-
Anonim
Można by się przejść do pralni i spytać czy się podejmą odświeżenia wewnętrznej części kombinezonu. -
Domi.
-
Anonim
>Eliasz napisał
>Umyj wodą z płynem i wypastuj pastą do butów (
>bezbarwną ) i bedzie dobrze; p
Zajebisty pomysł! Gwarantuje Ci ,że w tak zaimpregnowanych ciuchach nie chciałbyś się zapalić :D
Skóry czyści się wyspecjalizowanymi środkami, które m.in nie są łatwopalne. Np Dainese sprzedaje zestaw do czyszczenia i impregnacji skór (który nota bene polecam) ,ale jak to w przypadku dobrych rzeczy ma on swoją cenę. Trochę tańsze,ale wcale nie gorsze środki można kupić np w larssonie. Jeśli chodzi o skuteczne usuwanie owadów to są dwie drogi.
1. Stosowanie wyspecjalizowanych preparatów takich jak shell helmet & visor cleaner - stosować jedynie do kasków i elementów plastikowych motocykla. Broń boże na skóry..
2. Ręcznik papierowy zwilżony wodą z atomizera. Nawilżony papier zmiękcza owady i po 5 minutach schodzą ja ta lala. Im lepiej zaimpregnowana skóra tym owady łatwiej się usuwa.
Jeśli chodzi o czyszczenie wnętrza i usuwanie smrodu..
Czy to wyściółka kasku czy wnętrze kombinezonu zawsze najlepiej używać do ich czyszczenia szamponów albo płynów do kąpieli. Chodzi o to żeby nie stosować mocnej chemii ,która w późniejszej eksploatacji odzieży miałaby negatywny wpływ na skórę naszego ciała.
Jeśli chodzi o usuwanie smrodu, to polecam wspomniany wyżej środek Wurth pochłaniacz zapachów. Produkt nie maskuje zapachu tylko pochłania go chemicznie i neutralizuje skutkiem czego jest ładnie i świeżo pachnąca np. odzież. Produkt jest bezpieczny dla skóry człowieka. Takie same środki stosują pralnie chemiczne.
Zapomnijcie o myciu kombi przy pomocy płynu do mycia tapicerek samochodowych albo ludwika.. bo raczej nie posłuży za długo :-)
Pzdr
Radek -
Domi.
A co myślicie o pralniach "chemicznych" podobno piorą skóry ,kombinezony mówię tu o stronie wewnętrznej . Jak wiadomo skóra się poci itp często jak złapie deszcz to też przemoknie .... koszt około 300-400 zł dość drogo !!!! Zastanawia Mnie czy po takim praniu naprawdę wszystko jest ok i faktycznie wszystko jest wyprane.???
Może ktoś z Was prał w takich pralniach ? -
-
Kubańczyk :-)
Pracowałem w pralni i wiem z praktyki ze pranie chemiczne w 100% by Cię usatysfakcjonowało. Pranie chemiczne odbywa się nie w wodzie a w specjalnym środku chemicznym w tym wypadku jest to per. Pierze się je dokładnie jak wełniane garnitury ,które wyprane w wodzie po prostu się kurczą. Każda pralnia mająca urządzenie do prania chemicznego (urządzenie takie kosztuje ok 200-300 tys.zł) bez najmniejszego problemu może Ci uprac kombi. Przed 1 praniem kombi miałem wątpliwości takie jak Ty czy się nieponiszczy. Na 1 ogien poszedł stary kombi skórzany ret bike po praniu moze niewygladal jak nowy bo mial otarcia po wywrotkach ale byl czysciutki na zewnatrz i w środku( nie był czyszczony zapierany tylko ZOSTAŁ PRPFESJONALNIE UPRANY!!). 2 kombi jakie oddalem byla czarna utika i z nią równiez bylo wszystko wporzadku wyszła czysta i swieza. Ostatnio prałem kombinezon spidi biały po upraniu był sniezno bialy. Do prania trzeba tylko wyjac protektory bo moga sie one rozpuscic.Cena jaka podałeś jest to cena w pralniach sieciowych i faktycznie jest to drogo. Preparaty do prania i impregnowania skory sa drogie ale bez przesady. W pralni w ktorej pracowałem usługa ta kosztowała 130-150zł. W razie gdybys potrzebował namiarow na pralnie pisz na priva ,zeby niebylo ze robie reklame. -
szepiet
jak masz sprawdzone miejsce to nie rob z tego tajemnicy, przyda sie na przyszlosc -
Domi.
>szepiet napisał
>jak masz sprawdzone miejsce to nie rob z tego tajemnicy,
>przyda sie na przyszlosc
Dokładnie :) -
Kubańczyk :-)
Nowa Iwiczna ul. Mleczarska 7(Miedzy Warszawa A Piasecznem. Jadąc z Warszaway z Puławskiej skręca się w prawo przed hipermarketem Auchan na skrzyzowaniu na ktorym jest salon Toyoty i Hondy .Później jedzie sie prosto mija sie stawik i skręca się w lewo w ulicę Mleczarska na rogu jest kawiarnia Mamma Mia. 150 metrow i po prawej jest pralnia) Super Tara s.c. można się powołac na Kube to napewno się przyłożą :-)
Jest to pralnia z 25 letnim doswiadczeniem wiec napewno wiedza co robia i kuku zadnemu kombi niezrobia.
-
Mokotów-Dolny
-
Domi.
>Kubańczyk :-) napisał
>Nowa Iwiczna ul. Mleczarska 7(Miedzy Warszawa A Piasecznem.
>Jadąc z Warszaway z Puławskiej skręca się w prawo przed
>hipermarketem Auchan na skrzyzowaniu na ktorym jest salon
>Toyoty i Hondy .Później jedzie sie prosto mija sie stawik
>i skręca się w lewo w ulicę Mleczarska na rogu jest
>kawiarnia Mamma Mia. 150 metrow i po prawej jest pralnia)
>Super Tara s.c. można się powołac na Kube to napewno się
>przyłożą :-)
>Jest to pralnia z 25 letnim doswiadczeniem wiec napewno
>wiedza co robia i kuku zadnemu kombi niezrobia.
>
Witam
Odebrałem w dniu dzisiejszym kombinezon + spodnie tekstylne . Jestem BARDZO ZADOWOLONY z tej pralni . Ceny rewelacyjne i obsługa super !!! Polecam każdemu a Tobie " Kubańczyk" Bardzo dziękuję za podpowiedź :)
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne