Metallica [5642]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • MagdA

no wlasnie . . . ja sie przyznam bez bicia ze jak ja zdobylam to sie na poczatku troche zawiodlam, bo wydawalo mi sie ze to nie bylo to o co mi chodzilo, brzmialo mi to wszystko troche jak Slipknot . . . Lars tylko napieprza na bembnach i w ogole Jamesa nie slychac, lecz po pewnym czasie zaakcepotwalam te plyte =) dobrze ze jest taka jaka jest, m.in. sprawe o tym wyjasnia film SKOM . . .
  • Nekuśna

Jak dla mnie to St.Anger jest komercyjną płytą. Metallica jakoś potrafi zniechęcić swoich obecnych fanów do swoich nowiści -oczywiście nie wszystkich i tylko troszke. Wielu można znaleźć fanów metallica'i ale najstarszych wydań, którzy nieakceptują żadnych jej muzycznych zmian.
    Ja uważam, że dobrze jest jak jest i, że to może powiększyć jeszcze bardziej grono ich fanów -czyli: ci co preferują najstaersze ich wydania, tych co słuchają ich wszystki wydań, tych co wolą najnowszą wersja itd. itp.

Dobrze jest jak jest^^
  • Ewelina

St. Anger jest niepowtarzalną , zajebistą plytą !!!! Ostra , szybka i brzmi jak nigdy do tej pory... a w tym Metallica jest the best , nie powiela sprawdzonych plyt tylko dlatego ze dzieki nim zyskala fanow... Caly czas idą do przodu bez wzgledu na to co mysla o tym jacys "pseudo fani". Chlopaki z Metallici to prawdziwi artysci a St. Anger jest na to kolejnym dowodem!! A jesli ktos byl na Śląskim 31 maja i slyszal At. Anger i Frantic na żywo napewno nie ma watpliwosci ze plyta jest na najwyzszym poziomie. No i jeszcze chyle czola przed teksciorami Jamesa.. sa zajebiscie rewelacyjne..
  • MagdA

taaa.. zgadzam sie z Taba, kazdy moze znalezc cos dla siebie w ich muzyce . . . chyba wlasnie dlatego maja fanow w przedziale wiekowym od 13(x) do 48< lat, bo znam takie osoby, a moze trzeba bylo by sie teraz zastanowic co swiadczy o tym, ze sa tacy rewelacyjni i .. w ogole :P
    glupoty juz gadam, kazdy normalny czlek wie ze sa swietni
    METALLICA RUlezzzzzzz =)
  • Jacek

Ewelinka oczywiście ma rację, zresztą z tego co pamiętam to kupiliśmy sobie płyty tego samego dnia w dniu premiery :P. Płyta jest szybka, ostra, agresywna i wg mnie jest to bardzo udany comeback na scenę muzyczną (a właściwie "aktywną" scene muzyczną gdyż w panteonie sław Metallica ma już dawno swoje miejsce). Stanowczo nie zgadzam się z opinią, że płyta jest nieudana. Płyta jest inna od tych do których się przyzwyczailiśmy, pokochaliśmy, ale przecież nie można szufladkować takiej indywidualności jaką jest Metallica. Apeluje do wszystkich - przesłuchajcie płytę kilkanaście razy - napewno ją pokochacie. A swoją drogą, płyta nie jest komercyjna, bo gdyby tak było to po pierwszym przesłuchaniu nucilibyśmy przynajmniej połowe z kawałków; P - Metallica to nie DJ Bobo, patrzcie na nich przez pryzmat całości a nie przez wąską dziurke twórczości.
  • Ewelina

Świete słowa!!!
  • Ewelina

Nakuśna!!! Komercyjna byla by wtedy gdyby byla powieleniem tych ktore sie juz sprzedaly i osiagnely sukces , a jest zupelnie inna wiec chyba troche mylisz pojecia... Ta plyta jest zaprzeczeniem komercji a potwierdzeniem tego ze Metallica nie tworzy pod publiczke!!!
  • d007

O tak zgadzam się. To napewno NIE jest komercja. Jak jak nikt inny mam awersje to zgniłej komerchy a St Anger jest jak paliwo, napędza te jebane silniki !!!

Ave Metal Forever Amen
    d007
  • MagdA

zgadzam sie z wami ludzie, plyta jest inna to fakt, ale napewno nie jest komercyjna :/
    tak w ogole to racje ma Jacek , bo jak sie kilka razy dobrze przeslucha plyte to od razu sie wie ze to dobry material nad ktorym chlopaki ciezko pracowali! .. przeciez nie bylo im latwo, mieli problemy a jednak wrocili znowu do gry i to w wielkim stylu, yeah!
    nie da sie zyc bez st anger tak jak i bez reszty zajebistych plyt metalliki, to poorostu GIGANICI!!
  • d007

Ja powiem tak: wszytskie płyty Metalliki nie wpadają od razu w ucho. Są cieżkie w odbiorze, bo to jest heavy metal a nie jakaś kasza z polsatu. Tym się trzeba molestować żeby to załapać ale jak już chwyci to nie puszcza do końca tego zajebanego swiata !!!

Ave Metal
    d007
  • Raven

Jeśli o mnie chodzi to St. Anger jes tzdecydowanie najsłabszy z dorobku, nie wiem moze sie przyzwyczaiłem do starej metallici ale naprawde wolałem jak ich muzyka miałą melodie, miała wymiatajace solówki Kirka czy Jamesa i naprawde pozwalały odlecieć...
  • MagdA

Raven . . . bo to jest prawda co napisales, ale poprzednie albumy powstawaly w innych okolicznosciach, teraz moge chyba powiedziec ze metallica przezyla pewnego rodzaju metamorfoze, przeciez znikneli ze sceny uzycznej, bylo im ciezko, itd. ale zrozumieli co jest wazne w zyciu i zabrali sie do pracy!! Powstala wlasnie St. anger . . +) a brzmi wlasnie tak, poniewaz oni musieli ta cala w cos przelac,jak sie w nia wsluchasz tak na dobre to sam zobaczysz, tej plycie trzeba dac szanse, a w gole SKOM wyjasnia wiele spraw na ten temat
    <dark . . deception>
  • Raven

możliwe, nie zmienia to jednak faktu ze pod wzgledem walorów czysto muzycznych i wirtuozyjnych ustępuje wszystkim poprzednim (nawet Kill'em All)
  • Ewelina

to ze ustepuje pod wzgledem walorow muzycznych to stwierdzenie zbyt daleko posuniete... OK! Nie podoba Ci sie!! Taki masz gust! I masz prawo! Ale nie mow o walorach muzycznych!!!! Bo jesli o nie chodzi to nie mozna im nic zarzucic! No a guscik to sprawa indywidualna...
  • Ewelina

te utwory nie moga byc inne!!! Trzeba muzyke traktowac jako calosc!!! Te utwory, cala plyta ma swoj przekaz i jesli sie go rozumie to nie ma zadnej dyskusji dlaczego muzyka jest skomponowana tak a nie inaczej... Przeciez oni nie tylko brzdekaja na gitarach i wala w bebny!!! To tylko czesc ktora tworzy calosc! nie wyobrazam sobie zeby ta plyta mogla brzmiec inaczej! "St Anger" stracil by sens!! Ja kocham Metallice za to jak perfekcyjne laczy wszystkie elementy i tworzy przekaz...
  • MagdA

ja pokochalam St anger tak jak pozostale plyty, i juz stala sie dla mnie wyjatkowa, inna. ale w sumie to Ewelina ma racje, bo metallica powinna byc postrzegana jako calosc, bo sa swietni i najlepsi na swiecie, a swiadczy o tym fakt ze walkuje ich piosenki ze wszystkich albumow, i zadna mi sie nie znudzila, jak to bywa z komercja :]
    fakt faktem, Kill'em all nie jest St anger i z tym moge sie zgodzic, cokolwiek to dla was znaczy, a ja wiem co to znaczy dla mnie. . . =)zdania sa podzielona ja widze, a o gustach sie nie dyskutuje, bo kazdy jest indywidualnoscia, 3majcie sie!!
  • Nekuśna

Są różne zdania co do nowej płyty. Całe szczęście większość jest pozytywna. Niewszyscy muszą akceptować zmiany i lekką odmienność. Są osoby którym się podoba tak jak jest i niechcieli by tego zmieniać. Nie możecie powiedzieć, że St.A. nie jest w jakimś stopniu odmienieniem starszych wydań Metallica'i, a niestety wiele osób zmiane odbiera jako komercje.

Ewelina powiedziała: Komercyjna byla by wtedy gdyby byla powieleniem tych ktore sie juz sprzedaly i osiagnely sukces , a jest zupelnie inna wiec chyba troche mylisz pojecia... Ta plyta jest zaprzeczeniem komercji a potwierdzeniem tego ze Metallica nie tworzy pod publiczke!!!

Nie uważam, że kolejne powielenie starszych albumów przyniosło by większy zysk niż nagranie czegoś nowszego. Nie sądze, żeby ta płyta była zaprzeczeniem komercji. ALE niemówie, że została stworzona DLA komercji.
    Lecz niewiem dlaczego wszyscy boją się tego stwierdzenia: że Metallica mogła by grać dla pieniędzy. Gdyby grali wyłącznie dla idei płacilibyśmy tylko np. za koszt wyprodukowania płyty i było by można legalnie ściągać ich płyty z neta. Lecz oni na tym chcą zarabiać więc są komercyjni. Ale to naprawde nie jest grzech.
  • Raven

Ewelinko pozatym spójz na to z innej strony... ile osób dzis słucha heavy matalu? mówie Ci co raz mniej i coraz mniej słucha klasyki, starych trashowych dźwieków... spójżymy wiec co jes tteraz na tzw "topie" Korny, Linkin parki,Limp Bizkit SOAD, Deftones... czyli bardzo agresywane odmiany tzw NuMetalu i moze to bedzie dla Ciebie zasokczeniem ale to własnie takie kapele zainspirowały Metallice do wydania albumu, też lubie tą kapele, nawet bardzo, wychowałem sie na niej i mam dla nie respect jak do zednej innej ale nie popadajmy w ślepe uwielbienie trzeba mysle zawsze mieć dla wszystkiego krytyczne spojzenie to pozwala osiagnąć nowe punkty widzenia i zastanawiam sie czy przypadkiem nie przeginamy z uzywanie samego słowa "komercja" czy jesli band gra tak jak grał od zawsze (bo wie ze robi to dobrze) nazwiemy komercyjnym? mówie wam Iron Maiden gra Heavy Metal najwyzszego lotu dłuzej niz metallica nie zmieniaja oni swojego stylu grania ciagle są uważani za jednych z najwiekszych monsteróe metalu i nie słyszałem jeszcze zeby ktokolwiek pisał czy mówiłze ich albumy sa komercyjne
  • Raven

aha i zastrzegam ze moje zdanie moze sie niecoi zmienić bo jutro ide na M:SKOM :) Respect people
  • Ewelina

hmm... a ja ide sobie do snu puscic Master...