_

Ale przecież sami dziennikarze mówią, że studia dziennikarskie nie pomagają, a nawet przeszkadzają... Że odbierają chęć do czegokolwiek... Tak mówią wszyscy, począwszy od Kuby Wojewódzkiego poprzez Kamila Durczoka, Bogdana Rymanowskiego i Tomasza Lisa...

A ostatnie prognozy socjologów świadczą o tym, że właśnie na kierunkach humanistycznych kształci się najwięcej bezrobotnych... I to się nie zmieni, będzie coraz gorzej... Takie są prognozy...

Współczuję wam, bo nie wiem czy to po prostu ignorancja czy głupota, że wy tego nie wiecie, nie dostrzegacie, a ja tak... Sorry...
  • Anonim

"wszechstronne wykształcenie" czyli tak jak Magda napisała: uczysz sie wszystkiego po trochu, umiesz sie odnaleźć i wypowiedzieć na różne tematy. Oczywiście, ma to też i złe strony, moznaby sie doczepić np. do tego, że w takim razie znasz sie na wszystkim i na niczym, ze jest to powierzchwne. i jest w tym dużo racji, dlatego uważam ze drugi kierunek, 'konkretniejszy' to dobry pomysł. :)

co do tego, że po dziennikarstwie tylu bezrobotnych: prawda jest taka, ze dzis wlasciwie skonczenie zadnych studiow nie gwarantuje pracy. wszedzie i tak pytaja o doswiadczenie, praktyke. papierek jest mniej ważny.
  • Żona :)

Są też tacy dziennikarze, którzy mówią: dziennikarstwo ok, ale z drugim kierunkiem. Chociaż większość radzi jednak praktykować, a nie studiować dziennikarstwo
  • Zielak

"uczysz sie wszystkiego po trochu, umiesz sie odnaleźć i wypowiedzieć na różne tematy"

bez urazy, ale no comments
  • anкa_

Do tego, na szczęście dziennikarstwo nie jest niezbędne... A jak kolega Zielak zauważył, czasem nawet przeszkadza; )
  • anкa_

Bo chyba to pozostawiłeś "w domyśle"...
  • Anonim

Zgadzam sie ze studia dziennikarskie nie sa potrzebne by byc dziennikarzem..ale tez po kazdych studiach mozesz byc bezrobotny...malo to ekonomistow, zarzadzeniowcow bez pracy? Nie ma regul. Poza tym nie kazdy ma umysl scisly by isc na "konkretniejsze" studia.. i jeszcze jedno...bardzo wielu ludzi z tzw. branzy, na stanowiskach - naczelni, redaktorzy i osoby z nazwiskiem nie maja skonczonych zadnych studiow...bo tak naprawde tu nie jest potrzebny papierek. Od razu pracujesz na nazwisko i potem jak zmieniasz prace to rzadko kiedy pytaja Cie o wyksztalcenie a tym bardziej o to jakie skonczyles studia. ALbo sie nadajesz albo nie. I nie rozumiem jak studia dz. moga zniechecac do pracy w tym zawodzie...?

Magda
  • Anonim

po prostu: moim zdaniem rozwijają...chociażby poprzez mozliwośc kontaktu z ciekawymi ludźmi

pozdrawiam :)
| |

wszystko o mediach. krytyka obecnego stanu, pomysły na własne media. kierunkowskazy do alternatywn...

Fotki

Miejsca grona (0)