-
Natalia Jarmołowicz
Czy ktoś mógłby udzielić mi informacji na temat choroby reino i jej następstw? -
profil w likwidacji
-
profil w likwidacji
Choroba Raynauda to napadowe skurcze małych tętniczek palców rąk. Przyczyna choroby jest nieznana. Jeśli podobne skurcze naczyń krwionośnych mają bezpośredni związek z innymi chorobami, mówi się o objawie Raynauda. Najczęściej występuje u młodych kobiet. Napad choroby Raynauda może być wywołany przez zdenerwowanie albo oziębienie dłoni. Nagły skurcz naczyń krwionośnych prowadzi do zdrętwienia, ochłodzenia i zblednięcia. Po chwili palce stają się sine. Skurcz tętniczek może trwać od kilku minut do kilku godzin. Potem zsiniałe palce stają się cieplejsze, zaczerwienione i mocno pieką. W chorobie Raynauda zmiany zawsze występują symetrycznie na obu dłoniach. Jeśli napady występują często, tętniczki mogą zostać trwale uszkodzone, a to prowadzi do martwicy końców palców. Objawy są bardzo charakterystyczne. Nie występują objawy innej choroby, która mogłaby doprowadzić do skurczu tętnic palców. Chory powinien unikać zimna. Stosuje się też leki rozszerzające naczynia krwionośne. Rokowanie
jest dobre - pod warunkiem, że tętniczki palców nie zostały poważnie uszkodzone
-
Natalia Jarmołowicz
-
-
profil w likwidacji
-
Natalia Jarmołowicz
-
DotiS
Nie,choć przyczyna bielactwa nie jest poznana, nie spotkalam się z info,żeby zauważono związek przyczynowo-skutkowy między tymi chorobami...
Bielactwo to choroba z kręgu zaburzeń przemian aminokwasów (niedobór tyrozynazy),prowadząca do niedoboru melaniny...Nie widzę związku z niedokrwieniem,które ma miejsce w ch.Raynauda... -
Anonim
a tym bielactwo jest raczej dziedziczone i zwykle objawy są efektem uszkodzenia genu. -
Anonim
ja niestety mam tę chorobę :(
ale nie wszystko mi sie zgadza z ww opisami :(
jest zresztą grono o tej chorobie
niezbyt miła dolegliwośc, ale jak mniej więcej stwierdził lekarz orzecznik naczynia krwionośne odrastają więc co sie uszkodzi to odrośnie; )
szkoda że ja nie jestem tak optymistycznie jak on nastawiona, cóż nie wiem skąd on sie tego dowiedział :)
nie mniej jednak troche mi ta choroba zycie utrudnia :(
cos ostanio przebąkiwali o twardzinie, ale jak narazie nie mam jak tego sprawdzić, bo nie wiem jak dostac sie na jakiekolwiek badania czy tez do szpitala :) -
WANDA PAWLIK
Witam
Ja też mam Reynalda ,leczę się w Klinice Dermatologii w Katowicach.Najpierw zaczęłam przyjmować lek
vesel due a teraz Otrex 600.W Klinice leczę się już trzeci rok i czuję się teraz lepiej.
Mam sinienie palców u rąk ale nie tak często jak to było przedtem .Ból też jest łagodniejszy.