Mitologia Miejska - Urban Legends [4493]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Nie sądzę, ale faktem jest, że w rachunkach rozliczno dużo za dużo materiałów budowlanych niż mogłaby pomieścić cytadela. Ilości się do tego stopnia nie zgadzają, że nie można te wytłumaczyć daczą budowaną dla jakiegoś oficera. Ale cegły poszły zapewne na chodniki minerskie i tunele pod tym parkiem co koło Cytadeli jest (tunele tam są, nauczycielka w moim liceum opowiadała, że kiedyś ją tam na wycieczkę wzięli).
  • Anonim

>Lesio napisał
    >centra
    >dowodzenia w liceach. Czego ludzie nie wymysla, zeby miec
    >swoje piec minut slawy...

"Mondre to bylo?"

Myslisz, ze chcialoby mi sie smarowac dlugasnego posta na gronie, zeby wciskac ludziom jakies bajki?
  • Inspektor Gadget

dj tapir: w centrum dowodzenia pod szkola nie wierze i nie uwierze dopoki nie zobacze foty albo sam tam nie wejde... mapy i oficerowie w mundurach... daj spokoj...

odnosnie korytarzy obok cytadeli... sa ale sa zalane teraz... w cytadeli jest dowodztwo wojsk ladowych...
  • Anonim

Nazywaj to jak chcesz. Mapy byly, zolnierze byli.

Niedawno przez pewien czas pracowalem w wojsku, ale jakos nie przyszlo mi do glowy, zeby podpytac, nie pamietalem o tym. Ale pewnie i tak bym nie mogl teraz wykorzystac tych informacji, jesli bym je zdobyl, bo zapewne specjalnie jawne nie sa.

Zreszta nie rozumiem, co Cie dziwi. Jesli pod szkola jest regularny schron, na 90% przeznaczony dla Urzedu Wojewodzkiego, to co zaskakujacego w tym, ze jest tam takze jakies pomieszczenie dla "obslugi" tegoz? I ze nikt sie specjalnie nie afiszuje z nim? Jestes w stanie wymienic mi wszystkie funkcjonujace warszawskie schrony i niejawne centra lacznosci, sztaby itd.?

A wnetrze Cytadeli rozczarowuje. Spacerowalem nieraz dookola i bylem ciekaw, jakie "cuda" skrywa Dowodztwo. Kiedy mialem okazje tam byc (fajne wrazenie robi tunel wjazdowy oraz "klimatyczna" recepcja), okazalo sie, ze w sumie to zadna rewelacja. Troche starych budynkow, ale glownie "nowe" (tzn. z lat 60., 70.) pietrowe pawilony, pordzewiale plotki, ogolnie takie to wszystko w stanie "ogolnowojskowego zapuszczenia". Spodziewalem sie nie wiadomo jakich cudow; ] a tam zwykla, raczej brzydka, jednostka...
  • Anonim

co do piwnic pod pałacem-jest wejście w pałacu młodzieży, przy muzeum paleontologicznym. Pałac ma tam kilka warsztatów i magazynów,więc zdażyło mi się przespacerować tamtędy,choć na bardzo krótkim odcinku-tylko raz,czy dwa udało się wyskoczyć na chwilę,paredziesiąt metrów dalej. Ale bez rewelacji-ukrytych klatek schodowych,nieoświetlonych,zal anych tuneli nie stwierdziłem-możliwe,że są dalej,nie wiem.
    Podobno na zdjęciach z budowy pałacu widać tunel prowadzący do pałacowej bocznicy.

Natomiast znajoma pracująca w KGP twierdzi,że są połączeni tunelem z dworcem centralnym i okęciem.
  • Inspektor Gadget

tapir: nie mowie ze to jest niezuwane miejsce... ale nie centrum dowodzenia... moze tam ktos jest ale watpie aby to bylo 1) wojsko 2) cos waznego...

ta szkola nalezy do serii szkol zwanych tysiaclatkami i pod kazda taka szkola jest schron...

w cytaledi jest rzeczywiscie bez rewelacji... to po prostu DWL a nie tajemny poligon strefy 51 :P... jednak ciezko sie tam dostac...
  • Anonim

>Inspektor Gadget napisał
    >tapir: nie mowie ze to jest niezuwane miejsce... ale nie
    >centrum dowodzenia...

Wiadomo przeciez, ze to nazwa umowna. Cokolwiek. Sa mapy, sa lampy, sa panowie w mundurach, jak to nazwiesz, to Twoja sprawa; ] Ja uzylem takiego okreslenia, a co to naprawde jest, jeden Stalin wie.

> moze tam ktos jest ale watpie aby to
    >bylo 1) wojsko

No sa tylko 2 mozliwosci - wojsko albo obrona cywilna. Przy czym panowie owi wygladali ewidentnie na zolnierzy; ]

> 2) cos waznego...

;)

Bo - jak juz pisalem - z pewnoscia jestes w stanie wskazac rozmieszczenie i znaczenie wszystkich schronow i bunkrow w stolicy, zwlaszcza tych niejawnych?; )

>ta szkola nalezy do serii szkol zwanych tysiaclatkami i pod
    >kazda taka szkola jest schron...

A ta - zupelnym przypadkiem - jako pierwsza tysiaclatka znajduje sie w linii prostej 30 metrow od Urzedu Wojewodzkiego. I 100 metrow od Domu Przyjazni Polsko-Radzieckiej.

>w cytaledi jest rzeczywiscie bez rewelacji... to po prostu
    >DWL a nie tajemny poligon strefy 51 :P... jednak ciezko sie
    >tam dostac...

Oj tam ciezko, wystarczy wojskowa przepustka i samochod generala :)
  • Inspektor Gadget

ehhh... jak sie wku*wie to tam wejde i sprawdze... moim zdaniem nie ma celu robic jakikolwiek punktow wojskowych pod szkolami w srodku warszawy... tym bardziej teraz gdy wojsko nie ma kasy... nie mowie ze tam nikogo nie bylo... ale powiedz mi lepiej jakie mundury mieli ci 'zolnierze'? US?
  • Anonim

Bulgarskiej Armii Carskiej; P
| |

Legenda Miejska - Mitologia Miejska (ang. Urban Legend) - z pozoru prawdziwa informacja rozpowszechn...

Fotki

Miejsca grona (1)