-
Cezarion
Witam!
Słuchając po raz kolejny utworu "Czarna Mańka" w wykonaniu Stanisława Grzesiuka, zaciekawiła mnie nieco ta postać. Pierwsze co zrobiłem, to w googlach wpisałem owe imię? pseudonim? ale niestety, większość tego co znalazłem, to informacje o spektaklu oraz jakieś szczątkowe informacje.
Czy ktoś z Was wie coś więcej na temat Czarnej Mańki? Albo przynajmniej wie, gdzie można by znaleźć coś o niej?
Pozdrawiam. -
DELUR
w utworze Eldo - Ferajny tez jest o tym fragment
"czarna mańka, ksiezyc frajer,
jadziem na Bielany" -
Cezarion
No tak, piosenka "Mańka z Towarowej" Kapeli Czerniakowskiej też mówi o niej; ) U Grzesiuka też mamy 'Pół Woli się w niej kochało i niejeden nóż się o nią zakrwawił' a na stronach dotyczących spektaklu, było napisane, że była z Pragi.
A może to jakaś prapraprababka Czarnego Romana? :P -
Anonim
-
-
Anonim
a dla kogoś, kto nie lubi musicali, może masz jakieś ciekawe informacje? -
Anonim
dama dla towarzystwa z pragi.
ale naprawdę warto się przejść na lubelską; ) -
Natalia Pawelec
Była to kobitka, która za czasów Mieszka II i Kazimierza Odnowiciela torturowała zdrajców i takich tam podobnych.. Wiem tylko, że jej ulubioną torturą było przykładanie jedengo końca rury ciała, z drugiej strony wpuszczala szczura i zamykała.. szczur był w pułapce. po tym ona grzała tą rurę i szczur wgryzał się w ciało żeby wyjść.. :) poza tym wlewanie rozgrzanego ołowiu go gardła, obcinanie członków. jak miała dobry humor, zaczynała od głowy. Wiem jeszcze, że źle skończyła, bo zakochała się w jakimś tam wielkim (wysoko sytuowanym) mężczyźnie, a on ją wydał i ona została pocięta. :) to tyle co pamiętam z lekcji historii.. pozdrawiam