MOTOCYKLE [10952]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Rider

No wiec tak. Mam problem. Pora na wymiane oleju. Nie mialbym zadnego problemu gdyby nie fakt, ze-ja swoim KZem jezdze od roku. Wczesniej wiem ze olej byl lany mineralny, rok temu, zanim go jeszcze wzialem w swoje rece. Teraz chce wymienic-i nie wiem na jaki. Wlal bym taki jak jest zalecany, czyli polsyntetyk, 10W40, ale po tym jak przewertowalem niejedno furum w sieci-sam nie wiem juz co mam wlac. Bo jedni pisza ze do starych silnikow mineralny (no motor jest stary co prawda), drudzy ze mozna i syntetyk lac bez problemu, trzeci ze jak byl wlany mineralny to i taki dalej stosowac, no i ch... juz wie JAKI OLEJ MAM ZALAC! :/ Co radzicie?
  • Anonim

jak stare moto bardzo i jezdzilo na mineralnym to ci juz tylko mineral chyba pozostaje
  • Rider

Wiem ze teraz jest mineralny wlany, wczesniej to nie wiem co tam bylo, motor-pierwsza polowa 80 lat, i nie wiem, mozna polsyntetyk wlac?
  • .:W:.

Lej mineralny, a to z tego względu że ma większą gęstość. Po zalaniu syntetykiem, czy półsyntetykiem rozszczelnisz silnik. Podobnie ma się sprawa ze starymi motocyklami i moto o dużym przebiegu. W takich przypadkach leje się gęstszy olej aby zapobiec wyciekom, również minerały osiadają w miejscach nierówności skrzyni korbowej powodując wygładzenie powierzchni :)
  • Rider

Hmm, moze i tak :) Silnik ma juz prawie 100 tys nabite
  • Wiktor VFR

moj ma 150 tys i nadal pol-syntetyk
  • Yarson & Paula

>Wiktor VFR napisał
    >moj ma 150 tys i nadal pol-syntetyk

al rider ma kawasaki..wiec moze najlepiej wlac przekladniopwy:)
    hehe wiktor w kawie tez taki wlewales i poszla :)
  • Wiktor VFR

do silnika kawasaki wlewalem olej przekladniowy bo na innym nie chcialo odpalac taaaaaaaaaaakie wycieki:)
  • Tomaszek

>Rider napisał
    >Wiem ze teraz jest mineralny wlany, wczesniej to nie wiem co
    >tam bylo, motor-pierwsza polowa 80 lat, i nie wiem, mozna
    >polsyntetyk wlac?

Lej minerał, napewno nie zaszkodzi.
    Wycieki to raczej ostatnie stadium życia silnika, Twój napewno go jszcze nie przechodzi. Olej gęstszy wlewa sie wtedy gdy silnik zaczyna brać olej, tzn. spalać, wtedy widać że naprzykład "kopci"
    Jeśli uważasz że silnik Twojego motocykla jest w pełnej kndycji to mozesz zastosowac 10W40... zreszta po jego wlaniu przekonasz się czy to był dobry wybór. Syntentyk wlewamy raczej do maszyn nowych i sportowch, właściwiści tego oleju pozwalaja mu pracować w dużym obciązeniu i na bardzo wysokich obrotach.
  • Rider

Hmm, moze i macie racje. Spod igly wiadomo ze nie jest ponad 20 letni motor, co prawda klopotow z silnikiem nie mam dzieki Bogu, oby tak dalej, dymu wogole nie widac, nie kopci wcale, olej bierze, w koncu ma troche przejechane, ale naprawde w minimalnej ilosci, a spod pokrywy zaworow zawsze jest mokry osad z oleju. Ale to juz moze nie tyle wina zuzycia silnika, co bardziej tego, ze pierwsze silniki w KZach (pozniejsze Zephyry przeciez) mialy problemy z nieszczelnoscia do konca pokrywa zaworow. Wada fabryczna tych pierwszych silnikow. Olej sie nie leje oczywiscie tamtedy, ale osad zawsze jest. No i juz nie wiem jaki wlac, mineral raczej radzicie, tak? jeszcze zawory musze wyregulowac :/
  • starter

dane techniczne podane w servisowkach sa do nowych motocykli a nie juz do motocykli o takim przebiegu,dlatego lej mineralny tym bardziej ze taki juz byl lany inaczej sobie silnik zniszczysz
  • Rider

Hmm, no moze i tak. To kazdy kto ma motor o przebiegu kolo 100tys juz mineral leje? a przynajmniej-powinien lac? Tak wlasciwie-czemu do silnikow z duzym juz przebiegiem leje sie mineralny, ktory ma przeciez mniej tych dodatkow wszystkich i jest tanszy? Co automatcznie swiadczy chyba o tym ze jest gorszy od syntetyka
  • starter

byles na pogrzebie Wydrzyckiego?tam ksiadz powiedzial madre slowa"nie pytaj sie wiecznie (dlaczego) bo w koncu zwariujesz"lej mineralny i sie nie pytaj dlaczego
  • Tomaszek

>starter napisał
    >byles na pogrzebie Wydrzyckiego?tam ksiadz powiedzial madre
    >slowa"nie pytaj sie wiecznie (dlaczego) bo w koncu
    >zwariujesz"lej mineralny i sie nie pytaj dlaczego

true :))))

lej mineralny, wujeek starter dobrze mówi
  • Cool

A ja wlałem olej transformatorowy do kompa i mi zajebiście procesor chłodzi i prądu nie przewodzi :)
    A propos tematu też polecam mineralny przede wszystkim dlatego że był taki wcześniej
  • Rider

Hmm, no to wleje mineralny :) Powiedzcie mi jeszcze tylko czemu leje sie ten mineral do bardziej zuzytych silnikow skoro ma mniej dodatkow od syntetyka i jest tanszy?
  • Anonim

bo mineralny nie rozpuszcza już tak osadów, które jednak troche uszczelniją silnik. wlejesz syntetyka to Ci rozpuści wszystko i zacznie przeciekać na nieszczelnościsch.
  • BIelas

dokładnie jak powyżej. Jak miałem kiedyś fso 125 p i kiedyś wlałem mu syntetyk to olej tylko przeleciał przez niego i tyle sie nacieszyłem syntetykiem. Z mineralnym chodzi o to ze nie rozpuszcza nagarów.
    Nie analizuj za bardzo i lej co było. Jak na tym działał to lej to samo... Bo jak zaczniesz szukać i ulepszać to moźna popsuć :)
  • Thimmy

Ponieważ oleje syntetyczne i półsyntetyczne zawierają wiecej dodatków myjacych niż oleje mineralne.
    Gdy silnik wcześniej był zalany olejem mineralnym, a teraz zalejemy go półsyntetykiem lub syntetykiem to w najleprzym wypadku zdarzyć się może, że sprawny (ale wypracowany) silnik zacznie dymić, straci ciśnienie sprężania, a ciśnienie oleju niebezpiecznie spadnie. Będzie to wynikiem wypłukiwania osadów, które do tej pory uszczelniały silnik.Natomiast w najgorszym wypadku, masa rozpuszczonych przez nowy olej złogów i smoły może skutecznie zablokować kanały i smok pompy, co w krótkim czasie doprowadzi do zatarcia się silnika !!!
  • StES

"chce mi sie kupe".
| |

Grono dla użytkowników i miłośników MOTOCYKLI. (nie motorów i nie skuteruuf). Skuterowców...

Fotki

Miejsca grona (0)