-
Marciu®™
hej, waham sie nad mismapem. W zwiazku z tym mam pare pytan:
1. interesuje mnie biotech, ew. biologia jako podstawowy. Duzo pkt z matury trzeba miec zeby sie na takowy dostac?
2. nienawidze matematyki i jakiegokolwiek rodzaju fizyki. Dlatego jedyny 2. kierunek jaki mi przychodzi do glowy to psychologia. (no chyba ze mozna w ramach mismapu robic 2 kierunki z wydzialu biologii?)Duzo musze miec pkt zeby na taki 2. kierunek w ramach mismapu sie zalapac?
3. bardzo zalezy mi na tym zeby skonczyc studia w 2012 roku(tzn kierunek podst- biotech albo biologie). Czy to jest wykonalne, duzo trzeba sie naharowac?
Gdybyscie byli tak mili i odpowiedzieli na te pare pytan bylbym bardzo wdzieczny;) -
anna
od siebie moge napisać że nie możesz robić na raz biol i biotech, musi to byc coś z innego wydziału (aczkolwiek można robić gospodarke przestrzenna i geografie).
po drugie próg ogólny na mismap oscylował w okolicach trochę ponad 80/80 z dwóch przedmiotów, na psychologii jako podstawowym jest niby limit miejsc ale nie jest zapełniany, ergo- dostając się na mismap dostajesz się na psych jeśli chcesz. Na geologii i chemii nie ma limitu miejsc, więc jest podobnie. Pisałeś na gronie biologii coś o biochemii chyba? dużo osób łączy biologię/biotechnologię i chemię i to bardzo sensowny pomysł.
co do drugiego kierunku to wybierasz go dowolnie (albo prawie dowolnie) z wydzialów partycypujących w kolegium mismap, w gruncie rzeczy jesli jesteś zdeterminowany robić dwa konkretne kierunki nie ma większego znaczenia który jest pierwszy.
minima dla mismapu na biol/biotech są znacznie zmiejszone w stosunku do normalnych studiów, ale musisz wyrobić 6ECTSów na 2. kierunku- w przypadku psych gdzie wykłady są za 5ECTSów to żadna filozofia.
skończyć studia w 2012, mówisz o mgr?
-
Marciu®™
tak, o mgr. W zasadzie to chodzi o to ze chce sie zajmowac biochemia i jakbym teraz poszedl normalnie na biotech czy biologie to skonczylbym w 2013, a bardzo zalezy mi na tym zeby skonczyc wlasnie o rok wczesniej, w 2012 roku. I wiem, ze wlasciwie tylko na mismapie mialbym taka mozliwosc...2. kierunek jest mi obojetny i mi na nim nie zalezy... chemia w zasadzie moglaby byc ale nie chce tam robic przedmiotow takich jak matematyka fizyka kwanty i spektro bo one sa albo wiaza sie z przedmiotami ktorych NIENAWIDZE!!
to daloby rade jakby sie zaczelo od pazdziernika zrobic biotech albo biologie w 4 lata(tzn w 2012 roku)? -
Anonim
-
-
Panna Giz.
Cóż, zajmowanie się bichemią nienawidząc fizyki, metod chemicznych (spektro!) i takich tam spraw, brzmi mi trochę herezją. Oczywiście zrobienie dyplomu w 4 lata jest teoretycznie możliwe, ale nie daje Ci nikt gwarancji, że Ci się realnie również. pamiętaj, że teraz mamy system dwustopniowy a więc musisz najpierw obronić licencjat, a potem dopiero rozpoczynasz etap magisterski. A na biotechu/biologii pracy nie pisze się od ręki mając natchnienie z niebiosow (jak na matmie; -D) tylko trzeba odsiedzieć swoje w labie, przygotowywując swój projekt. -
Magda
Jeżeli zależy Ci naprawdę, to mgr w 4 lata zrobisz,
ponoć byli tacy którzy robili 2 mgr (z dwóch różnych kierunków) wciągu 3 lat
prawda jest taka że na licencjackie trzeba poświęcić conajmnijej 2 lata, dalej jeszcze moja praktyka nie sięga
co do biochemii to przekleństwo większości studentów studiujących na wydziale biologii, moje też (zdecydowanie nie jest to przedmiot który łatwo zaliczyć) -
Marciu®™
>Micħaś przez h kreślone napisał
>Nie no ja nie wiem jak można nie kochać Chemii
>kwantowej...
wyobraz sobie ze wiem jak ona wyglada i nie palam do niej miloscia :/ze spektroskopia jest tak samo...dlatego chemia jako 2. kierunek definitywnie raczej odpada. Ale przeciez zdaje sobie sprawe ze w biochemii stosuje sie rozne metody w tym spektroskopowe(no dajmy na to bardzo czesto NMR) tylko ze jak uzywam tych metod to przeciez moge sobie o nich poczytac w ksiazce, po co od razu musze sie ich uczyc? Jak sie przeczyta i cos tam sie juz umie to chyba potem sie to stosuje, prawda?;)
-
Szczęściarz
A z ciekawości... :)
Czemu chcesz skończyć studia przed 2012? Czyżby magia grudnia 2012? :D
A co studiowania dwóch kierunków na tym samym wydziale. Nie jest tak że wydział biol jest zły i nie mozna tam studiować np biol i biotech. Chodzi o to że w pierwszych latach duża część przedmiotów sie pokrywa, a na MISMaPie to nie oto chodzi.
Co do progów na MISMaP. Jak ktoś już zauważył oscylowały w zeszłym roku koło 80% z obu przedmiotów. W tym roku obstawiam że bedzie podobnie lub nawet próg ten będzie nieco niższy (niż demograficzny) -
Marciu®™
nie, po prostu jakbym poszedl normalnie na dajmy na to biologie czy biotech to skonczylbym w 2013 roku. A chce w 2012 bo i tak juz mam maly poslizg(no coz, to bedzie juz moj 3. kierunek, 2 poprzednie- okazalo sie ze to nie to....) -
Magda
>Marciu napisał
>nie, po prostu jakbym poszedl normalnie na dajmy na to
>biologie czy biotech to skonczylbym w 2013 roku. A chce w
>2012 bo i tak juz mam maly poslizg(no coz, to bedzie juz moj
>3. kierunek, 2 poprzednie- okazalo sie ze to nie to....)
dałabym sobie rękę uciąć że chodziliśmy razem do podstwówki i widziałam Cię kiedyś na chemii na UW nieprawdaż? -
Szczęściarz
-
Magda
-
Marciu®™
>Madzix napisała:
>dałabym sobie rękę uciąć że chodziliśmy razem do
>podstwówki i widziałam Cię kiedyś na chemii na UW
>nieprawdaż?
true, chodzilismy do tej samej podstawowki. Ale siedzialem cicho mimo ze tez Cie poznalem:P na chemii moglas mnie widziec bo tam studiowalem. Nie lubie tego wydzialu:/
-
Marciu®™
dlatego tez nie chce go brac jako ew. 2. kierunek na mismapie o ile sie w ogole na mismap dostane;] -
Anonim
Hej, szukam osob ktore studiuja badz studiowali geologie na MISMap, chodzi mi glowie jaka sa progri procentowe z matury, i ogolnie jak wygladaja mniej wiecej studia, bede wdzieczna za odpowiedz....:) -
anna
>Sophie Crowley napisała:
>Hej, szukam osob ktore studiuja badz studiowali geologie na
>MISMap, chodzi mi glowie jaka sa progri procentowe z matury,
>i ogolnie jak wygladaja mniej wiecej studia, bede wdzieczna
>za odpowiedz....:)
na geologie nie ma limitu miejsc, wystarczy dostac sie na mismap, wiec troche ponad 80/80 z dwóch przedmiotow wystrczy i przyjama Cie z otwartymi rekoma. -
Kostka
tak jak już koleżanka powiedziała - na geologię nie ma limitów, przyjmują każdego... a i tak na 5 latach jest nas ok 15; )
jak wyglądają studia?? tak jak sobie zaplanujesz :) Nie ukrywam że zajęć jest sporo i to dość czasochłonnych. Na I roku masz w sumie najmniej przedmiotów, zwłaszcza gdy bierze się pod uwagę minimum mismapu. Natomiast trzeba uważać, bo są przedmioty których nie ma w minimum, a niestety bez nich ani rusz... w ogóle na geologii jest taki psikus że wszystkie przedmioty się ściśle ze sobą wiążą. Teoretycznie nie trzeba czegoś robić, ale potem to się trochę odbija. Rozmawiałam ostatnio z osobą z III roku mismapu, geologii i na sam
początek zostałam zapytana czy robię sedymenty i tektonikę. Przedmiotów tych właśnie nie ma w minimum, no ale bez nich w geologii to ani rusz.... no chyba że z góry zakładasz inżynierską na specjalizacji...
Jest trochę rysowania, które niestety zajmuje sporo czasu... z resztą jak cała geologia; ) No i niestety, punktacja ECTS jest beznadziejna :/ Ale ogółem kierunek sam w sobie jest super. Jak to mawiają - geologię albo się kocha albo z niej rezygnuje; ]
Acha, no i trzeba się liczyć z tym że część wakacji zajmują praktyki terenowe, gdzie odkrywamy prawdziwą geologię. No i zawsze jest możliwość zorganizowania jakiegoś wyjazdu, żeby samemu pogrzebać, poszukać czegoś ciekawego.
to tak w bardzo ogólnym skrócie, jeśli będziesz chciała wiedzieć coś więcej to pisz śmiało, tu albo na priva. Geologia jest moim podstawowym kierunkiem, no i obecnie robię wszystkie przedmioty z II roku. W każdym razie chętnie pomogę :)
no i cieszę się że w końcu ktoś zainteresował się tą piękną dziedziną -
Anonim
Dzieki za odpowiedzi....:) popieram geologia piekna dziedzina, choc bardziej pasjonuja mnie wulkany...:D, jesli bede miala jeszcze pytania to bede pisac.... -
Anonim
a Tak w ogóle to czym się różni kierunek podstawowy od drugiego?
Bo z tego co zdążyłem się zorientować to nie ma wyszczególnienia minimum programowego dla kierunku podstawowego i tego drugiego.
Różnica polega na tym, ze podstawowy to ten który trzeba bez wykrętów zakończyć magistrem a ten drugi można olać?? Czy o co tutaj chodzi? :|
Widziałem, że są jakieś limit jeśli chodzi o przyjęcia na główny kierunek... Ten limit dotyczy też przyjęć na drugi kierunek czy on jest już bez limitów miejsc? -
Marciu®™