-
**ByleNieOn**
-
Anonim
początek lat 90 dokładniej.
Polecam książkę "Antropologia Codziennośći" Rocha Sulimy - opisuje tam, między innymi, jak legenda Tkaczuka powstała i jest to chyba najwarygodniejsza relacja jaką spotkałem - dzieci prof. Sulimy do Tkaczukowej szkoły chodziły.
Józef Tkaczuk jest (był?) woźnym w jednej z podstawówek na Saskiej Kępie. Jako człowiek niezwykle sumiennie wykonujący swoje obowiązki, zwolennik twardych metod wychowawczych i mruk był nielubiany przez uczniów, którzy zaczęli na murach szkoły pisać "Tkaczuk grasuje" "Uwaga na Tkaczuka", co później skróciło się do zwykłego "Józef Tkaczuk". -
Anonim
I teraz Józef Tkaczuk jest wszędzie, dzięki licznym podpisywaczom zna go cały świat... -
Czcibor
Słyszałem legendę że jak zorientował się że wszedzie jego nazwisko widnieje to się tak zestresował że miał zawał. Przynajmniej moja polonistka w podstawówce tak mówiła. (chodziłem do sąsiedniej podstawówki na Saskiej Kępie) -
-
Inspektor Gadget
no slyszalem o tym... caly czas ktos mowi o dziwnych miejscach w ktorych jest napisane wlasnie jozef tkaczuk... -
olimpijczyk
ja kiedyś słyszałem że wielki napis Józef Tkaczuk istniał gdzieś w okolicach Wielkiego Kanionu obok równie dużego Łódzki Klub Sportowy ( Polacy są wszędzie )
ale rzeczywiście od wielu lat już sie tego napisu nie spotyka to oznacza chyba wymarcie legendy -
Mr.D
ej, a ja wszędzie widziałem napisy o Marcinie Mazurze
podstawówka nr 53. granica Bielan i Żoliborza
ktoś cos wie o marcinie mazurze? -
Idril
>Chemical Brother- DRA23L/ NSB napisał
>ej, a ja wszędzie widziałem napisy o Marcinie
>Mazurze
>podstawówka nr 53. granica Bielan i Żoliborza
>ktoś cos wie o marcinie mazurze?
Tak, tez te napisy widzialem. Wyglada na lokalna odmiane/podrobe/probe wykreowania nowego nazwiska na miare Jozefa Tkaczuka. Rownie dobrze ktos mogl czlowieka nie lubic i postanowil go uczcic inaczej; ).
Zgrabnie podsumowuje cale zamieszanie kolejny napis, ktory pojawil sie obok jednego z nich - "Mazur, a kto ciebie tak promuje?"
Co do Tkaczuka - napisy i cala moda skonczyla sie gdzies tak ok. '98 roku, kiedy na billboardzie przy technikum samochodowym na Jana Pawla II pojawil sie napis "Jozef Tkaczuk nie zyje". Od tego momentu jakby nastala cisza. -
zu
NOOO, nie do końca - w Bieszczadach, np. w okolicach Wetliny jeszcze w połowie 90-tych było zatrzęsienie "tkaczukologilczne" (Tkaczuk wita w Wetlinie, karczma u Tkaczuka, w schronisku na caryńskiej wyryte napisy na każdej wiacie...)
dało by się tego Tkaczuka odszukać....? zywie człek jescy? -
Inspektor Gadget
chyba nie doczytalas dobrze :P... polowa lat 90-tych jest chyba przed rokiem '98... a to w '98 pojawil sie napis o smierci tkaczuka... mysle ze jakbys poszla do szkoly w ktorej byl woznym to moglabys uzyskac jakies informacje... -
zu
no to istonie nie doczytałam :d i co? do żadnej szkoły nie poleze, bo aż tak mi się nie chce a dziennikarką juz się nie param - niech młode pokolenie biega i ew. zrelacjonuuuujeeee... -
Sweet One'ah
Józef Tkaczuk był takim bohaterem społecznym jak obecnie Chuck Norris :-) Chyba czas przywrócić modę na Tkaczuka, może uda mu się pokonać Strażnika Teksasu??? -
Anonim
ah...jeśli kogos to interesuje-szkołą w której Tkaczuk był woźnym to 15 przy Angorskiej (Saska Kępa).W 1992 przeszedł na emeryturę. -
Anonim
a ja ostatnio w grudniu będąc na nartach na Chopoku w Jasnej zoczyłam w kolejce gondolowej podpis tkaczuka, i to w słowackiej wersji... -
Stay young!
osobiscie widzialem wyryte "Jozef Tkaczuk" na piramidzie w Gizie... :) -
zooom
-
Anonim
-
Mo
myślę, że Tkaczuk już jest (był) popularniejszy niż Chuck Norris...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jó... -
AniaŻ
-
El comendante Semp
Pamięm Józefa Tkaczuka i pamiętam też Marcina Mazura!
Nie jestem pewien ale ten pierwszy stał się chyba w pewnym momencie jakimś hasłem reklamowym na billboardach "Gdzie jest Józef Tkaczuk?".
A ten drugi byl chyba rozpisany przy wejściu do 53.