Musicale [3422]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

jw...
  • Duża Mi

jw co?

masz?
    chcesz?
    jaki byłby dobry?

fajnie mieć swój temat na gronie, ale przynajmniej warto dać mu odrobinę sensu
  • chyba chodzi o "materiał" w sensie fabułe. Jakie historie nadawałby się na musical.
  • wiolkęsik

Na pewno miłośc, to co 2 wątek w każdym miusicalu patrz( "Romeo et Juliet" de la Haine à l'Amour Już sam podtytuł mówi sam za siebie...;
    Dzwonnik z Notre Damme także główny wątek dzwonnika i Esmeraldy, Upiór w Operze także.... itd itp.)
    No ale skoro we Francji robi się miusical o 3 muszkieterach, wyjściu narody wybranego z ziemi egipskiej (dix commandes) Ludwiku x/v czy don Juanie to może mu zrobimy coś w stylu Potopu...
    "Kończ Waść,wstydu oszczędź."
    będą równie kluczowe jak "państwo to Ja" w LRS

A może coś w stylu ludzi szukających prawdziwego życia, świata, i oczywiście miłości...
    To był mój pomysł ja kiedyś chciałam zrobic spektakl o takiej tematyce...
    Może mi się kiedyś uda...
  • Phea

A ja bym chętnie zobaczyła właśnie musical, w którym nie chodzi o miłość. Własnie dlatego, że występuje w każdej fabule.

A jesli chodzi o swojską tematykę... Austriacy zrobili świetnego "Mozarta!", ja bym chętnie zobaczyła jakąś historię na podstawie biografii np. takiego Mickiewicza; )
  • wiolkęsik

A może Chopina?
    Myśle że z Mickiewiczem czy Chopinem ludzie w Polsce będą się utożsamiac jak Francuzi z Ludwikiem...
    Chociaż jak iśc już tym tropem to może coś o Zygmuncie Auguście, albo Sobieskim...
  • Ninon

>wiolkęsik napisała:
    >No ale skoro we Francji robi się miusical o 3
    >muszkieterach,

Musical "Trzej muszkieterowie" powstał w Holandii. Z Francją nie ma nic nie ma nic wspólnego, oprócz fabuły. Tak gwoli ścisłości; )

Powstaje kontynuacja "Upiora w Operze", to może by tak dalsze losy bohaterów "Tańca Wampirów"? xD
  • wiolkęsik

Ok, ja słyszałam że był robiony we Francji...
    jeżeli nie ... cóż dzięki za informacje...
    Widzę, że ktoś tu lubi LRS...
  • Ninon

>Phea napisała:
    >A jesli chodzi o swojską tematykę...

Określenie "swojska tematyka" pojawiało się co najmniej 2 razy na każdej lekcji omawiania "Pana Tadeusza". Mam dosyć.; /
    Może PT spodobałby mi się bardziej jako musical? No i już nie trzeba by się tak trudzić przy tekstach piosenek, można by wykorzystać oryginał, w którym są już rymy. :P
  • wiolkęsik

No i Polonez...
    A pomimo już znudzonego wątku o miłości =>patrz Tadeusz i Zosia (chociażby...)
    To zajazd na Litwie, spór o zamek...
  • Dorothea

o tak, Pana Tadeusza śpiewanego zdecydowanie byłoby łatwiej zapamiętać; ) już sobie wyobrażam te piękne, ludowe stroje, i poloneza... :D
  • Phea

A ja bym wolała coś opartego na Dziadach ^^ Podkreslam że opartego, bo spójną fabułę ciężko byłoby uzyskać...
    I może skupić się na Gustawie, rozwinąć ten wątek...
    Aj, rozmarzyłam się ^^
    Niezłym materiałem jest też Konrad Wallenrod
  • dosia.

A ja myślę, że Zemsta byłaby fajna jako musical ^^
  • wiolkęsik

To jak lecimy tym tokiem myślenia...
    To może Qvo Vadis, Krzyżacy albo Lalka...
    A może współcześniej: Strajki w Stoczni Gdańskiej i Lech Wałęsa na czele Solidarności...
    Bój o wolnośc, równośc, prawa itd...

Myślę Kaczmar, że nazbierało się tu parę propozycji...
    Skoro założyłeś już ten temat wypadało by się ambitniej wypowiedzieś, niż tak jak w pierwszym poście...
  • Dev-Kosiarz umysłów

NIe, błagam, tylko nie kontynuacja TW :-/ Już wystarczy, że masakrują Upiora :-(
    Zdecydowanie musical o CHopinie to dobry pomysł :-)Muzyka to już nawet jest gotowa; -) Tylko sensowne teksty dopisać. No i znów wątku miłosnego się nie uniknie.
    A mi się cały czas marzą Gwiezdne Wojny w wersji musicalowej (podobno powstało coś takiego). Nie mogę się opędzić od widoku stepującego Lorda Vadera i troopersów; -)
    A może Vabank w wersji musicalowej?
  • wiolkęsik

No cóż, Chopin, Mickiewicz...
    Czas romantyzmu... To już mówi samo za siebie.
    W mojej szkole kiedyś powstał "spektakl" oparty na Władcy Pierścieni...
    Moim zdaniem to średni materiał na miusical....

Ja tam ciągle obstaje przy trylogii Sienkiewicza :)
    A może W pustyni i w puszczy...
    Tu w zasadzie nie ma wątku miłosnego mężczyzny do kobiety...
    No nie licząc samego końca.
  • Anonim

Jeśli chodzi o historyczne elementy - ostatnio udało mi się napisać libretto o "rabunku dzieci" w okresie II wojny światowej, adopcji polskich dzieci przez niemieckie rodziny.:)
  • wiolkęsik

Czyli kolejarze z AK obserwujący proceder, przekazujący raporty gdzie trzeba i Zamojski wykupujący wagony zapełnione Polskimi Dziecmi?
  • Dorothea

ja jestem za Chopinem!

wojna też wydaje się być dobrym pomysłem... Kamienie na szaniec na przykład...
  • wiolkęsik

Z całym szacunkiem do książki i jej autentycznych bohaterów, jakoś tego nie widzę...
| |

MUSICAL - typ współczesnego widowiska muzycznego, którego głównym elementem strukturalnym jest...

Fotki

Miejsca grona (0)