-
M!ch@ł
Czy jest jakiś lepciejszy płyn hamulcowy, żeby nie wymieniać co sezon. Chodzi o FJR z ABS w którym po ok 7 miesiącach (i tak co sezon) zapala się ABS. Po wymianie płynu jest OK. Obecnie zalany DOT 4 orlenowski. -
starter
to odłącz ABS :-) albo przynajmniej kontrolkę,mój kumpel kiedyś odłączył kontrolke oleju bo mu się świeciła,to czemu nie zrobic tak z kontrolką ABSu? -
!!Konr@d!!
zobacz czy nie ulatuje ci gdzieś ten płyn bo jesli zapala sie kontrolka to moze być gdzies jakas nieszczelność chyba ze to wystepuje sporadycznie. Myśle ze nie ma podziału na lepsze i gorsze płyny hamulcowe. oczywiscie nie warto kupowac tych najtańszych specyfików z hipermarktu, ale na wszelki wypadek niech sie wypowie fachowiec; D -
WiKtOr WOLA
Michał zacznij od odczytania kody błędu ABS-u, w momencie jak sie zapali. W okolicach masz 4 pinową kość w której trzeba zewrzeć dwa piny. Co do wymiany płynu to kolejność najpierw przód, odpowietrzniki bliżej koło pozniej pozostałe i dalej tył.
Płyn w zupełnosci powinien wystarczyć DOT4 np. Motula. Ewentualnie Motul 5.1.
W razie pytan dzwoń 505-474-968. :) -
-
Co do płyn to płyn.
Ja zmieniłem z dot-4 na 5.1 motula i widzę różnicę. -
Anonim
Osobiście bym zalał 5.1 i może niekoniecznie Orlenowski a np Motula czy Castrola. -
Szopen
Z tego co kojarze to płyn DOT 5.1 jest niemieszalny z DOT 4. W skrajnych przypadkach skład chemiczny płynow mineralnych moze uszkodzic gumowe elementy/przewody hamulcowe. Radziłbym stosować zalecany przez producenta.
Poszukaj dobrego DOT 4 jakiegos motula czy cos -
!!Konr@d!!
a czym taka naprawde róznią się płyny hamulcowe, bo piszecie o 4 i 5.1 \. Pierwszy raz słysze o 5.1 na czym polega róznica? -
5.1 to żel o ile mnie pamięć nie myli i wytrzymuje większe temperatury.
-
M!ch@ł
-
Szopen
>!!Konr@d!! napisał
>a czym taka naprawde róznią się płyny hamulcowe, bo
>piszecie o 4 i 5.1 \. Pierwszy raz słysze o 5.1 na czym
>polega róznica?
DOT 4 to płyn syntetyczny a DOT 5 to silikonowy
Zresztą, jak dobrze poszukasz to mozesz znaleźć DOT 4 z temperaturą wrzenia 300stopni (to więcej niż potrzeba do latania po mieście w upalne dni) -
Ten zly...::SVS Rider::..
-
KUBA
DOT 4 i DOT 5.1 sa mieszalne. DOT 5 juz nie - jest na bazie sylikonu. -
.::'Konrad'::.
Dokladnie. Jako ze moto masz ciezkie, moze jezdzisz po jakichs gorach, serpentynach to zalej tego Rbf 5.1. Nie woem czemu zapala Ci sie ta kontrolka, moze Twoj plyn sie gotuje, zapowietrza i wtedy kontrolka sie zapala. Sprobuj odpowietrzyc uklad i sprawdz czy dalej sie bedzie swiecic.
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne