MISIE czyli Informatyka na SGGW [595]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • KrzysiekW

Dobrydzien,
    chcialbym pewnie wybrac ten fakultet na IIIsem co w temacie, jeno nie wiem jak to z tym jest do konca... Jak prowadzacy do tego podchodzi? Jakie mieliscie przykładowe projekty? Moglibyscie cos tutaj ponadsylac lub na mejla? Z gory dzieki...
  • ja

hmmm chyba niedokladnie sledzisz co dzieje, ze na tym forum... pod tematen fakultety (czy jakos tak) sporo bylo napisane o Traczu...
    koles jest wpozadku! okolo 3 zajec robi krotki wstep o systemach ekspertowych i samym Sphinxie (w tym bedzie trzeba napisac system) a pozniej to tylko konsultacje jesli bedziecie potrzebowali. jesli nie, to tylko w polowie semestru sprawozdanie co zaczeliscie robic, a pozniej tylko koncowe i gotowy projekt. ogolnie duzo napracowac sie nie trzeba
    co do tematow na system... to moze byc tak naprawe wszystko! program ma samodzielnie podjac jakas decyzje na podstawie zaporgamowanej mu wiedzy. najprosciej jest zatem wybrac cos o klasyfikacji (tak mi sie wydaje). czyli dobor czegos. pisalismy o doborze sprzetu sportowego po wprowadzonej charakterystce czlowieka albo jaki to kamyczek po jego opisie. byly tez tematy jaki mam kupic komputer w zaleznosci od jego ceny i przeznaczenia... itd itd...
  • Iwona Misiak

Jarek .... jakie kamyczki ... my mialysmy piekny temat o "makroskopowym rozpoznawaniu mineralow"
  • KrzysiekW

sledze co sie tu dzieje, tylko chcialem jakies konkretniejsze info, niz "Jest Lekko", wolalbym szczerze mówiąć usłyszeć "można się dużo nauczyć", a nie chciałem tamtego tematu zaśmiecać. A w czym projekty realizowaliście?
  • ja

jesli chcesz sie czegos nauczyc to wez ambitniejszy temat, zrob ladny interface itp :]
    rozumiem ze pytanie tyczy sie srodowiska, o czym juz pisalismy kilkukrotnie...
    system piszesz w Sphinx'ie. To polski wynalazek firmy ITech albo jakos tak. Sphinx sluzy do tworzenia nie tylko systemow eksperckich, ale i np sieci neutronowych i ogolne realizowania jakichs tam madrych rzeczy zwiazanych z AI.
    korzystamy przy towrzeniu systemu tylko z jednej czesci Sphinxa, z tzw PCSchella. uzywa sie w nim dosc prymitywnego jezyka, ktory nie nastarcza raczej problemow.
    na system skladaja sie zaprogramowane baza wiedzy oraz reguły wnoskowania. trzecim elementem jest interface, do budowy ktorego podobno mozna uzyc innych jezykow programowania... nam sie to jenak nie udalo...
    a czy mozna sie duzo nauczyc... chyba mozna, ale pamietaj ze ten fakultet to praca własna - projekt!
  • ?

co do interfejsu to probowali zrobic w c++ ale byl problem z bibliotekami pcshellowskimi, a dokladniej ich brakiem:]

PS jezeli chcesz sie pobawic sphinx'em (v4)to wrzucam do materiaow na pancake http://misiowo.prv.pl/systemy_ekspe...
  • KrzysiekW

wielkie dzieki :D
  • ♪ ----Mi---- ♪

hahah mi mielismy tematy podane z gory przez p. Tracza.... dotyczace lesnictwa. Tym sposobem kazdy zdobyl wiedze z dwoch przedmiotow: SE i lenictwa... Palowanie lasu, siedliska reniferow itp. nie jest nam obce :P No i trzeba bylo odbyc wycieczke do biblioteki narodowej i innych...
  • ja

tak sie glosno zrobilo o rozdawaniu materialow, ze az tez sie przyznam... wlasnie znalazlem wydrukowane instrukcje do PC Shella.
    jak ktos bedzie zainteresowany niech sie zglosi w pazdzierniku, bo ja na pewno zapomne :]
| |

Grono dla ludzi studiujących, bądź tych, którzy studiowali, na SGGW na kierunku Informatyki i Ek...

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)