-
Wiesiek
-
Bonus
-
Wiesiek
Narzekam tylko że muszę go wysoko kręcić żeby mnie było słychać, w sumie to tyle. Dźwięk jest całkiem akceptowalny, mimo że rura wygląda jak taka od odkurzacza elektrycznego. -
M!ch@ł
-
-
KLimek #99
Przelotowy tłumik spoko... ale po co to wybebeszać. Albo uzbieraj sobie fundusze zeby założyć do tego r125 coś firmowego (jak Gawień) albo nie ruszaj tego tłumika i zaakceptuj że to 125 i musi być ciche...
Ja do swojego nie miałem kasy to nic nie ruszałem i pogodziłem sie z cichutką pracą... takie życie. -
Bonus
no własnie mi sie odechcialo tam grzebać. Myslalem ze koncowke mozna zdjąć, a tam wszytko zaspawane. Nie bede nic grzebał. Chyba ze tłumik od tej nowej r6 bym podpasował jakos. Ale to i tak chyba mija sie z celem -
Wiesiek
>Bonus napisał
>no własnie mi sie odechcialo tam grzebać. Myslalem ze
>koncowke mozna zdjąć, a tam wszytko zaspawane. Nie bede
>nic grzebał. Chyba ze tłumik od tej nowej r6 bym
>podpasował jakos. Ale to i tak chyba mija sie z celem
Załóż rynnę i po krzyku. -
Gawień
>Bonus napisał
>no własnie mi sie odechcialo tam grzebać. Myslalem ze
>koncowke mozna zdjąć, a tam wszytko zaspawane. Nie bede
>nic grzebał. Chyba ze tłumik od tej nowej r6 bym
>podpasował jakos. Ale to i tak chyba mija sie z celem
A nie lepiej kupić dedykowany wydech do tego modelu ?; ) -
KUBA
>Bonus napisał
>kuba widze ze jestes w temacie.A jak mam moto na wtrysku i
>zdejmę samą konćowke albo założę przelot?
To ze masz wtrysk duzo ulatwia, bo nie trzeba ustawiac mieszanki. Automatycznie dobiera Ci odpowiednia, co likwiduje szkodliwosc ubogiej mieszanki.
Rozpisze sie:
Wydech ma za zadanie nie tylko tlumic halas, ale ma tez zapobiegac wydmuchiwaniu mieszanki z cylindra. Dlatego jak wyjmiesz wydech, mieszanka zrobi sie za uboga. To samo sie dzieje jesli wyjmiesz filtr powietrza. Uboga mieszanka spala sie wyzsza temperatura co niesie za soba rozne konsekwencje.
Przelotowy wydech nie hamuje wypychania mieszanki w takim stopniu jak oryginalny przez co czesc mieszanki laduje do ukl. wydechowego (stad charakterystyczne strzaly w wydech przy hamowaniu silnikiem na gaznikach). Zawory sie szybciej wypalaja. W motocyklach jeszcze nalezy doliczyc to, ze przy wartosci obrotowej 14tys obrotow walu/min to 7tys wystrzalow/min dla zaworu. Przy tej czestotliwosci praktycznie zawor dostaje ciaglym ogniem.
Co do osiagow w czterosuwie raczej nie poprawisz.. Tylko dzwiek.
Jesli chcesz zmienic na przelot to zmien. Masz wtrysk, wiec nie bedziesz mial wiekszego kombinowania. Tylko pomysl czy warto. Ostatnio policja za to sciga :) -
Bonus
Tylko ze taki tłumik pod ten model kosztuje pewnie z 2 klocki, i trochę mi szkoda tej kasy bo tym moto nie bede jezdzil dłużej niz 2 lata więc nie bede go robił pod siebie. O tą policje sie najmniej martwię bo to i tak nie będzie jakoś głośno chodzic ze względu na jeden cylinder i pojemność. Wielki dzieki Kuba za odpowiedz. Musze sie jeszcze zastanowic czy cos z tym robic. -
Wiesiek
To ja takie pytanie z dupy i średnio na temat.
Są jakieś tłumiki, które są głośne ale w granicach decybelowych? Drogie to to? -
KUBA
Glosne w granicach db? :P Dopuszczalna norma to 98db. Juz gdzies pisalem ze to paranoja bo chyba nowy GSXR ma 102 fabrycznie i go u nas sprzedaja. Wiec to o co pytasz to wydech o glosnosci 98db. -
KUBA
-
KLimek #99
>Wiesiek napisał
>To ja takie pytanie z dupy i średnio na temat.
>
>Są jakieś tłumiki, które są głośne ale w granicach
>decybelowych? Drogie to to?
W Gienku to chyba nawet jak przelot wstawisz to nie przekroczysz tej sumy ...
-
kurczakiew
Te 96 dB to przy małych obrotach. Przy pełnym ogniu dużo głośniej.
Na torze w zależności od modelu sprawdzają między 5,5 a 6 tys i tam wychodzą wyniki do 108 dB.
powyżej tego hałasu nie dostaniesz przeglądu.
Ale to tylko jedna sprawa. bo jeśli chodzi o wtryski to niewiele się sprawa różni od gaźników ale to też zależy od modelu.
I tak
1. masz wtrysk, ale nie masz sondy lambda - tak samo jak gaźnik wtrysk leje po wartościach z tabeli słuchając czujnika ciśnienia na dolocie ew przepływomierza.
Zmienisz wydech na pusty masz w plecy
2. masz wtrysk i sondę lambda leje jak gaźnik, ale słucha się sondy lambda dodatkowo - uwaga sondy lambda to on się słucha tylko jak się jedzie na małych otwarciach przepustnicy i ze stałą prędkością obrotową, oraz na wolnych obrotach. Na pełnej piździe leje z tabeli
Zmienisz wydech na pusty - spokojnie jeżdżąc nic nie powinno się stać, na pełnej piździe jest w plecy
3 masz wtrysk i zawór wydechowy (w Yamaszcze - EXUP a w innych to nie wiem) to jeśli nie wyjmiesz tego zaworu to możesz sobie wydechy zmieniać do woli, bo ciśnienie za silnikiem jest regulowane tym zaworem.
I tu znajdą się "fachowcy" co powiedzą że prawdzywy tuning to jak się wyciągnie ten zawór właśnie, ale to mi przypomina tych samych fachowców, co wyłączają ABS, bo ten wydłuża drogę hamowania.
Ogólnie wtrysk na pełnej kurwie nie ma czasu na liczenie dawek biorąc pod uwagę wszystkie czujniki, i wtedy słucha się tylko TPS i czujnika położenia wału, i leje z tabeli, także żadnej sondy się nie słucha. -
..::: piter :::...
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne