- 1
- 2
-
Łukasz
Chciałbym założyć sobie interkom z możliwością porozumiewania się między dwoma motocyklami, fajnie gdyby miał też możliwość podłączenia do radia CB.
Kto z Was używa interkomu i jakiego?
Ktoś może używał takiego interkomu ?? http://www.interphone.cellularline....
albo
http://interphone.pl/ -
.roeika.
pomyśl jeszcze o tym:
http://www.allegro.pl/show_item.php...
wpina się to do krótkofalowek i gadac mogą wszyscy posiadacze tego urzadzonka czyli cała grupa moto :o)
i parę słów o działaniu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Laryng...
http://213.180.130.202/47688,,,,lar...
-
MARTINO #61
a zmiesci sie do kasku typowo sportowego ktory jest ciasno dopasowany do glowy ? -
Seba
fajna zabawka ciekawe czy tak dobrze działa 300zl to w sumie nie duzo jak za cos takiego -
-
.roeika.
>MARTINO-SPRZEDAM OPONY DO MOTO napisał
>a zmiesci sie do kasku typowo sportowego ktory jest ciasno
>dopasowany do glowy ?
Martino,
jeszcze nie kupiłam tego laryngofonu bo wyjazd mam w lipcu ale z tego co mozna zobaczyc na zdjęciu to jedyne co wchodzi w kask to sluchawka do ucha.
Sam laryngofon czyli ta czarna "opaska" jest na szyi na krtani.
Kabelki prowadzisz pod kombi do krótkofalówki, która wkładasz gdzie Ci wygodnie wiec na logike mysle ze spoko.
Napisałam do kolesia ktory to kupil - jak sie odezwie dam znac.
-
Anonim
>MARTINO-SPRZEDAM OPONY DO MOTO napisał
>a zmiesci sie do kasku typowo sportowego ktory jest ciasno
>dopasowany do glowy ?
Marcin ale co? Laryngofon? to tylko sluchawke do ucha pod kask bo mikrofon masz na krtani i działa na zasadzie drgań strun głosowych, tylko jest jedno ale, trzeba go przyciskac jedna reka do szyji bo nic nie zczyta. Już takie pomysl przerabialem i kumpel czołgista i motocyklista zarazem odradzil mi bo ponoc po ch...ju niewygodne jesli chodzi o używanie na moto -
V2 + 75Hp = ....
tylko jak kupujesz tego wariata to musisz kupić sobie też radio... i epiej kupić lepsze żeby służyło... a to spory wydatek... ale ma swoje plusy... wiesz co się dzieje na drodze... -
Łukasz
oczywiście radio też kupię :)
widziałem taki konwerter z nadajnikiem bluetooth z wtykiem jak w tym laryngofonie, który podłącza się do CB. Do tego jakby mieć słuchawkę z mikrofonem na bluetooth (która niestety kosztuje 7 paczek :/ ) to powinno ładnie działać. I można gadać jednocześnie przez komórkę.
Tylko trochę nie chce mi się wierzyć w ten zasięg między dwoma słuchawkami 500m, bo jak sprawdzałem telefon to na bluetooth transfer urywał się już na kilku metrach odległości. (może to wina telefonu...) -
Anonim
-
starter
moja kumpela kupila interkom zeby se poplotkowac ze mna wczasie jazdy,cos tam mi chrobotalo w uszach ale nie pamietam czy cisnalem wkoncu tym o asfalt czy porwalem te kable bo mnie ucho bolalo:-/ -
StES
>Seba napisał
>fajna zabawka ciekawe czy tak dobrze działa 300zl to w
>sumie nie duzo jak za cos takiego
element wykonawczy za 12zl. skoro placisz 400zl za majtki to moze byc dla Ciebie faktycznie malo :> -
BIelas
Używam najtanszego na kabelek do gadania z pasażerką. A do komunikacji z drugim motocyklem język migowy :D -
V2 + 75Hp = ....
-
MARTINO #61
>.roeika. napisała:
>>MARTINO-SPRZEDAM OPONY DO MOTO napisał
>>a zmiesci sie do kasku typowo sportowego ktory jest ciasno
>>dopasowany do glowy ?
>
>
>Martino,
>jeszcze nie kupiłam tego laryngofonu bo wyjazd mam w lipcu
>ale z tego co mozna zobaczyc na zdjęciu to jedyne co
>wchodzi w kask to sluchawka do ucha.
>Sam laryngofon czyli ta czarna "opaska" jest na szyi na
>krtani.
>Kabelki prowadzisz pod kombi do krótkofalówki, która
>wkładasz gdzie Ci wygodnie wiec na logike mysle ze spoko.
>
>Napisałam do kolesia ktory to kupil - jak sie odezwie dam
>znac.
>
oki -
Anonim
Witam się grzecznie w swoim pierwszym poście :o)
Laryngofon, o którym pisze .roeika. naprawdę daje radę. Nie jest tak, że trzeba go dociskać ręką do szyi, choć zdarza się, że przesunie się w jakieś dziwne miejsce, co pogarsza jakość nadawania.
W każdym razie jest to o niebo lepsze rozwiązanie, niż mikrofony dla moto/paralotniarzy itp. -
.roeika.
Witamy Cie także i dzieki za opinie :o)
Powiedz uzywałeś tego w trasie w pare moto? Bo zastanawiam sie czy wystarczy temu całemu osprzetowi baterii (zalezy od krótkofalowki?) na jeden dzien i ok. 500km różnych drogowych sytuacji... -
Łukasz
dobra, a jak kupię 2x laryngofon i przenośne CB, to jak to połączyć, żeby dogadać się też z pasażerem ?? -
Anonim
>penio128zly napisał
>dobra, a jak kupię 2x laryngofon i przenośne CB, to jak to
>połączyć, żeby dogadać się też z pasażerem ??
Ten sam kanał a laryngofony do radiow podłącz i bedzi egit tylkożeby mówic trzeba cisnąc PTT guzik :) Push to talk -
Łukasz
:D może i też tak można, ale trochę to nie ma sensu, dogadywać się przez CB z osobą siedzącą za plecami:)
Może jest jakieś urządzenie, które zepnie dwa zestawy laryngofonów ze sobą, a dodatkowo jeszcze z jednym CB...
miałem kiedyś jakieś schematy interkomów i chyba będę musiał ich poszukać, godzina lutowania i sam sobie coś takiego zrobię:P -
Łukasz
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne