-
Charzyn DXN
Było dużo podobnych tematów, ale żaden nie odpowiada dokładnie na moje pytanie, a więc jeżeli skończyło się OC i mam dowód na poprzedniego właściciela to czy mogę wykupić OC na jego dowód(niedługo planuje sprzedać) więc nie chce go przerejestrowywać? Jeżeli tak to czy muszę wykupić OC tam gdzie on ma (warta) bo wolałbym w PZU. -
pozytywne kręcenie świata!?
zgodnie z ustawą masz 30 dni od zakupu na wypowiedzenie lub przepisanie umowy nawet jeśli polisa się skończyła, jednak polisę musisz zawrzeć na siebie, w momencie sprzedaży poproś nabywcę o wypowiedzenie umowy oc i wtedy dostaniesz zwrot składki w razie jakiś pytań pisz, pracuje w towarzystwie ubezpieczeniowym z tąd wiem w razie pytań pisz :) -
thebill
doloze i ja pytanie do kolegi z ub.
czy moge ubezpieczyc moto/auto razem z ojcem (oc) ktory to ma znizki kiedy w dowodzie wpisany jestem tylko ja sam?
dziekuje; ) -
polise zawiera sie tylko na osoby w dowodzie rejestracyjnym ale mozna sie dowiedziec czy przypadkiem zniżki z ojca nie przejda na ciebie, w kazdym tu jest inaczej, a tak apropo to kolezanka :) -
-
JOGLE
Co do tego z tym wpisaniem kogoś w OC można bodajże robiło się to poprzez spisanie umowy notarialnej o użyczenie pojazdu i potem w ubezpieczalni na podstawie tego wpisujecie 2 osoby w OC, lecz jeśli nie masz 25-26 lat to mimo zniżek ojca każą zapłacić ileś % więcej ze względu na twój wiek i brak zniżek, to się co jakiś czas zmienia więc najlepiej zadzwonić po prostu i się zapytać, ja tak robiłem kiedyś z tym że to ja się do OC dopisywałem a zniżki obowiązują właściciela więc o ile się nie mylę jeśli ty jesteś właścicielem i nie masz zniżek to wpisanie taty nic nie pomoże.
A co do pierwszego posta można wykupić OC na siebie mimo iż pojazd jest zarejestrowany na kogoś innego ale należy wpierw wypowiedzieć umowę poprzedniego właściciela jeśli chcesz ubezpieczyć w innej ubezpieczalni, bądź jeśli w tej samej to tylko wystarczy przepisać OC na nowego właściciela lub napisać aneks do tego. A do zapłacenia OC nie musi być pojazd nawet zarejestrowany. -
thebill
>pozytywne kręcenie świata!? napisała:
>polise zawiera sie tylko na osoby w dowodzie rejestracyjnym
>ale mozna sie dowiedziec czy przypadkiem zniżki z ojca nie
>przejda na ciebie, w kazdym tu jest inaczej, a tak apropo to
>kolezanka :)
o przepraszam najmocniej zem godnosci nie rozeznal; )
chca ze mnie 170zl w pzu stad pytanie me bo wiem ze ojciec placil 50zl
zajde i zorientuje sie osobiscie skoro moze byc roznie
dzieki za podpowiedzi -
Pierdolony Skurwiel
Ja zgubilem gdzies umowe kupna-sprzedazy poprzedniego motocykla, i teraz mi przychodzi ciagle wezwanie do zaplaty:|. pomimo tego, ze oc mialo stracic waznosc po 30 dniach... a motocykl nie byl zarejestrowany w kraju. -
w przypadku pojazdów nie zarejestrowanych w karju wykupuje się oc krótkoterminowe którego nie trzeba wypowiadac i wygasa samo
odpis umowy dostaniesz w wydziale komunikacji
pozniej ubezpieczyles pojazd? wezwanie sa z ubezpieczalni czy UFG? -
co do wczesniejszej wypowiedzi kolegi:
zachęcam do szczegółowego zapozania się z ustawą,
faktycznie pojazd do ubezpieczenia nie musi byc zarejestrowany ale po upływie 30 dni od ubezpieczenia ubezpieczyciel moze odstapic od umowy jesli pojazd nie zostanie zarejestrowany
po upływie 30 dni od zakupu nie ma mozliwosci wypowiedzenia umowy az do konca jej trwania
ubezpieczyciel nie wystawi ubezpieczenia na osoby nie widzniejace w dowodzie rej
chyba ze jako uzytkownik ale on nie nabywa zadnych praw i zniżek -
Pierdolony Skurwiel
Po wykupieniu OC, z tydzien pozniej sprzedalem motocykl. OC wykupilem na niemieckie dokumenty, tylko po to zeby sciagnac motocykl z parkingu policyjnego, bo mnie zatrzymali bez OC... Pani w punkcie PZU, powiedziala ze jak motocyl nie zostanie w ciagu 30 dni zarejestrowany, to OC przepada.. Okazalo sie jednak ze wcale nie przepadlo, i po roku dostalem wezwanie do zaplaty poniewaz sie odnowilo. Motocykl z tego co wiem, rok pozniej tez nie zostal zarejestrowany, bo gosc jezdzil po lesie... Z tego co sie dowiedzialem (przez telefon pzu), moge wypowiedziec umowe i zaplacic za to przedluzenie (170zl), albo dostarczyc umowe kupna sprzedazy ktorej nie mam..
OC bylo na mnie, ale w dowodzie rej byl oczywiscie niemiec.. :) -
jeśli składałeś umowe w wydziale komunikacji to mozesz od nich otrzymać kopie, ewntualnie skontaktowac sie z nabywca, jeśli nie masz takiej możliwości to zostaje tylko zapłacenie polisy i wypowiedzenie, tak jak tamta babka powiedziala, jeśli nie zapłacisz lub nie udowodnisz sprzedazy wtedy UFG nałoży karę (z tego co wiem do 5 000 zł)
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne