MOTOCYKLE [10952]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • RoccoSiffredi

Witam.

Posiadam Horneta 600 z 2002r i niestety urwałem kierunki z przodu. Chciałem kupić takie, http://allegro.pl/item940206748_tun... wyglądają możliwie "solidnie" i są na jasnych diodach. Nie jestem tylko pewien czy można zastosować z przodu Ledowe a z tyłu zostawić zwykłe oparte na żarówkach? Czy w ogóle trzeba mieć jakiś specjalny przerywacz? Czy może wymienić wszystkie 4?

Moje wątpliwości wynikają z tego, że kiedyś się tak nadziałem kupując żarówki oparte na żółtych ledach do kierunkowskazów w samochodzie i okazało się, że instalacja w oplu corsie D nie jest przystosowane czego efektem było za szybkie mryganie.

Pzdr.
    Damian
  • >>Domino<<

o ile pamietam z lekcji fizyki w liceum, szybkosc mrygania regulujesz pojemnoscia kondensatora (w układzie powiedzmy tradycyjnym) lub parametrem delay(x) w programowanych ukladach scalonych...

chodzmi mi ze mozna "oszukac" przerywacz...
  • Wiktor VFR

jak wymieniasz to kompletami inaczej beda szybko mrygać
  • RoccoSiffredi

No właśnie, tak też sądziłem. Wymienię zatem wszystkie 4.
  • WiKtOr WOLA

Jesli wymienisz kpl. to bedziesz musiał:
    Albo zastosowac przerywac elektroniczny do kierunkowskazów LED
    lub zastosowac rezystory
  • >>Domino<<

przerywacz elektroniczny jak to mowisz ma 1 cm2 wielkosci i wlasnie kondensatorem moze sobie wyregulowac szybkosc mrygania, albo rezystorem (znaczy potencjometrem)...
  • Goguś

Ja mam tył i przód na LEDach. Jest seryjny przerywacz. Efekt jest taki że szybko mruga i moim zdaniem nawet jest lepiej widoczny przez to; p

Jeśli się uprzeć to taki przerywać na LEDy to też nie problem. Ale moim prywatnym zdaniem szybsze mruganie jest lepiej widoczne. Lecz bez przesady ofc; p
  • V2 + 75Hp = ....

wg. mnie może być zbędny do takich kierunkowskazów... w Perle miałem 3pary kierunków, 1 z przodu, zwykłe żarówki, z tyłu 2 komplety diodowe... widać na zdjęciu, nie było żadnych problemów z częstotliwością mrugania, jedyną różnice było widać podczas włączenia świateł awaryjnych, przy normalnych kierunkach chodziły trochę wolniej, ale nie było to warte zabawy w przerywacze.
  • Charzyn DXN

A ja w ogóle odradzam te, które wysłałeś w aukcji...u mnie się nie sprawdziły i guma pękła po jakimś czasie...
  • Masowy Wyrywacz Mamusiek

guma czasem pęka...
  • Goguś

A później się zastanawiasz z miesiąc czy będzie miała czy nie ! :D UHAHAHAHA... :D
  • DeVeDe

ogolnie takie kierunki sa bardzo niepraktyczne... po prostu ich nie widac jak troche slonca zaswieci... a tym bardziej jak sa takie maciupkie
  • V2 + 75Hp = ....

>DeVeDe napisał
    >ogolnie takie kierunki sa bardzo niepraktyczne... po prostu
    >ich nie widac jak troche slonca zaswieci... a tym bardziej
    >jak sa takie maciupkie

powiem skromnie... mam takowe w Perle, co do gumy, fakt lubi sobie pęknąć, ale jak się nią często kręci i trzeba uważać przy przykręcaniu ich żeby gwintu nie odkleić, jak się je z wyczuciem przykręci i zostawi je w spokoju to będą się trzymać, czy diody lepiej święcą od żarówki... ciężko mi powiedzieć ale raczej lepiej, ja mam na jednej żarówce i widać je... jeśli już chcesz taki styl tych kierunków, kup sobie z metalem zamiast gumy, są droższe ale pewniejsze...
  • M!ch@ł

jedynymi i słusznymi kierunkami LED są Rizomy. Drogie, ale zajebisty mają design i do tego bardzo widoczne. W kompletach są z tymi rezystorami czy jak to tam się nazywa.
  • RoccoSiffredi

Może i rizoma jest dobra, ale droga. Z doświadczenia wiem, że z gumą są zawsze problemy; ) Ale chyba zaryzykuje.
  • V2 + 75Hp = ....

>RoccoSiffredi napisał
    >Może i rizoma jest dobra, ale droga. Z doświadczenia wiem,
    >że z gumą są zawsze problemy; ) Ale chyba zaryzykuje.

tak jak mówię gumowe miałem, i dopóki nie zacząłem nimi kręcić, i dokręcać to trzymały się...
| |

Grono dla użytkowników i miłośników MOTOCYKLI. (nie motorów i nie skuteruuf). Skuterowców...

Fotki

Miejsca grona (0)