-
Anonim
Duet jak wiadomo barwny. Żeby nie przedłużac:
1. Po smierci Maklakiewicza Himilsbach miał go codziennie odwiedzac z wódką, i codziennie tez żona Maklakiewicza musiała mu przypominac, iz pan Zdzisław nie zyje, i z panem Jankiem nie ma możliwości się napi.
2. Himilsbach zamknięty został przez żonę w domu, żeby przestał pi. Na szczęscie pomysłowi koledzy podrzucili mu do pokoju rurke na której końcu znajdowała się flaszka.
3. Wydarzenie w SPATIF-ie, gdzie na odezwę Himilsbacha o inteligencji Haloubek odpowiedział twierdząco jest autentyczne, nie ma co sie na ten temat rozwleka, w końcu tio nie mit.
4. A nqa koniec najlep[sze. Maklak miał otrzymac angaż w Hollywood. Jedyny warunek: znajomoś angielskeigo. Pono w rozmowie ze swoim przyjacielem (wiadomo którym) powiedział: W sumie to żaden problem, języka to ja sie moge nauczy. Ale co jak mi sie tam nie spodoba? No zostanę jak ta dupa z tym angielskim. -
Baś
no a przede wszystkim data urodzin himilsbacha zanotowana w jego akcie urodzenia to 31 listopada 1931 -
Meff Fawson
Wobec "lepszego towarzystwa" Janek lubił rżnąć głupola i chamidło: jakaś damula wypytuje go wścibsko o gusta teatralne.
- No więc, niestety nie uczęszczam do budynków teatralnych.
- Dlaczego przedkłada pan teatr telewizyjny nad instytucjonalny?
- No więc - jeśli mam być szczery - to przed telewizorem mogę siedzieć w slipach.
- A czy wyżej pan stawia swoją twórczość literacką, czy kamieniarską?
- Kamieniarską.
- Czy mógłby pan wytłumaczyć naszym czytelnikom - dlaczego?
- Myślę, że dlatego, że moim dziełem granitowym nikt sobie dupy nie podetrze...
-
Glaca
Z zaslyszanych :
1 U schyłku życia Himilsbach poszedl do znajomego lekarza ten go przebadal i powiedzial ze musi ograniczyc picie, najwyzej 3 setki na dzien po tygodniu spotyka w Spatifie pijanego w sztok Himilsbacha zaczyna na niego krzyczec ze tak nie moze za ma sie go sluchac itp.
A aktor delikatnie unoszac glowe odpowiedzial :
A co ty myslisz ze ja tylko u ciebie sie lecze ?
2 Himilsbach i Maklakiewicz trafili kiedys bedac w trasie do jakiegos motelu... patrza po pokoju 2 lozka 2 krzesla stol i umywalka , nagle H pyta sie do M :
-Szczamy do umywalki czy zachowujemy kulture
3. Himilsbach bedac w Krakowie dostal aniola stroza z tv ktory mial pilnowac aby ten za duzo nie pil . Himilsbach zaraz po zapoznaniu sie z tym czlowiekiem zaproponowal mu wodke w knajpie ten nie potrafiac odmowic poszedl z mysla ze bedzie pil wiecej dzieki temu wykona swe zadanie po wypiciu litra wodki przez obu panow aniol stroz spadl z krzesla, Himilsbach odprowadzil go do pokoju a sam poszed dalej w tany. Nastepnego dnia Himilsbach wyslal list do TV ze jak nastepnym razem bedzie w Krakowie to prosi o kogos z mocniejsza glowa -
-
domesticated dog
zasłyszane: chrystus stojący przed bazyliką św. krzyża na krakowskim przedmieściu ma wskazywać palcem okna mieszkania, w którym swego czasu przebywał maklakiewicz. -
Magda
O tym chrystusie nie słyszałam...
1. Mój personal number one: Po ostrym piciu Himilsbach zaległ w jakiejś kałuży na Marszałkowskiej. Obok przechodzi mamusia z synkiem i mówi tak:
- Jak się nie będziesz uczył, to skończysz jak ten pan.
Na co synek, wyjątkowo oburzony odpowiada:
- Ależ mamo, to jest nasz wspaniały aktor i literat, Jan Himilsbach.
Obudzony hałasem Himilsbach miał na to jedną odpowiedź.
- I co, kurwa, głupio ci?
2. Drugi, chyba najbardziej znany to ten o staruszce, która zwróciła Himilsbachowi uwagę o piciu alkoholu na ulicy i sianiu zgorszenia.
- Babciu - powiada Jasiu - pani nie wie o co chodzi, ja do organizmu wprowadzam bajkowy nastrój.
No i żeby nie zapomnieć o odpowiedzi na szerzenie zamętu we własnej biografii 'Co ja mam, kurwa, całe życie jedno i to samo opowiadać?" -
FAT
-
Anonim
>bart napisał
>zasłyszane: chrystus stojący przed bazyliką św. krzyża
>na krakowskim przedmieściu ma wskazywać palcem okna
>mieszkania, w którym swego czasu przebywał maklakiewicz.
o tym pisał Jausz Głowacki w swojej autobiograficznej książce "Z Głowy" -
Malajna.
>Baś napisała:
>no a przede wszystkim data urodzin himilsbacha zanotowana w
>jego akcie urodzenia to 31 listopada 1931
Tatuś z radości, ze ma synka popił sporo całkiem. Niezbyt rozgarnięta Pani w urzedzie na pytanie o date urodzin dziecka otrzymała takową odpowiedz i wpisała w dokument niewiele mysląc właśnie 31.XII. -
rusty spoon
>1. Mój personal number one: Po ostrym piciu Himilsbach
>zaległ w jakiejś kałuży na Marszałkowskiej. Obok
>przechodzi mamusia z synkiem i mówi tak:
>- Jak się nie będziesz uczył, to skończysz jak ten pan.
>Na co synek, wyjątkowo oburzony odpowiada:
>- Ależ mamo, to jest nasz wspaniały aktor i literat, Jan
>Himilsbach.
>Obudzony hałasem Himilsbach miał na to jedną odpowiedź.
>- I co, kurwa, głupio ci?
>
O, a ja tą samą anegdotę słyszałam w Moskwie o Wysockim :)
-
Kuba
Ja tam słyszałem "Himilsbach i Maklak" tylko w piosence Molesty, może ktoś przybliżyć kim oni mniej więcej byli? -
PioTTr
O matko i córko.
Co ten internet i telewizja robi dzisiaj z mózgów młodym ludziom...
Podpowiedź 1: Użyj wikipedii.
Podopwiedź 2: Użyj google. -
. .
Jeśli chodzi o Jezusa z Krakowskiego Przedmieścia to dokładnie wskazuje okno mieszkania Makarewicza albo Andrejewa - już nie pamiętam dokładnie którego(oboje karniści, Andrejew ciekawa i tragiczna postać). Oczywiście można przypuszczać, że wskazywał też sklep monopolowy, który znajdował się na parterze:D