-
Anonim
Witam Wszystkich,
trochę googlowałem na ten temat ale nie znalazłem dokładnie takiego zdarzenia.
Mianowicie miałem w tym sezonie wypadek na motocyklu, policja orzekła moją winę.
Gość nie chciał się dogadać i najprawdopodobniej naprawił sobie samochód z mojej polisy (choć na 100% tego nie wiem, żadnej informacji telefonicznej czy listownej nie dostałem (powinienem w ogóle?) ).
Jednak zastanawia mnie kwestia czy straciłem zniżki na ubezpieczenie samochodu?
Motocykl i samochód mam ubezpieczone w różnych ubezpieczalniach.
-
♫ ♪ ♫ Słoń ♫ ♪ ♫
Musi odezwać się ktoś kto ma pewność i poprze to przepisami ale...
Kiedyś mając zarejestrowaną przyczepkę miało się zniżki na każdy rodzaj pojazdu po kilku latach.
Przepis ten się zmienił i zniżki przechodzą tylko w przypadku danego typu pojazdu.
Teoretycznie również utrata zniżek powinna dotyczyć danego typu pojazdu ale zupełnie nie zdziwiłbym się gdyby tak jednak nie było - przynajmniej gdybyś miał ubezpieczone oba pojazdy u tego samego ubezpieczyciela.
Możesz mieć problem, gdy ubezpieczysz auto i przy "wywiadzie" nie wspomnisz o tej kolizji na moto... później w przypadku kolejnej szkody ubezpieczyciel sprawdzi czy nie miałeś po drodze jakiejś kolizji (może to zrobić również wcześniej). Wtedy stracisz zniżki oraz możesz oberwać bardziej za składanie jakiejś nieprawdy lub inne zatajanie... -
Anonim
Właściwie takowy 'wywiad' raczej nie będzie miał miejsca, ponieważ samochód mam ubezpieczony w 'You can drive' (internetowa ubezpieczalnia od Hestii, uzupełniam tabelke, robie przelew i po wszystkim).
Generalnie nie mam zamiaru niczego zatajniać. Zastanawiam się tylko czy strace te zniżki na samochód, skoro nie mieli nic wspólnego z tą kolizja i nie wydali ani grosza na naprawę samochodu poszkodowanego.
Zastanawia mnie też czy PZU (tam ubezpieczam motocykl) powinno mnie jakoś poinformować o utracie zniżek w jakikolwiek sposób, czy dowiedziałbym się tego dopiero przy opłacaniu ubezp. na kolejny rok. -
Józef
Ja jak miałem stłuczkę z mojej winy to po jakimś czasie przyszły papiery z PZU ze "taka i taka osoba zgłosiła szkodę i chce odszkodowanie". Jakieś tam papiery wypełniałem, zaznaczałem ze to i to było uszkodzone itp
O utracie jakichkolwiek zniżek nie było nic wspomniane, dowiedziałem się dopiero przy opłacie ubezp. na kolejny rok. -
-
Anonim
No właśnie, w moim przypadku już mija 5ty miesiąc od wypadku i żadne papiery z PZU nie przyszły.
Chyba zgloszę się do nich czy w ogóle ktoś zgłosił ta szkodę u nich. -
Agata Juralewicz
Witam,
Wystarczy że zadzwonisz na infolinię swojego ubezpieczyciela i podasz numer polisy, a powinieneś dostać informację o zarejestrowaniu szkody na swoim koncie.
Niesety szkoda zarejestrowana na jednym z pojazdów również wpływa na zniżkę przy pozostałych które ubezpieczone są na tego samego właściciela.
pozdrawiam
- Przeglądaj grona w kategorii Motoryzacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne