MOTOCYKLE [10952]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Dr. Monique

musze zmienic naped w motocyklu (lancuch +zebatki) i prosze o pomoc
    jaki lancuch? tzn-ktore firmy najlepsze, jakie lancuchy najlepsze tzn. np. X-ring, O-ring, Z-ring, czy inne?
    czy lepsze zakuwane fabrycznie, czy zakuwac przy zakladaniu itd.
    wszystko co wiecie.
  • V2 + 75Hp = ....

O-ring
  • Dr. Monique

sluchaj-tak naprawde wiem tylko to, co powiedzieli w Larssonie i w Suzuki, wiec wolalbym wiedziec cos wiecej np. jakiej firmy. jak sie sprawuja
    dlatego spytalem na gronie, bo pewnie kazdy jezdzi na czyms innym, zeby moc skonfrontowac Wasze doswiadczenia.
    pozdrawiam
  • LENAR

moj stan wiedzy pozwala mi stwierdzic ze najbardziej znanymi (najlepszymi ? ) w tym temacie firmami jest DID i RK. prawda tez jest taka ze im wiecej zaplacisz za naped tym dluzej na nim polatasz.
  • Snow ♥ moto

Nazwy firm już padły, wiec nie będę powtarzał....Podobno najlepiej jest zakładać zakuwany fabrycznie, ponieważ ma on większe możliwości do przeniesienia momentu napędowego, oraz naprężeń tnących oraz wzdłużnych. Problem jest jeden-, aby go założyć trzeba zdjąć wahacz- przynajmniej w moim przypadku wiązało się to z takim procesem. Dlatego zdecydowałem się na zakuwanie i jak na razie bez problemu przenosi obciążenie. Jeżeli Twoja maszyna nie dysponuje potwornym momentem obrotowym, to wydaje mi się, ze śmiało możesz zakładać zakuwany.
  • Dr. Monique

no raczej nie dysponuje:)
  • kurczakiew

ja z kolei rozmawiałem z jednym panem co go dużo
    osób chyba zna Olkiem-motocykle
    miał u siebie kiedyś hamownię oporową
    i powiedział że na kole jest nawet
    do 2 koni różnicy (w zależności od predkości)
    pomiedzy x-ring a o-ring (x-ring więcej traci mocy)

za to wydaje się że x-ring powinien dłużej
    dawać radę bo ma 2 powierzchnie uszczelniające

• Dr. Monique

czekalem, zaz cos napiszesz:)
    czy cos jeszcze wypada mi wiedziec przed zmiana?
  • kurczakiew

na mnie czekałes ??

a czemu ?
  • Dr. Monique

bo po Twojej klotni z Dungoodem wiedzialem, ze napiszesz jakies konkrety, a glownie o to wlasnie mi chodzi, bo nie jestem jakos w ryj zarobiony, wiec potrzebuje w miare sprawdzonych i zetelnych informacji.
  • kurczakiew

NIEEE GADAJ !
    chciało się tobie to przeczytać wszystko
    i jeszcze takie własnie wnioski wyciągnąłeś ..
    byłem przekonany że nikt tego nie przeczytał
    i się nastukałem w klawisze na darmo ..

Respect !
  • Dr. Monique

mysle, ze sporo osob przeczytalo...
  • kurczakiew

no tak
    przywracasz wiarę w sensownośc takich debat
  • LENAR

zero wazeliny z mojej strony ale tez uwazam ze kurczakiew zawsze pisze bardzo konkretnie
  • SuperMocarz

RK albo DID to są dwie japońskie firmy które wchodzą w grę. inne sie nie liczą.
    łańcuch X-ringowy jest najlepszy, ze względu na najlepszy proces smarownia go. (x ringi to są o ringi z rowkiem w którym znajduje sie smar, nie wycieka tak szybko jak ze zwykłego oringu).
    Pytanie do jakiego motocykla potrzebujesz zestaw. jeżeli to do tego zefirka co na obrazku w twoim profilu to did 520 (nawet za mocny bedzie bo to do 100km jest a ty masz z 70) i zębatka sunstara na tył, na przód może byc zwykła z larssona za 30zł. będzie git.
    całosc zestawu to bedzie koszt około 600zł. łańcuch najtańszy i zębatki sunstar są na wale miedzeszyńskim w hurtowni. ogłaszali sie kiedyś w swiecie motocykli. zobacz w starych numerach sprzed dwóch lat, znajdziesz adres. jak nie to wieczorem napisze bo teraz w pracy jestem i nie mam dostępu do tych periodyków. Co do zakuwania, to ja mam w fazerze zaklepany "na kolanie" łańcuch i sie trzyma swietnie. zapiety fabrycznie to trzeba wahacz sciagac, nie wiem czy jest sens robić taką operacje, wystarczy dobrze zaklepac.pozdro.
  • atomik

RK, DID, ENUMA, REGINA, DC takie firmy można polecić, najlepszy i najmocniejszy będzie łańcuch XW-ring ale do zefira napewno wystarczy o-ring. Napewno nie zalecan łańcucha IRYS ze względu na jakość, ale wszystkie inne powinny być dobre.
  • kurczakiew

uuuuuu

respect
  • Dr. Monique

dzieki wielkie!

do Brzozy: bylbym wdzieczny, gdyby udalo Ci sie wyszperac ten adres, a jesli nie, to sam jakos znajde, bo niedaleko mieszkam, to najwyzej sie troche pokrece i poszukam.
  • atomik

Motor-Land
    ul. Wał Międzyszński 262
  • Gonzo

Ja tylko tak, odnośnie zakuwania. Na młotku zaklepiesz i zapomnij o temacie. Tylko zrób to sam albo patrz na ręce, żebyś pewność miał. Albo oddaj tym od atomika- nie trzeba poprawiać.
  • 1
  • 2
| |

Grono dla użytkowników i miłośników MOTOCYKLI. (nie motorów i nie skuteruuf). Skuterowców...

Fotki

Miejsca grona (0)