MOTOCYKLE [10952]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Pierdolony Skurwiel

>Shepard © napisał
    >Pluszak cos wspomniales o enduro... w lesie to CB nie
    >potrzebne :) a do komunikacji miedzy soba wystarcza
    >krotkofalowki :)

w lesie to GPS a nie CB:P
  • Pierdolony Skurwiel

• szepiet

>Pierdolony Skurwiel napisał
    > http://www.purepc.pl/polska_premier...

funkcjonalność jaką posiada to urządzenie ma automapa
  • Bartek

ja nie wyobrazam sobie teraz jezdzenia samochodem w trase bez cb. i nie trzeba miec metrowej anteny, ja uzywam zestawu antena 31 cm presidenta i radyjko midlanda, cena nie była duża, a działa naprawde bez zarzutu. odpowiednio wyregulowane radyjko i nie trzeba o nic pytac, wystarczyc dobrze posluchac, jak napisal pedros
  • Anonim

>Polatasz ze mną? napisał

>mów gdzie to było zaraz wykopiemy fotoradar i zrobimy
    >sobie stolik :)

przed samiutkim wieluniem; p szpadel w dlon!!!
  • DeVeDe

dodam od siebie ze takze nie widze jazdy w trasy bez cb 4kolkami... co innego jak smigam dostawczakiem po miescie... jak sie gdzies naprawde spiesze to radyjko wlaczam... a jak sobie jade w miare przepisowo to radyjko off :) W swoim czasie szukalem takiego zestawu na motocykl... ale to praktycznie w gre wchodza tylko przenosne cbradia... a do tego trzeba gdzies umiescic antene ktora zbyt bezpieczna podczas upadku nie jest... no i kabel do kasku... Wbudowana antena jest bardzo slaba...
  • Anonim

To ja może pochwale się swoim radyjkiem.
    http://www.cqham.ru/trx/sy_101p.htm...
    Narazie mam zainstalowane w samochodzie, ale widziałem w sklepie za kilkadziesiąt zł zestawik to tego radyjka składający się z guzika nadawania, mikrofonu wklejanego w kask i płaskich głośników też wklejanych w kask (coś w stylu taśmy dwustronnej).
    Jak policja stoi to wcale nie trzeba się pytać nic, bo na kanale 19 i tak się głośno robi. Wbudowana antena może nie jest rewelacyjna, ale ujdzie. Jak ktoś daleko nie jedzie to można całe radio z pakietem baterii w kieszeń wewnętrzną kurtki wsadzić podpiąć mikrofon i głośniki i jazda.
  • :super_śledź:

bez cb radia juz dawno bym stracil prawko i kilka razy nie dotarl do celu. moja praca poleca na poruszaniu sie autem po calej PL a ostatnio takze za granica (28 kanał, wszedzie pełno polskojęzycznych ludzików, nawet tam gdzie teoretycznie nie powinno ich być :) generalnie w trase juz nigdy nie wyjade bez cb, bo to urzadzenie jest genialne i nikt tej genialnosci mu nie odbierze.

jako ciekawostke dla motonitów podam przyklad:

jakieś 2miechy temu leciałem A2 z Poznania i minałęm wielkiego goldwinga, który miał ze 3anteny na kufrze centralnym. nie wiedzialem czy typ ma cb ale zapobiegawczo go wywołałem. zdziwiło mnie jakoś rozmowy oraz wygoda tego człowieka. leciał sobie 120km/h i swobodnie ze mną rozmawiał. radio jakie posiadał to zwykły ręczniak alana (cos podobnego do tego radyjka co kolega powyzej podal), sluchawka i mikrofon w kasku, guzik do gadania na rzepie na kierownicy pod kciukiem. wspominal cos, ze caly taki zestaw ty wydatek ok. 1400zł (to co on miał) i byl bardzo zadowolony - leciał na moto a wiedział wszystko to co ja jadąc puszką.

na 100% jesli zamienię moto na coś turystycznego/ podobnego to zakup takiego cb radyjka będzie koniecznością. na sporta jak narazie nie czuję takiej potrzeby (chociaz chyba by się przydało, ale wiekszosc czasu to po miescie sie lata, w trasy mniej), dlatego zakup bedzie odlozony w czasie az do zmiany charakterystyki jazdy.

temat ciekawy i bardzo rozwojowy - juz nawet Pluszi kiedys gadalismy na ten temat :)
  • Snow ♥ moto

• Anonim

A ja się pochwalę że temat nabiera formy.
    mam już radio, mam już zestaw słuchawek + mikrofon i przycisk na kierownicę + antena :-)
    czas to złożyć i testowac... pewnie w nowym roku zdam relację
    bo moto uśpione w garazu u rodziców.
    Radio + słuchawki to wydatek ok. 360 zł
    antena w zasadzie od 60 zł w górę kwestia mocowania
    anteny ale i to rozpracuję.
  • :super_śledź:

o widzisz, bardzo ciekawa sprawa - czekam w takim razie na Twoją relację pluszi :)

pzdr
  • Calango

Ja z radiem na motocyklu jeżdżę od dwóch lat. Tak naprawdę sprawdza się tylko Alan 42 i Intec H 520. Są dwa zestawy mikrofonowo-słuchawkowe na rynku, jeden z mikrofonem do kasków integralnych przyklejany z rzepem i z mikrofonem na drucie do kasków odwartych i szczękowych. obydwa zestawy mają po die słuchawki. Minusem ich jest to że mają bardzo cienkie przewody i szybko się przerywają. Do tego jest przycisk na kierownicę z rzepem. Problem z radiem na motocyklu polega na tym że motocykl nie ma karoserii i przez to nie ma odpowiedniej masy do anteny. ja mam tzw. antenę bez masową. Antena jest w w zestawie z przewodem i nie wolno go skracać bo się jej nie zestroi! Teraz będę testował inny zestaw i zobaczymy. Puki co, to to co mam daje zasięg na jakieś 3km. Na Rajdach Katyńskich się sprawdza ale szukam lepszych rozwiązań
  • ZENA

A ja dodam że gdyby nie CB w Goga bombowcu i GPS to w życiu byśmy nie trafili do tej Grupy Dolnej po moje moto. Wracając urwał nam się pas mocujący Suzi no i inni kierowcy ostrzegali nas przed policją a nawet znalezlismy w rowie leżakującą bemke od jakis kilku godzin. CB GPS i czujne oko Pawła pomogło nam wrócic w całosci do domu. Ja to tak kombinuje ze może do Majki sobie CB założe bo chyba jednak jej nie sprzedam zostawie sobie jako drugą zabawke.
  • Goguś

Ja mam na razie przenośne radio w kieszeni i używam go jako CB do motocykla ale zasięg, hmmmmmm 2km (dobrej słyszalności). Jeszcze muszę skombinować jakieś dobre słuchawki bo nie mam motocyklowych, najlepiej z mikrofonem. A ile kosztowało Cię to CB i jak duża jest antena ?
  • Kemla®

ciekawy temat nawet bardzo jak dla mnie, mieszkam 70km od wawy i na 4oo zawsze uzywam cb:) tym bardziej ze coraz wiecej sreberek jezdzi :-/ ciezko mi teraz pomyslec nawet o jezdzie bez radyjka autem, jak pedros mowil wystarczy sluchac bo czesto ludzie wlanczaja na chwile i podpytuja i znowu off, wiec non stop ktos pyta o droge. z doswiadczenia wiem ze nawet sam nasluch by pomogl, nawet tak naprawde na te 3km, tylko zastanawiam sie jak np u mnie w scigu by to zamontowac, jezdze w kombinezonie wiec radyjko w kieszen odpada bo jej poprostu nie mam:) jak jest z regulacja takich przenosnych/ew.na moto zeby redukowac szumy? z doswiadczenia wiem ze asc w presidencie srednio sie sprawdza bo wylapuje tylko mocne sygnaly, nie koniecznie dobrej jakosci, lepiej regulowac recznie.
  • Goguś

Ja bym chętnie takie CB na moto zobaczył.
| |

Grono dla użytkowników i miłośników MOTOCYKLI. (nie motorów i nie skuteruuf). Skuterowców...

Fotki

Miejsca grona (0)