Młodzi artyści [933]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

a więc który?
  • nu

:) Picasso (choc to oklepane), Barnett Newman (za odwage), i...i...Tapies? hmmm.... Z Polski: Piotr Smolnicki (grafik taki.)
  • Pęczak

Witkacy!! Tamara Łempicka, Alberto Giacometti, Van Gogh oczywiście:)
  • Anonim

Uwielbiam Vincenta van Gogha za jego naiwność ( w dobrym znaczeniu tego słowa).
    Kocham Michelangelo Merisi da Caravaggio za to że wiec co to światło w najszerszym znaczeniu, po prostu nie ma co gadać super arcior. I Leonardo da Vinci co za facet, super, nie tylko artysta, ale i odkrywca! To magiczna trójka według mnie!
  • Mag K

Nie wiem czy poważany jest słowem na miejscu. W każdym razie odpowiedzi na to nie wskazują. Bo np. czy Van Gogh naprawdę jest poważany? Czy tylko doceniany? Prezcież traktowany był przez Akademików jako beztalencie, zamknięty w szpitalu psychiatrycznym. Posdobnie z Picasso, zwłaszcza na początku jego twórczości.
    Ale jeśli chodzi o Caravaggio czy da Vinci tu muszę przyznać rację. To artyści poważani :)

Z moich docenionych ukochanych to Lautrec. Z poważanych Erik Spiekermann.
  • Grono.Net

LEONARDO!!! TO GENIUSZ:)))))
  • Anonim

Mag, ja myśle podobnie :) Jako artyste doceniam bardzo Caspara Davida Friedricha, mało znany i podobnie jak van Gogh miał problemy z głową...ale jego obrazy są naprawde pełne wrazliwości i cierpienia, a to wielka cecha, potrafic przedstawić swoje uczucia, nie kazdy to umie... natomiast powazani przeze mnie są Leonardo i Rafael.
  • Anonim

pisząc "nas" miałam na mysli gronowiczów
  • Anonim

Ale tu sie sami gronowiczowie wypowiadają.... nie bardzo rozumiem...
  • Anonim

nom chyba tak, bo trzeba należeć do grona, żeby można było udzielić jakiego kolwiek komentu, a poza tym trudno jest wyrazać opinnie za inną osobę...
  • . laudanum przed świtem .

David Lynch, Jim Morrison i Andy Warhol czyli o tym jak znaleziono na zagubionej autostradzie szamana z zupka campbella, ktora jadla Marylin Monroe :/
  • Anonim

Ja osobiście najbardziej cenie twórczość Malczewskiego a szczególnie jego autoportrety, których jest dość sporo np. "Autoportret z paletą", "Autoportret w białym stroju" i "Autoportret w zbroi". Na wszystkich tych obrazach Malczewski stoi wyprostowany, dumy i powazny, ale tak na prawde na jego twarzy można dostrzec nutkę ironicznego uśmieszku....................
  • emi

hihi
    przezcytajcie sobie
    "bardzo prywtne życieartystów" Nigela Cawthorne...

i dopiero podadajmy o jakims szzacunku

co do mnie
    gauguin i stanisławski za kolor
    i frida za całoksztaut, życie i wogole za postac jaką była....
    (a propo's szkukam dobrej biografi i w miare autentycznej, a czytałam juz taką dostepną w empiku, pomaranczowo-czerwona okładka, tak jakby wywiad z siostrą.... to fikcja troche jest!!)
  • Anonim

abdy warhol
  • Anonim

tylko i wyłącznie Jackson Pollock
  • Anonim

monet
    vedder
  • Anonim

A ja popełniłam zbrodnie...
    Zapomniałam o moim kochanym Gustawvie Klimt!!!
    Jak ja tak mogłam?
  • . laudanum przed świtem .

Giger robi ciekawe rzeczy. ale tak z innej beczki niezmiernie cenie sobie tworczosc grupy Pink Floyd, gdyby nie oni, nie bylo by piekna takiej muzyki (mam tu na mysli oczywiscie rock progresywny) :)
  • Lewis

Oj... trudne pytanie... :)
    Za teksty Jim'a Morrisona i Juliana Tuwima.
    Za "liryzm" Marqueza i Cortazara.
    Za "życie" Stachurę i Riedla.
    Za humor Rolanda Topora.
    Za wielkość Ryszarda Wagnera.
    Za światło Moneta.
    Za pokazanie mi że geniuszami muzyki byli zarówno Bach jak i Hendrix - pana Andrzeja Trębackiego.

Za to że pokazał innym co ma w sercu i głowie - każdego artystę.
  • Anonim

1.Cezanne
    2.Ślewiński
    3.Pankiewicz
    4.Fragonard

A jeśli Wy robicie jakieś Wielkie Trójce malarzy, to błagam nie zapominajcie o Rembrandcie!!!
    Jego malarstwo toistna kopalnia wiedzy i wrażliwości
  • 1
  • 2
| |

Dla wszystkich którzy nie chcą się nazywać „początkującymi”. Dla wszystkich co dop...

Fotki