-
Anonim
Jest to jeden z moich ulubionych musicali. Opowiada on o życiu cesarzowej Elżbiety Bawarskiej. Musical jest dopracowany, jest świetna scenografia, kostiumy oraz aktorzy. A wy słyszeliście coś o tym?; )
P.S: Zapraszam na forum o nim: http://www.elisabethmusical.fora.pl -
Anonim
Widziałam (niestety tylko dvd) i słuchałam dwóch wersji nagrań (nie pamietam dokładnie skad są, musiałabym sprawdzić na płytce). Świetne! -
Jula
Coś genialnego! Muzyka, choreografia itp. Nie przepadam za niemieckim ale ten spektakl oglada sie tak jakby w ogole po niemiecku nie mowili po prostu przyjemnie :)
ps: choreografia tak synchronizowana ze normalnie dech zapiera :) -
¡Nes¡a!
Wyobrażam sobie, że pełna wersja musi być wspaniała! Ja przesłuchałam kilka piosenek i najbardziej podoba mi się "Wenn ich tanzen will":) -
-
Anonim
ja ubóstwiam "Milch", "Die schatten werden langer", "Wenn ich tanzen will", "Eine kaiserin muss glanzen", "Der letzte tanz" i ostatnią piosenkę (śmierć!-niestety nie pamiętam tytułu)-nie wiedziałam że ubóstwiam tak wiele piosenek z tego musicalu. :] -
beti
Widziałam tylko sporo filmików na YouTube: jakieś kawałki prawdopodobnie z wiedeńskiego DVD, pokątnie nagrywane fragmenty z różnych wystawień czy występy poszczególnych artystów na koncertach i tylko na ich podstawie pokochałam ten musical. Wyobrażam sobie, jakie wrażenie musi robić na żywo. Poza tym autorem libretta jest Michael Kunze, więc pewnie jest super. Uwielbiam takie tragiczne i mroczne historie, okraszone piękną muzyką i leciutką perwersją (jak wampirzy Herbert czy, jak w "Elisabeth", Pan Śmierć kuszący arcyksięcia Rudolfa). Najbardziej podobał mi się charyzmatyczny Mate Kamaras, znakomity aktorsko i wokalnie i bardzo ciachowaty :)
http://youtube.com/view_play_list?p...
-
Oddała bym wszystko za wersję w Thomasem Borchertem w roli Śmierci. Niestety oficjalna wersja jest z Mate Kamarasem. Jak dla mnie jest zbyt mało demoniczny. W zasadzie w ogóle nie jest. Ale to moje subiektywne odczucie. Gdzieś na youtube był fragment właśnie z Borchertem. I to mi się podobało. Zamierzam się wybrać na ten musical. Może się uda. Bo na zywo to jednak na żywo. Żadna płyta tego nie odda.
-
beti
http://www.youtube.com/watch?v=yTsM...
