MOTOCYKLE [10952]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • zloek

Witam.
    Mam pytanie w sprawie Trików, motocykli trójkołowych. Wiem ze takim można jeżdzić mając prawko kat B. Czy taki trike jest prawnie uważany za samochód czy za motocykl?
    Czy trike płaci za parking mieście? I czy można go parkować na chodniku jak motocykle?
    I ostatnie pytanie: czy mozna trikiem legalnie wozić pasażerów jako taxi?

Z góry dziękuję
  • Cerber

proponuje zebys udal sie do urzedu komunikacji lub tam zadzwonil z pierwszym pytaniem. Drugie pytanie skierowalbym do strazników miejskich, w sumie to pewnie od ich "widzi mi sie" bedzie zalezalo to czy dostaniesz mandat czy nie.
    Co do parkowania na chodniku to zasada jest prosta mozesz sobie parkowac czym chcesz ale musisz zostawic 1,5 m przejscia dla pieszych. Co do ostatniego watpie zeby ludzie chcieli jezdzic taka taksowka:) wyobrazasz sobie kolesia w gariturze albo odstawiona babeczke ktora 3 godziny spedzila u fruzjera wsiadajacych na trajke? ja nie bardzo:) poza tym gdzie bys wozil walizy ludzi jadacych np na dworzec pkp czy na lotnisko? Co innego przewozy "krajoznawcze" spod np kolumny zygmunta i dalej jakas tam traska (musialbys podpatrzec ktoredy jezdzi ta smieszna ciuchcia wozaca turystow).
  • Wiesiek

Co do chodników:

Tak jak Cerber powiedział, 1.5 metra, pojazd nie może mieć więcej jak 2.5tony masy własnej. To się trójkołowca nie tyczy, no ale dokończyłem :P
  • kuncyk

co do rejestracji to zalezy od tego kto buduje taki pojazd. jak kolega budowal to mial do wyboru 3 opcje. motocykl, samochod, ciagnik rolniczy. on wybral motocykl (musisz miec kask i kat. A zeby jezdzic, ale nie musisz miec trojkata, gasnicy, pasow, tablicy z przodu, swiatla cofania itd...) ciagniki rolnicze nie wiem czy musza miec takie rzeczy na stanie, ale maja jakies ograniczenia predkosci. co do taxi to musi miec taksometr
  • BIelas

jest taka kategoria jak motocykle czterokołowe albo coś takiego.
    Z trajkiem jest też tak że możesz go rejestrować jako SAM.
    Czyli pojazd własnej konstrukcji. A najlepiej sie nie pierdzielić tylko kupić ramę z papierami a resztę dorzeźbić samemu.
    Bo to sporo załatwiania jest z urzędami.
  • kuncyk

>BIelas napisał
    >jest taka kategoria jak motocykle czterokołowe albo coś
    >takiego.
    >Z trajkiem jest też tak że możesz go rejestrować jako
    >SAM.
    >Czyli pojazd własnej konstrukcji. A najlepiej sie nie
    >pierdzielić tylko kupić ramę z papierami a resztę
    >dorzeźbić samemu.
    >Bo to sporo załatwiania jest z urzędami.

ja nie slyszalem o takiej kategori, wiem ze ludzie tez maja problemy na co rejestrowac quady. ostatnio znajomego zatrzymali a ma chyba jako ciagnik rolniczy i koleszka nie mial o co sie przyczepic to poprosil go o gasnice i trojkat. co do pojazdu wlasnej konstrukcji i rejestracji jako SAM, to chyba to sie wtylko wpisuje w marke i model taka nazwe, ale nie w rodzaj pojazdu. trzeba by bylo podjechac na stacje diagnostyczna albo do urzedu

• BIelas

w sumie masz rację. Czyli wyjście jest jedno. Iść lub zadzwonić do urzędu komunikacji i zapytać o powyższe...
  • steelheart

>ja nie slyszalem o takiej kategori, wiem ze ludzie tez maja
    >problemy na co rejestrowac quady. ostatnio znajomego
    >zatrzymali a ma chyba jako ciagnik rolniczy i koleszka nie
    >mial o co sie przyczepic to poprosil go o gasnice i trojkat.
    >co do pojazdu wlasnej konstrukcji i rejestracji jako SAM, to
    >chyba to sie wtylko wpisuje w marke i model taka nazwe, ale
    >nie w rodzaj pojazdu. trzeba by bylo podjechac na stacje
    >diagnostyczna albo do urzedu

correct.
    rejestracja pojazdu typu SAM, czyli wlasnej konstrukcji wpisuje jako Marke/Model = SAM.
    rodzaj jest wybierany ze slownika RPP (rodzaj podrodzaj przeznaczenie) wg. dokumentów/widzimisie urzednika; )

dla ciekawych w ww. słowniku są kurioza w rodzaju: motocykl do przewozu odpadów płynnych; )
  • zloek

Witajcie.
    Szukalem troche w necie ale ciezko cos konkretnego znalesc.
    Interesuje mnie wszystko na temat budowy TRIKE (trojkolowca).
    Czy sa moze osoby tu na gronie ktore zbudowaly swojego Trike i znaja sie na temacie.
    Interesuja mnie informacje jaki jest koszt, firmy ktore dostarczaja bazy np ramy itp.
    Bede wdzieczny za pomoc.
    :)
  • ...

Mój ojciec ma trike i wszystko robił sam.. Rama też jest zrobiona ręcznie.. Trzeba zaplanować sobie długości i ilość jakich elementów kupić wszystko i pospwac potem poskładać i coś robić dla wyglądu powoli. Czas w 2 osoby to koło pół roku dobrej roboty ale jak się ma ramę i wszysto to moze szybciej! Koszt to około 30 tys.. złotych z silniekiem od VW Garbus 1.6. no ze wszystkim. Może na początku mniej ale potem się dokłada to tamto i kasa leci ale tak do tej pory ma już ją 5 lat to około 40 tys.. włożył i czały czas coś robi. Zarejstrować można na SAMA czyli samoróbkę i potrzebne jest prawo jazdy kat.A kask itd.. jak na motocykl.
    Coś wiecej co chcesz moge powiedzić na gg:5240230 lub na priv!
    pozdrawiam
  • muki5

Witam. W mojej galerii jest fotka trójkołowca. Koleś był nim na moto-bajzlu w Katowicach, w niedzielę. Może ktoś wie co to za marka, jak go zdobyć i za ile. Pozdrawiam
  • Anonim

bombardier - Can am, takie cuda robi.
  • muki5

A może coś więcej?
  • Anonim

Jest kilka firm które robią spydery. najbliżej to chyba w Niemczech na bazie silnika yamahy r1, cena jest o jakieś 70% większa od owej yamahy. A najbardziej popularnym producentem jest chyba Can am http://spyder.brp.com/en-US/
    http://allegro.pl/item1045771747_sp...
  • muki5

Dzięki, znalazłem. Jeszcze jedno pytanie: Piaggio produkuje dwa modele trójkołowców: MP3-400 i Gilera Fuoco 500. Czy można nimi jeździć mając prawo jazdy kat.B ?
  • Anonim

a tego to już nie wiem, ale chyba to zależy od jak jest zarejestrowany....