-
davit
Jeśli mowa tu o dźwiękach średniowiecznych itp. to gorąco polecam szwedzką formację Arcana. Po prostu piękna sprawa. Żałuję maxymalnie, że nie mogłem być w tym roku na Castle Party bo grali akurat. Jestem pewien, że każdy kto zapozna się z ich muzą, pokochą ten klimat. -
Alinoy
hmmmm... słyszałam o nich. Co grają? Gothic? metal? bo jakoś nie kojarzy mi się z taką "typową" muzyką dawną... co nie znaczy, że nie posłucham chcętnie :) -
davit
generalnie klimatem zbliżone do Dead Can Dance więc dużo melancholijnego śpiewu, chórków i egzotycznych brzmień, co połączone, buduje nieziemską atmosferę. bardzo miłe dla ucha... -
masochistka
a koncert dali taki, że łzy płynęły mi strumieniami, a ja nawet nie zauważyłam... -
-
Anonim
Można jeszce Ataraxii posłuchać, tudzież Weltenbrandt (ale ciężkie do zdobycia) -
Kasiula;]
Ostatnio wygrzebałam płytke niemieckiego zespołu Die Irrlichter^^ naprawdę fajna:) -
Anonim
Ja z kolei uwielbiam Starego Olsę, nie ma to jak dobra białoruska muzyka :) -
masochistka
tak. w halli, przy ognisku, roztańczeni ludzie, miód, stary olsa na żywo... -
Musicelfka
Hej
dla mnie z koleji najbardziej pod wzgledem muzycznym jak i poprawności odtwórstwa muzyki średniowiecznej ze źródeł i na historycznych instrumentach jest zespoł Decameron, jest to grupka polska i ci ludzie naprawde wiedzą co robią:)
gorąco polecam:)
pozdrawiam -
Anonim
A jaka macie opinie o Jordi Savallu? I o Hilliard Ensemble? Wesolych Swiat!!!!!!!!!!!!!!!!! -
Musicelfka
Cantigas de Santa Maria - polecam
http://www.pbm.com/~lindahl/cantiga...
Hillard Ensemble - niewiele jeszcze słyszałam w ich wykonaniu ale jak na razie mi sie podoba:).
pozdrawiam -
PioS
Jeśli padła nazwa Arcana to dodam jeszcze włoski duet Gothica. Też niezwykłe dekadenckie fluidy. A propos tych (i nie tylko) grup polecam link:
http://www.coldmeat.se/home.html
A teraz z trochę innej beczki... Jak się zapatrujecie na Lawrence-Kinga i Harp Consort?
-
Szosi
-
Anonim
Arcana? Ale to muzyka raczej inspirowana jedynie średniowieczem niż historyczna, takie odgłosy natury, nastrojowe kompozycje z ciszą...
Chyba że coś mylę i nie chodzi tu o tą kapelkę, która swego czasu w Bolkowie gościła :)