-
Domi.
witam wiec tak mam temat do obgadania..:) mialem wypadek 9-10.05 koles nie ustapil mi pierwszenstwa i... jechalem gsx-r 750 03 r motocykl uszkodzenia takie jak na foto w profilu... moje pytanie jak dobiegac sie o odszkodowanie za zdrowie od typka za motor wyliczyli :) za ciuchy juz w toku(licza) co do stanu zdrowia (z wypadku)
zlamana kosc nogi prawej (u gory)
zlamana dlon prawa 2 palce w gipsie
peknieta (nie zlamana ) kosc biodra ma sie zrosnac i 3x zastrzyki za 800zl.. rachunki biore zeby zwrocili...
peknieta kosc potylicy ale nie glowy tylko nizej ale ok jest moge krecic glowa itp
obite pluca za mnie maszyna oddychala
wstrzas mozgu
szwy itp
w szpitalu bylem miesiac pracowalem w serwisie motocyklowym i jak bylem w szpitalu zakonczyla mi sie umowa wiec dupa....(zreszta narazie nie nadaje sie do pracy...)
chcialbym uzyskac odszkodowanie za zdrowie straty w pracy i ogolnie !! prosze o pomoc tych co mieli ta zla chile i bylo bum.... z nie twojej winy aa bylem tzezwy on tez jak chcecie wiecej to odp na kazde pytanie
dodaje ze ojomu dnia calego wypadku nie pamietam oraz po operacyjnej z 3-5 dni wiec wychodzi ze z szpitala pamietam okolo1 tyg i 2 dni
prosze o pomoc aa w nastepnym sezonie kupuje:)))
tylko na 1 miejscu ZDROWIE !! uwaga na siebie!! i szerokosci -
Anonim
jeżeli byłeś więcej niż 7 dni w szpitalu to odszkodowanie się należy. Wystarczy mieć dokumenty ze szpitala i udać się do ubezpieczalni tego gościa. Proste. -
Domi.
ok ale z oc jego czy mam sprawe w sadzie zakladac.. jedna juz ma za wypadek moj ojciec sie tym interesuje bo jest emerytowanym policjantem na emeryt 2-3 lata wiec sie interesuje ale mowcie jak np wy mieliscie czy z jego oc czy nw aa jest ubezpieczony w pzu -
.
sa firmy ktore sadza sie z ubezpieczycielem i wyciagaja od nich kase, ja sam mialem wypadek i jak tylko uznaja ze to nie moja wina uderze do takiej firmy bo mysle ze oni wiecej wyciagna z ubezpieczenia niz gdybym sam sie z nimi sadzil. -
-
RK
Najlepiej idź do ubezpieczyciela tego typa powinnli wypłacić ci zadouczynienie za doznaną krzywdę, jeżeli zakwestionują ci to ale nie powinnli bo w takim przypadku sprawdca miał OC czyli ciężar wypłacenia zadouczynienia i odszkodowania ciaży na ubezpieczycielu na zasadach z art. 361&2 Kodeksu Cywilnego a także na ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniu Funduszu Gwaracyjnego i Polskim Biurze Ubezpieczycieli. a także na art. 436 Kodeksu cywilnego. Możesz domagać się naprawienia szkody jakiej dosznałeś a także utraconych korzyści jakie utraciłeś przez to że skończyła sie umowa( tutaj uważaj bo jesli nie wykarzesz że umowe można było przedłużyć nie będziesz mógł żądać utraconych korzyści) zgodnie z par. 361 KC. W każdym razie.
Plus możesz spróbwować domagać się renty z art.444 KC.
Mniej więcej to ci przysługuje teraz twoja głowa ( lub kogos kto tym by sie zajął ) by wyrwać ile się da. Jak ubezpieczalnia nie będzie chciała pokryc strat to pozwij typa.
Powodzenia -
RK
a jaką miałeś umowę o pracę( czy to nie była umowa o zlecenie) na 3 miesiące na rok czy bezterminową to też jest ważne. -
Domi.
ja bylem zatrudniony przez urzad pracy na staz pracowalem w serwisie motocykli umowe mialem do 15 czerwca a ja mialem wypadek 9-10 maja teraz nie jestem w stanie pracowac (zlamania kosci..) w urzedzie pracy dluzej umowy nie mogli przedluzyc .. czekam na wiecej info o firmach ktore trudnia sie odszkodowaniami to wiem z pzu straty materialne wyplacaja za motocykl i ciuchy a mi chodzi o straty uszkodzeniu zrowia ,pracy(oni mi na pismie gwarantowaal zatrudnienie po stazu w serwisie teraz jestem nie zdolny... bo zlamania) czekam na kolejne odp i dzieki chlopaki:) -
!!Sukces!!
