- 1
- 2
-
MOtylkOWa
Ktos cos o tym wie? w necie o tym troche czytalam ale ogolnie malo jest info o tej "chorobie" a chcialabym dowiedziec sie czegos wiecej,jakie sa objawy i zrodla choroby -
DotiS
O masz ci los...
Źródlo to każdy by chcial wiedzieć...Wiadomo tylko tyle,że dochodzi do implantacji endometrium poza macicą. A dlaczego? Teorii jest wiele...
Objawy są bardzo niespecyficzne: plamienia międzymiesięczne, bolene miesiączki, ból w miednicy,bolesne stosunki plciowe.Może powodować nieplodność.Często nie ma żadnych dolegliwości...
-
Anonim
Motylek, czy Tobie to wszystko dolega(dodatkowo te podwyzszone transaminazy)???:) czy tez interesujesz sie tak bardzo medycyna?:DD -
MOtylkOWa
:D jestem jeszcze w gronie hipochondria...
Moja ulubiona lektura to książka medyczna:) -
-
Blanche
Motylku drogi, to najgorsze, co może zrobic człowiek niezwiązany z medycyną- czytać medyczne ksiązki! Jesteś moim zdaniem za młoda na endometriozę. I ogólnie śliczne i zdrowe z Ciebie dziewczę, więc daj już spokój i ciesz się wakacjami! Buziaki dla Ciebie!
-
Anonim
-
MOtylkOWa
za mloda za stara,wszystko jedno ja poprostu chcialam czegos wiecej sie dowiedziec o tej chorobie o ktorej do tej pory malo slyszalam a z innych zrodel mi wiadomo ze jest to choroba coraz czesciej zdiagnozowana -
Anonim
super,że czytasz motylku takie książki(nie musisz kontaktować się z lekarzem lub farmaceutą) :D
Ale nie szukaj sobie chorób -
MOtylkOWa
A wy znowu to samo.....czy ja w jakims obcym jezyku sie wyrazam? czyli co... nie zaspokoje swojej ciekawosci bo mi to szkodzi czy co???!!!
Niewiedzialam ze zdobywanie wiedzy jest szkodliwe:) -
Blanche
Endometrioza to choroba wynikająca z nieprawidłowego usadowienia endometrium- poza szyjką macicy. Pojęcie Endometriozy zostało wprowdzone w roku 1927 przez Sampsona. Ocenia sie, ze endometrioza wystepuje u około 10-15% kobiet przed menopauzą, około 90% zachorowalności występuje pomiędzy 20 a 50 rokiem zycia. Endometrioza może sie rozwinąc w każdym narządzie w ciele kobiety, jednak najczęściej obserwowana jest w narządach miednicy mniejszej. Najczęściej występuje w jajniku, szyjce macicy, przegrodzie odbytniczo pochwowej oraz w więzadłach krzyżowo macicznych. Objawy:
1.bole w okresie przed miesiączką, w czasie miesiączki lub po, bóle odczuwalne są nad spojeniem łonowym, mogą promieniować do odbytnicy. Często chore skarża się na bóle w trakcie stosunku płciowego.
2.Nieregularne, obfite i przedłużone krwawienia miesięczne, czasem plamienia przedmiesiączkowe.
3.Niepłodność pierwotna lub wtórna.
Leczenie hormonalne, operacyjne, laserowe.
Istnieje także teoria dotycząca współistnienia endometriozy i nowotworów narządów rodnych, najczęściej nowotworów jajnika, która dotyczy 5-15% chorych.
Polecam więc drogi Motylku wizytę u ginekologa, cytologię i badanie czystości pochwy, także oznaczenie PRL po metakroplamidzie, a także dla pewności usg i histerosalpingografię. Pozdrawiam. -
AEOUI xyz
-
J_u_S_i ღ ღ
nio to mamy podobne zainteresowania :P tez czytam medyczne ksiazki i tez ostatnio "studiowalam" endometrioze :0 pozdrawiam papa -
Anonim
dobra motylku,nie jest szkodliwe,ja dziś też szukałam coś na temat nowych leków -
Anonim
-
bestiabestyjka
ostatnio lekarz powiedzial mi ze moge byc chora na ta niszczesna endometrioze... w sumie nie przejmuje sie takimi rzeczami ale wiekszosc kobiet w rodzinie od strony ojca ma problemy tego typu... dwie z trzech sa bezplodne a u jednej stwierdzono endo.... mam miec pobrany jakis wycinek.... przy tym wszystkim mam tylozgiecie i najbardziej boje sie ze moge nie miec dzieci... biorac pod uwage moj wiek nawet jesli jestem chora to wczesne stadium ale jakie leczenie najlepiej wybrac jesli chodzi o utrzymanie plodnosci? -
Pchła Szachrajka
Wyboru w sumienie ma - leczenie hormonalne, jeśli nie chcesz decydować się na ciążę, zakładając, że nie masz jeszcze zmian, które wymagałyby interwencji chirurgicznej.
Na początek - wizyta u lekarza ginekologa. -
Mario
> A CO TO TAKIEGO TEN METAKROPLAMID? :-)))))
metoklopramid to lek przeciwwymiotny, działa dopaminolitycznie, czyli hamuję działanie dopaminy, której obecność zmniejsza stężenie prolaktyny -
Anonim
czyli hamuję działanie dopaminy, której obecność zmniejsza stężenie prolaktyny - i to ma niby tlumaczyc dzialanie przeciwwymiotne ? -
Mario
Dopamina pobudza ośrodek wymiotny, który znajduje się w pniu mózgu. Osłabienie działania dopaminy prowadzi to hamowania ośrodka wymiotnego. Dopamina ma różne działania w organizmie, przede wszystkim w OUN i stąd liczne działania niepożadane (chociażbyy zwiększenie stężenia prolaktyny i konsekwencje tego, objawy choroby Parkinsona) leków wpływających na przekaźnictwo dopaminergiczne.
Metoklopramid działa też prokinetycznie, tzn. pobudza pobudza perystaltykę przewodu pokarmowego, działając w tym przypadku na agonistycznie (pobudzająco) na receptory dla serotoniny. -
Anonim
chodzilo mi o fakt zbednego umieszczenia wzmianki o prolaktynie - ot co
- 1
- 2