Medycyna [3500]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Mam pytanie czysto teoretyczne.

Czy niedoczynność tarczycy może być spowodowana przyjmowaniem takich narkotyków jak amfetamina, metaamfetamina, marihuana, mdma czy kokaina? Także czy przyjmowanie dużych dawek kofeiny np. w napoju energetycznym może spowodować w/w chorobę?

Dziękuję za odpowiedź.
  • GCPU

Właściwie brak jest danych dotyczących wpływu kanabinoidów na czynności tarczycy u ludzi - obszerne badania na ten temat nie zostały zrobione. Innymi słowy, wszystko jest możliwe; )
    Natomiast badania na zwierzętach dowodzą zahamowanie czynności hormonów tarczycy.
    Hormony tarczycy mają szerokie oddziaływanie na komórki: ich syntezę i wydzielanie regulowane przez hormon tyreotropowy (TSH) z przedniego płata przysadki, co z kolei jest kontrolowane przez tyreotropiny hormonu uwalniającego (TRH). Kanabinolowy efekt na czynność tarczycy po raz pierwszy zauważono w 1965 roku, kiedy prowadzono badania dotyczące tarczycy szczurów. U gryzoni zmniejsza sie poziom tyroksyny i TSH u
    aż 90% do 6 godzin. Ponadto wyciąg z marihuany miał wpływ na zmniejszenie uwalniania
    radioaktywnego jodu z tarczycy.
    Link do artykułu Endocrine Effects of Marihuana, Todd T. Brown, MD, and Adrian S. Dobs, MD, MHS: http://www.ukcia.org/research/Endoc...
  • Anonim

Nie bierz narkotyków, to niezdrowe; )
  • Anonim

Dzięki za odpowiedź.

Rozumiem również, iż nie jest to stały uszczerbek tylko czasowy mijający wraz z wydaleniem określonych substancji aktywnych z organizmu?
  • Anonim

>GCPU napisała:
    >Właściwie brak jest danych dotyczących wpływu
    >kanabinoidów na czynności tarczycy u ludzi - obszerne
    >badania na ten temat nie zostały zrobione. Innymi słowy,
    >wszystko jest możliwe; )
    >Natomiast badania na zwierzętach dowodzą zahamowanie
    >czynności hormonów tarczycy.
    >Hormony tarczycy mają szerokie oddziaływanie na komórki:
    >ich syntezę i wydzielanie regulowane przez hormon
    >tyreotropowy (TSH) z przedniego płata przysadki, co z kolei
    >jest kontrolowane przez tyreotropiny hormonu uwalniającego
    >(TRH). Kanabinolowy efekt na czynność tarczycy po raz
    >pierwszy zauważono w 1965 roku, kiedy prowadzono badania
    >dotyczące tarczycy szczurów. U gryzoni zmniejsza sie
    >poziom tyroksyny i TSH u
    >aż 90% do 6 godzin. Ponadto wyciąg z marihuany miał
    >wpływ na zmniejszenie uwalniania
    >radioaktywnego jodu z tarczycy.
    >Link do artykułu Endocrine Effects of Marihuana, Todd T.
    >Brown, MD, and Adrian S. Dobs, MD, MHS:
    >www.ukcia.org/research/Endocr ineEffects.pdf
    >

Przeanalizowałem jeszcze raz temat i wydaje mi się, że istnieje pewna nieścisłość.

Skoro marihuana obniża poziom tyreotropiny to musi podwyższyć poziom tyroksyny poprzez hormonalne sprzężenie zwrotne. Także ta informacja jest sprzeczna, wydaje mi się ona po prostu błędem w druku.
| |

Bardzo atrakcyjne grono; ) z mnóstwem interesujących tematów i interesujących osób. Tematy n...

Fotki

Miejsca grona (0)