KRS "Krajowy Rejestr Wypadków" maja siedzibę w warszawie gdzieś na wilanowie nie pamietam ulicy przy moim wypadkuw zeszłym roku oni dochodzili moich pieniedzy od ubezspieczalni i powiem szczerze ze zrobili to wysmienicie polecam . Jak masz ochote to moge ci na prv wysłac do typka od nich ktory był moim przedstawicielem w takich sprawach jak byłem w szpitalu . -
matshark
Cześć, ja też korzystałem z KRW ( http://www.krw.pl ), w zasadzie jestem zadowolony z ich działań, trochę kasy dzięki nim odzyskałem. Najważniejsze żebyś miał na wszystko papiery, dokumentację z leczenia, prześwietlenia, rachunki za ciuchy, kule, lekarstwa itp. wtedy jest dużo łatwiej dochodzić swojego, Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia. -
Domi.
aha dobrze wiedziec:) jak mozna to prosze zeby wszyscy pisali moze mi i innym motocyklistom bedzie latwiej:) spokojnej nocy:) -
Anonim
ja po wypadku zgłosiłem szkodę i od razu powiedziałem, że jestem pościerany, kazali mi wypełnić 2 druczek i wypłacili bezproblemowo. -
WeBsZtEr
Najlepiej idź do swojego i załatw to z AC a potem niech twój ubezpieczyciel sobie odbije to od OC tamtego który cie walnął. Oni na pewno wyciągną kase za wszystko:) -
RAFAŁ :)
do sciagania z odszkodowan było jeszcze takie cos jak "Das" ale niewiem czy moto tez to obowiazuje -
Domi.
czyli z oc da sie sciagnac jego aa nie przypadkiem NW ??mam juz historie pobytu a wczoraj bylem w szpitalu na szaserow w wawie to dziewczyne z wypadku motocyklowego jechala i koles autem jej wymusil !! poscierana potem przytomna aa TRZEBA JEZDZIC W CIUCHACH NA MOTO A NIE NA R1 i koszulka i gole rece....:|:\ -
Anonim
oo tak to się zgadza zawsze ubranie ja miałem wypadek też mi gościu wyjechał i w niego przyładowałem ale aeroxem rama skoszona.Nic mi sie na szczęscie nie stało tylko troszke sie pościerałem ale rama skoszona w yamaszce plastiki połamane.A z odszkodowaniem to pojechaliśmy do jego ubezpieczyciela zgłosiliśmy szkodę i potem przyjechał do mnie rzeczoznawca i wycenil mi yamaszke i mi potem kase wypłacili.I JECHAŁEM W KRÓTKIM RĘKAWKU I KRÓTKICH SPODENKACH. Strój na moto obowiązkowy do jazdy nawet jak 40 stopni PAMIĘTAJCIE!!!!!!!!!!!!!
-
Domi.
ok ok ja za motor mam juz wyliczone za ubranie w trakcie rozliczania ALE CHODZI MI za ubytek na zdrowiu czyli zlamane kosci brak pracy (pracowalem w serwisie motocyklowym) a teraz ze wzgledu na wypadek nie jestem w stanie np bo prawa dlon ma gips.. chodzi mi odszkodowanie za wypadek ale o zdrowie... -
CZARNY
ciągnąć z oc tamtego typa! Z nw nie dużo dostaniesz. Za pobyt w szpitalu i takie obrażenia można wyciągnąć dużą kasę...!!! -
WeBsZtEr
NW jest przede wszystkim dla ciebie i twojego pasażera jak mu krzywda sie stanie w wypadku z twojej winy. A brak możliwości wykonywania pracy to jest już inna historia. Jak masz umowe o prace to nie ma problemu bo na zwolnieniu lekarskim i powinieneś dostawać całą pensję. A czy to był może wypadek w drodze do pracy?? -
Domi.
moza tak powiedziec bo droga leci na prace ale wypadek o 24 wiec mowicie ze z oc moge sciagac jakie mniejwiecej koszty do sciagniecia +/- jaka kwota? -
WeBsZtEr
Z OC sprawcy możesz pokryć koszty naprawy sprzętu(w twoim przypadku wliczamy w to również ubranko) jak i koszty leczenia ale musisz mieć potwierdzenie od lekarza że twoje obrażenhia wynikły od wypadku.
Co do ubrania nie wiem czy dostaniesz tyle ile za nie dałeś bo jeszcze jest coś takiego jak amortyzacja(zużycie materiału). Kwestia jak wycenią to rzeczoznawcy. No i gdzie jest ubezpieczony sprawca bo jak wiadomo różne firmy różnie podchodzą do takich spraw.
Co do obrażeń ciała nie wiem czy nie musisz zgłosić jeszcze jednej szkody ale tym razem osobowej.
Przynajmniej w firmie w której pracuje to jest traktowane jako 2 różne szkody. Najpierw rozpatruje sie rzeczową a potem ewentualnie osobowe.
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne