-
Mariusz
Witam, wczoraj podczas przejazdu po Warszawie na rozpoczęciu sezonu moto grzało się do 112 stC. Czy to oby nie za dużo?
Dodam, że CBR kupiłem niedawno i jeszcze nie sprawdzałem jakości płynu chłodniczego. -
Kazimierz Wielki
Przy jeździe w mieście z małymi prędkościami potrafi się ona tak zagrzewać, gdzieś w okolicy 109-110 stopni powinien załączyć się wentylator. Płyn chłodniczy sądzę, że warto zmienić skoro nie ma pewności kiedy to ostatnio było wykonane. -
[[TomeK]]
>Mariusz napisał
>Witam, wczoraj podczas przejazdu po Warszawie na
>rozpoczęciu sezonu moto grzało się do 112 stC. Czy to oby
>nie za dużo?
>Dodam, że CBR kupiłem niedawno i jeszcze nie sprawdzałem
>jakości płynu chłodniczego.
sprawdz termostat. -
Adel
-
-
Mariusz
Ostatnio przy jeździe po mieście temp jest w granicach 105-109 stC, więc wydaje mi się, że wszystko jest ok.
Jeszcze mam jedno pytanie:) Co może oznaczać świecąca się czerwona kontrolka " Fi " ?
Silnik na obroty wkręca się normalnie.
-
Jeśli chwilę po załączeniu stacyjki zniknie/przestanie migać to jest wszystko ok. A jak zaczyna migać to masz usterkę. FI to taka diagnostyka, masz czujniki w moto i jak coś jest nie tak to właśnie kontrolka FI Ci to powie. Oczywiście wszystko nie ma czujników. I jeszcze raz powiem słowo oczywiście; p może to też być błąd lub usterka czujnika. Każda usterka ma swoją liczbę mignięć diody FI ale i tak aby sprawdzić tak dosadnie co jest to trzeba podpiąć do kompa. To tak w skrócie. Trochę nie po Polsku ale jestem śpiący.
A tu kolega który ma więcej pojęcia lepiej wytłumaczył: http://grono.net/chat/#honda-cbr-60...
U mnie wentylator włącza się przy 104C, miałem max 115C jak jechałem z plecakiem na obstawie ślubu. Było bardzo gorąco, około 30C. Mówią że niebezpiecznie robi się przy 120C ale tego to ja nie wiem. -
MacGyver
112 stopni to absolutnie nic powaznego , szczegolnie w trakcie parady. kiedys gotowalem srada 750 do ponad 125 i to regularnie po kilka razy dziennie i nic mu sie nie stalo :) -
[[TomeK]]
>Mariusz napisał
>Ostatnio przy jeździe po mieście temp jest w granicach
>105-109 stC, więc wydaje mi się, że wszystko jest ok.
>
>Jeszcze mam jedno pytanie:) Co może oznaczać świecąca
>się czerwona kontrolka " Fi " ?
>Silnik na obroty wkręca się normalnie.
>
sonda lambda, exup, albo jakas kostka niepodpieta. Poszukaj kostki diagnostycznej w tylnej czesci motocykla(pod kanapa). Jak cos to na priv napisze ci jak odczytac kody błędów. -
Rafał J-Z
Kontrolka od temperatury zapala się dopiero przy 122 stopniach, tak wiec myślę, że nie ma co się martwić; p A co do błędu FI to jeśli świeci się podczas pracy silnika to robimy na wyłączonej stacyjce zworkę w kostce diagnostycznej i włączamy stacyjkę. Potem odczytuje się ilość długich i krótkich mrugnięć. Tabela błędów znajduje się w manualu. Poczytaj na forum CBR tam na pewno będzie wszystko opisane co i jak.
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne