MOTOCYKLE [10952]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Wojciech

Znalazłem na wp coś takiego:
    http://studio.wp.pl/i,Pierwsza-podu...

Co o tym sądzicie? Przyjmie się takie rozwiązanie?
    Na filmiku widać, że nawet skuteczne.
  • Gawień

Toż to żadna nowość :P zresztą filmik z marca 2008 :) W goldasach są też poduszki w zbiorniku :) W sumie chyba fajna sprawa
  • Anonim

żadna nowość, Dodano: 2008-03-27 11:53:00, zresztą nie wiem czy to nie było już tu wałkowane. Chyba to żadna rewelacja bo nawet nie słyszałem żeby ktoś widział kombi z tym. Poduszkę powietrzną ma Gold Wing i to jest chyba jedyne moto z takim wyposażeniem.
  • Anonim

>Gawień napisał
    >Toż to żadna nowość :P zresztą filmik z marca 2008 :)
    >W goldasach są też poduszki w zbiorniku :) W sumie chyba
    >fajna sprawa

uprzedziłeś mnie:P
  • Wojciech

Ooo nawet nie zwróciłem uwagi na datę dodania filmiku... dzięki za czujność.

Jeśli filmik prawie sprzed 2 lat to się nie przyjęło bo nic o tym nie słyszałem.
  • !!!MaRcInEk!!!

ktos podchodzi od boku klepie w ramie z tekstem "siema jak tam brachu"a on sie napompował :|
    ciekawe na jakiej zasadzie i sile uderzenia odpala sie ladunek...
  • Anonim

jest to powiązane z przechyłem i jakąś siłą uderzenia, ale na pewno poduszka nie wybuchnie przez zwykłą klepnięcie czy parkingową glebę.
  • BIelas

W sumie każde coś co podwyższa bezpieczeństwo to dobra rzecz. Lecz z tego co widzę i pamiętam gdyż już widziałem ten kombinezon to na ulicy to nie bardzo. Chroni przed skutkami ślizgu bardziej ale to lepsze niż nic. Są dostępne tańsze rozwiązania nie zasilane bateriami. Otóż całe oprzyrządowanie tego czegoś mieści sie w garbie i sterowane to jest czujnikami- akcelerometrami i żyroskopem. Dzięki żyroskopowi komputer zna położenie jeźdźca względem gleby a akcelerometry mierzą z jaką siłą wali on w glebę i w razie potrzeby odpalają kołnierz z poduszek.
    Pisząc o tańszych patentach miałem na myśli kamizelki z poduszkami wyzwalane linką przyczepioną do motocykla która sie zrywa w razie gleby i odpala poduszki zasilane najczęściej C02.
    Takie rozwiązanie jest prostsze i tańsze ale ma też swoje wady- kolejny element ubioru, kłopotliwe dostosowanie do ciała no i linka która trochę może przeszkadzać. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do odpalenia nie w sytuacji zagrożenia. Chociaż jak oglądałem takie kamizelki to taka linka naprawdę bardzo mocno siedzi i ciężko ją zerwać rączką.
  • zdz

bylo o tym kiedys na gronie...

a co do tej linki to nie jest wlasnie tak latwo ja wyrwac bo jest rozciagliwa i przy parkingowce niema opcji raczej zeby uruchomic mechanizm :) linka cos a'la te ktore odcinaja zaplon w wypadku szlifa przyczepiane do kurtki...

a teraz troche dziwne pytanie co z taka kurtka, gdy bedzie juz po fakcie? idzie na smietnik? bo chyba nie sa wielokrotnego uzytku zreszta jak i w samochodzie...
  • Wojciech

Znalazłem o tym artykuł z 2008 roku, z którego wynika że trwają prace rozwojowe nad tym rozwiązaniem.
    http://www.motocykl-online.pl/artyk...
  • KoChAm MoJą KaRoLiNkę :*:*:*:*

http://moto.allegro.pl/item91752404... podobna rzecz
  • BIelas

Generalnie nadal jest w stanie testów. Na torach wyścigowych to testują.
    Ale i tak to nie wiele da w razie kontaktu z przeszkodą stałą. Generalnie do ślizgu super chroni kręgosłup, szyję i głowe kiierowcy oraz żebra przed małymi nierównościami i amortyzuje "salto mortale" w razie fikoła nad samochodem.
  • BIelas

>KoChAm MoJą KaRoLiNkę :*:*:*:* wrote:
    > http://moto.allegro.pl/item91752404...
    > podobna rzecz

sprytne, ciekawe taki absorber energii uderzenia. Do tego dobra kurtałka i kamizelka na to z airbagami i ma to sens. Przewidywany wydatek kurtka- 900zł, abosrber 690zł i kamizelka 800- 1200 zł.
    Jeśli pomyliłem cenę kamizelki proszę o poprawienie i dokładniejsze dane.
  • Wiesiek

A potem gadają że strunowcy obwiązują stalową linkę w okół szyi :D
  • BIelas

no to też
    Ale mit można utrzymać:D
  • Wiesiek

>BIelas napisał
    >no to też
    >Ale mit można utrzymać:D

Granat do kieszeni każdemu!
  • :super_śledź:

>BIelas napisał
    >Generalnie nadal jest w stanie testów. Na torach
    >wyścigowych to testują.
    >Ale i tak to nie wiele da w razie kontaktu z przeszkodą
    >stałą. Generalnie do ślizgu super chroni kręgosłup,
    >szyję i głowe kiierowcy oraz żebra przed małymi
    >nierównościami i amortyzuje "salto mortale" w razie
    >fikoła nad samochodem.

a co da w przypadku uderzenia motocyklem w przeszkodę stałą ?
  • Wojciech

Właśnie chyba to nie zadziała, tzn wiele nie pomoże.
    Z filmiku wynika, że to się sprawdza tylko przy ślizgu. Lepsze to niż nic
  • KLimek #99

kiedyś i tak wszyscy umrzemy...
  • Wiesiek

>KLimek #99 napisał
    >kiedyś i tak wszyscy umrzemy...

-Doctor, am I going to die?
    -Well, actually everybody is going to die.
    -WHAT HAVE I DONE!?
  • 1
  • 2
| |

Grono dla użytkowników i miłośników MOTOCYKLI. (nie motorów i nie skuteruuf). Skuterowców...

Fotki

Miejsca grona (0)