tu jest Thomas, ale Mate też jest demoniczny, tylko bardziej seksi; -) -
klaus
ja niestety tylko na dvd, ale juz oglądałam chyba 10razy w ciagu tygodnia..:P jest niasamowity.. kiedy my sie doczekamy tak świetnej produkcji w polsce?:( -
Jula
Klaudyna jak ktos gdzies na jakims gronie napisal: "nie mozemy sie brac za takie swietne produkcje zeby ich do konca nie spieprzyc" mimo iz nie do konca -
beti
>Jula napisała:
>jak ktoś gdzieś na jakimś gronie napisał:
>"nie możemy się brać za takie świetne produkcje
>żeby ich do końca nie spieprzyć"
Jak to spieprzyć? Mamy w Polsce mało kasy, więc to się trochę odbija na dekoracjach i efektach, ale za aktorów nie musimy się wstydzić, to ludzie o światowej klasie, których za granicą mogą nam tylko pozazdrościć :) -
Jula
Nie no tak dlatego napisalam "iz nie do konca " mialobyc jeszcze "sie z tym zgadzam" ale mi zjadlo. Aktorow mamy swietnych, a kasa to juz inna sprawa :( -
Anonim
UWIELBIAM ELISABETH!!!! Może i dlatego, że bardzo się interesuję samą postacią cesarzowej. Piosenki genialne! "Schwarzer Engel", "Nichts ist schwer...", "Ich gehoer nur mir", "Milch", "Ich will dir nur sagen", "Wenn Ich tanzen will", "Nichts, nichts", "Boote in der Nacht", "Der Schleier faelt"... No i wykonanie - wg mnie najlepsze są Pia Douwes i Maya Hakvoort (ciekawe, ze obie są Holenderkami; p). Pia z resztą była chyba pierwszą odtwórczynią Elisabeth w 1992 i do tej pory to jej "honorowa" rola. Śpiewa pięknie - i po niemiecku, i po holendersku, aczkolwiek wolę holenderskie wykonanie "Ich gehoer nur mir" ("Mijn leven is van mij"); p. Maya Hakvoort ma nieco niższy głos, nieco zmienia linię melodyczną piosenek, ale też mi się podoba. Nie lubię natomiast Maike Boerdams... :/ (tez Holenderka; ]) Śmierć - Mate Kamaras i Uwe Kroeger, a jedyny Luccheni w swoim rodzaju to Serkan Kaya!
Miałam okazję widzieć "Elisabeth" w Szwajcarii... I chciałabym zobaczyć na żywo wersję wiedeńską! -
Suma
Ja niestety jestem tylko po przesłuchaniu tysiąca razy płyty (kochane Monachium) i paru filmikach z youtube, ale piosenki mnie powaliły. Marzy mi się wybranie do Wiednia... ale prędzej zamówię sobię chyba dvd; ) -
Phea
Bardzo fajne :)
(tak Sumo, Monachium to wspaniałe miasto ^^)
Osobiście bardziej podoba mi się głos Uwe Krögera, ale Mate Kamaras też jest całkiem fajny. Dlatego też mam zamiar kupić sobie DVD :)
Uwielbiam "Der letzte Tanz" i "Wenn ich tanzen will"... -
Suma
A ja uwielbiam najbardziej: "Der letzte Tanz", "Milch", "Die frohliche Apokalypse" i "Kitsch" :) -
A aj bym duszę oddała za Elisabeth z Thomasem Borchertem w roli Śmierci! Niestety kupić można tylko wersję z Kamarasem:-(
-
K.
witajcie, nareszcie znalazłam tak wspaniałych ludzi którzy też oglądali/oglądają i zachwycają się Elisabeth :D. Ja właśnie otrzymałam ten musical, przesłuchałam całą ścieżkę dźwiękową i naprawdę mi się podoba. Ale mam pewien problem, czy ktoś z Was ma może napisy do tego musicalu?? Bo oglądanie jest spoko, ale chciałabym tez coś z niego zrozumieć :) proszę o kontakt ze mną (najlepiej na prv :) pzdr :) -
Ninon
Phea, Suma, wiecie, ja też kocham Monachium :D I to centrum handlowe...
W każdym razie to ostatnio mój drugi ukochany musical zaraz po TW. Muzyka jest niesamowita, strasznie wciąga. Kostiumy, choreografia, scenografia super. Mogłabym się tak zachwycać godzinami ^^.
Po obejrzeniu większości filmików na youtube stwierdzam, że najbardziej podobają mi się Mate Kamaras i Maya Hakvoort. Phea, nie przekonasz mnie, żebym bardziej lubiła Krogera.; ] Kamaras jako Śmierć to jest to. Mrrau...
I może... albo nawet na pewno sobię zamówię DVD. :D -
Kasiastrophe!
Kamaras to piekna smierc:)
absolutnie fantastyczny musical! i serkan tez super!
mi zapiera dech w ostatniej scenie smierci, kiedy mate spiewa do sisi. absolutnie fenomenalne! no i ich gehoere nur mir. i wenn ich tanzen will. i zwei boote in der nacht za piekny txt!
a jesli ktos bedzie mial szanse, polecam Rebecca - przepiekny musical i niesamowite dekoracje!